Uusimmat

Arvostelu Mortal Engines ei ole mikään uusi Taru sormusten herrasta

06.12.2018 17:02 Helinä Laajalahti


Hobitti-guru Peter Jacksonin tuottama ja käsikirjoittama steampunk-seikkailu Mortal Engines sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jota hallitsevat liikkuvat kaupungit. Visuaalisesti häikäisevä elokuva tekee kuitenkin tarinallisen mahalaskun kaavamaisuudellaan.


Ensi-ilta: 7.12.2018 / Alkuperäisnimi: Mortal Engines / Ohjaus: Christian Rivers / Käsikirjoitus: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, perustuu Philip Reeven kirjaan / Pääosissa: Hugo Weaving, Hera Hilmar, Robert Sheehan, Jihae, Stephen Lang / Pituus: 128 minuuttia / Ikäraja: 12


Philip Reeven kirjoittamaan fantasiakirjasarjaan Kävelevät koneet pohjautuva Mortal Engines on ulkonäöltään kuin Hayao Miyazakin animaatio puettuna näytelmäelokuvan muotoon. Mutta siinä missä Miyazakin elokuvissa huikeaa visuaalisuutta tukee omaperäinen ja vaikuttava tarina, Mortal Engines latistuu kaavamaiseksi ja yllätyksettömäksi seikkailuksi, joka ei saa puhallettua kunnollista tulta edes keskushahmoihinsa.

Mortal Engines sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jolloin tuntemamme maailma on tuhoutunut “60 minuutin sodassa” ja suurin osa jäljelle jääneestä ihmiskunnasta elää liikkuvissa kaupungeissa. Osa kaupungeista – kuten elokuvassa nähtävä Lontoo – metsästää toisia kaupunkeja ja sulauttaa niistä materaalin omaan käyttöönsä.

Elokuva alkaa mielenkiinnon herättävällä takaa-ajokohtauksella, missä hirviömäisen kokoinen Lontoo ajaa takaa pientä saksalaiskaupunkia. Lontoon huipulla seisoo St. Paulin katedraali ja sen telaketjujen yllä lepäävät Trafalgar Squarelta tutut leijonapatsaat. Pienellä kaupungilla ei ole mitään mahdollisuuksia tämän steampunk-valtavuuden hotkaistessa sen ammottavaan kitaansa.

Lontoota johtaa Hugo Weavingin esittämä karismaattinen Thaddeus Valentine. Valentinella on kuitenkin hämäräperäisiä aikomuksia, minkä vuoksi Hera Hilmarin esittämä nuori Hester Shaw käy tämän kimppuun tikari aseenaan. Murhayritys epäonnistuu ja Hester päätyy pakenemaan yhdessä Robert Sheehanin esittämän historioitsijan, Tom Natsworthyn kanssa.

Yhdessä heidän täytyy saada Valentine pysäytettyä ennen kuin Lontoo ehtii tuhota kaiken muun olevaisen tieltään. Avukseen kaksikko saa vastarintaliikkeen Anna Fangin, jota elokuvassa esittää korealainen muusikko Jihae.

Taru sormusten herra -ohjaaja Peter Jacksonin kanssa pitkään yhteistyötä tehnyt Christian Rivers tekee Mortal Enginesissa ensimmäisen itsenäisen ohjaustyönsä. Jackson on jättäytynyt tällä kertaa tuottajan paikalle ja osaksi käsikirjoitustiimiä, johon hänen lisäkseen kuuluvat vanhat tutut Fran Walsh ja Philippa Boyens.

Mortal Engines on tuotantoarvoiltaan täyden kympin elokuva. Sen liikkuvat kaupungit on suunniteltu jokaista piirtoa myöten mielikuvituksellisen yksityiskohtaisesti mutta samalla yllättävänkin uskottaviksi järkäleiksi. Tulevaisuuteen sijoittuvassa tarinassa nähdään myös huumoripitoisia katsauksia historiaan – eli meidän aikaamme. Näitä yksityiskohtia on elokuvan edetessä ilo seurata ja välillä keskittyminen karkaakin itse tarinasta jättimäisiin telaketjuihin ja kaupunkien jännittävään mekaniikkaan.

Tässä onkin elokuvan suuri ongelma. Tarina tai sen henkilöhahmot eivät onnistu pitämään katsojan mielenkiintoa puolellaan tarpeeksi tiukasti. Näyttelijöissä sinänsä ei ole mitään vikaa, mutta tapahtumien kaavamaisuus tekee elokuvasta yllätyksettömän. Tarinan loppupuolen käänteet ovat lähes yksi yhteen erään vanhemman hittielokuvan kanssa (jätän tarkoituksella nimen mainitsematta, koska muuten tulee spoilattua koko homma) ja Stephen Langin esittämästä Shrikesta puolestaan tulee väistämättä mieleen eräs Arnold Schwarzeneggerin 1980-luvulla kaikkien tutuksi tekemä hahmo.

Kun katsoja tasan tarkkaan arvaa, mitä seuraavaksi tapahtuu ja jopa mitä kyseinen roolihahmo tulee sanomaan seuraavaksi, huomaa elokuvateatterin pimeydessä pyörittelevänsä silmiään ja huokailevansa epäuskoisena. Miten näin komealta näyttävä elokuva onkin päätetty tehdä juonenkäänteiltään näin suoraviivaiseksi?

MORTAL ENGINES

Arvosana: 3/5

”Tuotantoarvoiltaan täyden kympin Mortal Engines unohtaa tankata polttoainetta myös tarinalliseen kehitykseensä. Tuloksena on komea, mutta kaavamainen ja yllätyksetön seikkailu dystooppisessa tulevaisuudessa.”

Lue myös Muropaketin haastattelut Mortal Engines -tekijöiden kanssa:

Muropaketti tapasi Peter Jacksonin: ”Hobitin jälkeen en enää halunnut ohjata Mortal Enginesia itse”

Haastattelu: Christian Rivers teki Peter Jacksonin kanssa Braindeadin ja Taru sormusten herrasta -trilogian – 30 vuoden ”harjoittelun” jälkeen syntyi oma elokuva Mortal Engines

Haastattelussa Hugo Weaving ja Stephen Lang – Matrixin ja Avatarin näyttelijät tekivät vihdoinkin elokuvan yhdessä

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat