Arvostelu: Pirates of the Caribbean 5 on hämmästyttävän tylsä seikkailuelokuva

23.05.2017 20:04 Aki Lehti

Ensi-ilta: 24.5.2017.
Alkuperäisnimi: Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge
Ohjaus: Joachim Rønning ja Espen Sandberg
Käsikirjoitus: Jeff Nathanson ja Terry Rossio
Pääosissa: Johnny Depp, Orlando Bloom, Geoffrey Rush, Javier Bardem, Kaya Scodelario
Pituus: 129 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Vuoristorata on yhä käynnissä
Arvostelija: Aki Lehti

1,5

Johnny Deppin kapteeni Sparrow saisi jo upota paatteineen merenpohjaan.

Ensimmäinen Pirates of the Caribbean oli vastoin kaikkia odotuksia oikein viihdyttävä seikkailukohellus, jossa oli edes jonkin sortin juoni, kakkososa korkeintaan ihan ok elokuva, kolmonen kammottava ylipitkä katsojan kidutus ja nelonen samaa sotkua vain hivenen paremmin tehtynä.

Viides osa Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge, joka tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä Dead Men Tell No Tales on kuin koukkunsa ja molemmat puujalkansa hukannut merirosvo – yhä rahan ja rikkauksien perässä, vaikka eläkkeelle olisi pitänyt jäädä jo aikoja sitten.

Pari viikkoa sitten veikkasin Guy Ritchien King Arthurin olevan kesän megapläjäyksistä huonoimman, mutta nyt kilpailu kiihtyy. Johnny Deppin tuorein piraattiseikkailu on todella tylsää vanhan toistoa ja sekavaa erikoistehosteryskettä.

Vuoden 2012 Kon-Tiki-meriseikkailusta tuttu norjalainen ohjaajakaksikko Joachim Rønning ja Espen Sandberg ainakin yrittää pitää paketin kasassa, mutta maailmasta tuskin löytyy ohjaajaa, joka pystyisi tekemään Jeff Nathansonin luokattoman huonon ja epäloogisen käsikirjoituksen pohjalta hyvän elokuvan. Pirates of the Caribbean on fantasiaelementtejä sisältävä seikkailuelokuva, mutta sen ei tarvitsisi tarkoitttaa sitä, että tapahtumissa ei ole mitään tolkkua tai hahmojen käytöksessä hitustakaan järkeä.

Tarjolla on taas kostoa etsivä pahis, tällä kertaa Javier Bardemin esittämä Salazar-kapteeni, joka Jack Sparrow’n ansiosta on elävä kuollut. Rommipäissään remuava Sparrow lyöttäytyy taas vastahakoisesti yhteen nuorempien seikkailijoiden kanssa, joista Brenton Thwaitesin esittämä Henry yrittää pelastaa kirotun isänsä (Orlando Bloom) Poseidonin kolmikärjen avulla ja sen voi löytää vain noidaksi syytetty tähtitieteilijä Carina Smyth (Kaya Scodelario).

Kuninkaallinen laivasto on kaikkien perässä, koska niin nyt vain pitää olla. Mukaan liittyy myös valtavan omaisuuden itselleen kahminut Geoffrey Rushin kapteeni Barbossa, joka ei halua jäädä eläkkeelle, vaikka onkin jo jäänyt eläkkeelle ja ehkä hänkin on sukua jollekin hahmolle ja en minä tiedä, siinähän koheltavat green screenin edessä.

Jack Sparrow’lla on edelleen hallussaan tärkein esineensä, eli taikakompassinsa, jonka hän vaihtaa rommipulloon. Tietysti, koska vain siitä luopumalla Salazar-pahis kuolleine miehistöineen voi lähteä vapaasti mellastamaan, mutta vain merelle. Maalle aavepiraatit eivät voi astua. Syytä sille ei kerrota, mutta onhan se nyt aivan itsestään selvä asia, että näin on oltava, koska muuten yksi tarinan päättömistä käänteistä ei toimi, ja voihan informaatio- ja tehosteähky sentään kun pelkästään tämän kirjoittamisesta tulee hiki!

Leffassa on tasan kaksi kekseliästä juttua, joista zombihait nähtiin jo trailerissa. Toinen on kohtaus, jossa Sparrow on kiinnitetty pyörivään giljotiinin. Se jopa nauratti.

Takaumassa nähtävällä nuorennetulla muovisen oloisella Depp-digihirvitykselläkin on enemmän karismaa kuin miehellä itsellään nykyään. Leffasta toiseen samoja överiksi vedettyjä maneereitaan viljelevän Deppin merirosvohahmon toivoo pääsevän hengestään, niin rasittavaa koikkelehtimimen ja sähellys alkaa jo olla. Valitettavasti leffasarja taitaa jatkua niin pitkään kuin Deppiä kiinnostaa hillua roolissa autopilotti päällä ja tienata järjettömiä rahasummia.

Linnanmäenkin melko kesy vuoristorata saa voimaan pahoin jos sen kyydissä istuu liian monta kertaa putkeen. Huvipuistoista valkokankaille siirtyneen Pirates of the Caribbeanin kyydissä puklu tuli syliin jo vuosia sitten.

PlusMiinusNolla:

+ Mittaa vain reilut pari tuntia
0 Johnny Deppin mollaaminen alkaa olla melkein yhtä väsynyttä kuin mies itse, mutta minkäs teet.

Pirates of the Caribbean
Kaikki jutut aiheesta