Uusimmat

Arvostelu: Oldboy on kerrankin oikein pätevä uusintaversio

09.01.2014 13:35 Aki Lehti

OldboyEnsi-ilta: 10.1.2014
Alkuperäisnimi: Oldboy
Ohjaaja: Spike Lee
Käsikirjoittaja: Garon Tsuchiyan ja Nobuaki Minegishin sarjakuvan pohjalta Mark Protosevich
Pääosissa: Josh Brolin, Samuel L. Jackson, Elisabeth Olsen & Sharlto Copley
Pituus: 104 minuuttia
Ikäraja: K18
Idea: Miestä pidetään vankina huoneessa 20 vuotta. Vapauduttuaan hän haluaa kostaa tuntemattomalle vangitsijalleen
Arvostelija: Aki Lehti

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/arvostelut/dometahdet35.jpg

Spike Leen uudelleenfilmatisointi etelä-korealaisesta kulttiklassikosta, ääriväkivaltaisesta toimintamysteeri Oldboysta toimii suoraviivaisempana jenkkiversiona hämmästyttävän hyvin.

Jos et ole nähnyt etelä-korealaisen Park Chan-wookin Cannesissakin palkittua alkuperäistä Oldboyta, tee itsellesi palvelus – älä katso sitä.

Tai siis totta kai se kannattaa katsoa, mutta tällä kertaa uusintaversio kannattaa ehkä tsekata ensin. Spike Leen Oldboy on nimittäin hyvä elokuva ja se toimii hyvin omillaan. Eniten kierrätyksestä kuitenkin saa irti, jos ei tiedä sen tarinasta yhtään mitään (lue eteenpäin omalla vastuullasi – toim.huom.).

Myös alkuperäisen Oldboyn jo nähneiden luulisi arvostavan Leen versiota, sillä kerrankin tarjolla on oikein pätevä re-make. Samaa mieltä eivät kuitenkaan tunnu olevan ainakaan jenkkikriitikot, jotka muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta lytänneet elokuvan täysin. Ainoa järjellinen selitys on se, että alkuperäisestä tähänkin leffaan päätynyt erittäin kuvottava lopputwisti on ollut amerikkalaisille liikaa. Se ei kuitenkaan saisi olla syy teilata koko teosta.

Oldboy

Oldboyn juoni on paperilta luettuna omituinen, mutta simppeli. Josh Brolinin esittämä viinaa kaksin käsin vetävä Joe Doucet herää yhden ryyppyreissun jälkeen hotellihuonetta muistuttavassa eristyssellissä, jossa häntä pidetään 20 vuotta. Eräänä päivänä hänet lopulta vapautetaan.

Selliin jouduttuaan Doucetille annetaan joka päivä ruokaa ja myös viinaa, josta hän on riippuvainen. Ainoa viihdyke huoneessa on televisio, ikkunaa ei ole. Töllöstä mies seuraa maailman tapahtumia. Hän saa tietää esimerkiksi joutuneensa epäillyksi ex-vaimonsa murhasta, ja että pariskunnan tytär on annettu kasvatusvanhempien huostaan. Jossain vaiheessa mies kyllästyy kittaamaan yllin kyllin tarjolla olevaa vodkaa, ja treenaa itsensä vuosien aikana huippukuntoon.

Kun Joe alkaa vapauduttuaan selvittää vangitsijaansa motiiveineen, Oldboy muuttuu toinen toistaan omituisempia juonenkäänteitä täynnä olevaksi unenomaiseksi väkivaltarymistelyksi. Vaikka elokuva onkin vähän alkuperäistä helpompi ja suoraviivaisempi, vaatii se katsojalta keskittymistä. Kyydistä tipahtaa helposti.

Oldboy

Etsiessään vangitsijaansa Joe Doucetilla on vastassaan melkoinen valheiden verkko. Aivojensa lisäksi Doucet turvautuu äärimmäiseen väkivaltaan, jota elokuva tarjoaa sen verran, että pitkästä aikaa K18-leima on aivan paikallaan. Asenaan miehellä on tässäkin versiossa muun muassa luotettava vasaransa.

Oldboyn väkivalta on vedetty överiksi ja siinä on sarjakuvamaisuutta, mutta niin yliampuvaa se ei ole, että meno naurattaisi. Päinvastoin. Esimerkiksi Samuel L. Jacksonin esittämän Chaneyn kohtalo on karmea. Kidutuskohtaus sisältää kaulan viiltelyä ja ihon- ja lihanpalojen hidasta irrottamista.

Alkuperäisen elokuvan parhaiten mieleenjääneessä kohtauksessa Joe Doucet pieksee kapealla käytävällä kimppuunsa hyökkäävän miesjoukon. Spike Lee toistaa saman kohtauksen, mutta vielä Park Chan-wookia tyylikkäämmin. Nyt se on venytetty yhdellä otolla toteutettuun useamman minuutin mittaiseen taisteluun, jossa äijiä paukkii päälle moninkertainen määrä. Kaikkien kohtaloksi koituu vasara.

Alkuperäisen Oldboyn moraalinen pohdinta ei oikein välity Spike Leen versiosta. Se on noin puoli tuntia lyhyempi ja vetää mutkia suoriksi. Väkivallan, koston ja vapaudenriiston oikeutuksia ei ainakaan elokuvan aikana tule miettittyä, mutta kyllä tämäkin versio tarinasta jää mieleen kummittelemaan – ei kuitenkaan päiväkausiksi, kuten edeltäjänsä. Visuaalisesti Oldboy on näyttävä ja tyylikäs, ja paikoitellen rehellinen homage alkuperäiselle.

Oldboy

Puunamainen Brolin on hyvä valinta Oldboyn päärooliin. Hän onnistuu olemaan aluksi ällöttävä paskiainen, kunnes vangitsemisen myötä katsoja samaistuu hahmoon. Ääriväkivalta tuntuu vielä rankemmalta, kun siihen turvautuu protagonisti, jolle katsojan pitäisi hurrata. Osa elokuvan keräämistä haukuista saattaa johtua myös siitä, että sen katsominen aiheuttaa oikeasti epämiellyttävän olon.

Alkuperäinen Oldboy sisälsi väkivallan vastapainoksi outoa kauneutta, joka jenkkiversiosta uupuu. Spike Lee on silti ohjannut toimivan elokuvan, joka on ohjaajan ensimmäinen ”ihan hyvä”-kategoriaan luokiteltava. Leen aiemmat leffat kun ovat melkein järjestäen olleet joko nerokkaita tai todella huonoja.

PlusMiinusNolla

+ Toimiva kunnianosoitus alkuperäiselle
+ Josh Brolin vetää roolinsa täysillä, vaikka on alun juopoksi turhan hyvässä kondiksessa
+ Lopun ällöttävää yllätystä ei arvaa etukäteen
0 Mitään uutta alkuperäiseen verrattuna ei ole tarjolla

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat