Uusimmat

Arvostelu: Point Break on vuoden turhin uusintaversio

23.12.2015 19:00 Aki Lehti

Pointbreak_teaser_julisteEnsi-ilta: 26.12.2015
Alkuperäisnimi: Point Break
Ohjaus: Ericson Core
Käsikirjoitus: Kurt Wimmer
Pääosissa: Luke Bracey, Édgar Ramirez, Teresa Palmer ja Ray Winstone
Pituus: 114 min
Ikäraja: 12
Idea: Näyttää extreme-urheilijoiden hurjia temppuja
Arvostelija: Aki Lehti

dome_tahdet_05

Täysin päätön juoni, paperinohuet henkilöhahmot ja kammottavan huonot näyttelijät takaavat Point Breakille paikan vuoden huonoimpien elokuvien listalla.

Tunnustus: en ole aivan varma oliko alkuperäinen vuoden 1991 Point Break oikeasti hyvä elokuva. Ainakin vuonna 1992 se oli loistava tekele, jolloin vuokravideokasetti tuli poimittua R-kioskin hyllystä mukaan.

Hämmennystä ysärin alussa aiheutti se, että ohjaajana oli nainen. Tarina vaikutti tavallista toimintaelokuvaa syvällisemmältä. Pahis oli moniulotteinen hahmo. Maailma ei ollut pelkkää mustaa ja valkoista. Siistiä, tuumasi 14-vuotias katsoja. Aika on taatusti kullannut muistot, leffan katsomisesta on 23 vuotta aikaa.

Oli miten oli, niin luotetaan teini-ikäisen arvostelukykyyn, sillä alkuperäinen on taatusti parempi teos kuin tämä uusintaversio, joka ei toista tarinaa orjallisesti. Näillä elokuvilla ei ole juuri muuta yhteistä kuin nimi.

Alkuperäisversiossa nähtiin FBI-agentti Utahina Keanu Reeves ja surffaripahis Bodiena Patrick Swayze. Nyt pääosissa ovat Luke Bracey ja Édgar Ramirez.

Siis ketkä?

No, Bracey näytteli esimerkiksi G.I. Joe: Kostossa ja Ramirez on ollut sivuosissa vaikka missä. Miehiä yhdistää se, että he ovat molemmat aivan luokattoman huonoja näyttelijöitä, kunnon puunaamoja joiden rinnalla Reeveskin vaikuttaisi mestarilliselta metodinäyttelijältä.

Reeves ja Swayze ryöstivät pankkeja, surffasivat ja hyppivät lentokoneesta Los Angelesissa. Bracey ja Ramirez juoksevat ympäri maailmaa suorittaen mahdollisimman vaarallisia extreme-urheilutemppuja.

Hipsteririkolliset haluavat antaa jotain takaisin Äiti Maalle. Se onnistuu vain suorittamalla kahdeksan järjetöntä temppua, joiden ohessa voi jakaa vaikkapa ryöstettyjä rahoja köyhille ja tuntea itsensä paremmaksi ihmiseksi. FBI-agentti Utah soluttautuu porukkaan, onhan hänellä extreme-urheilu-tausta ja samanlaiset liukuhihnatatuoinnit kuin kaikilla muillakin.

Niinpä niin.

Point Break ottaa itsensä aivan liian vakavasti höpinöillään itsensä ylittämisen kautta saavutettavasta valaistumisesta. Valitettavasti leffa on vain muutamassa kohtauksessa niin onneton, että se naurattaa. Miksi tekijät ovat vääntäneet tätä hampaat irvessä vakavasti otettavaksi elokuvaksi jää epäselväksi. Aineksia olisi ollut kunnon kalkkunaan.

Muutama toimintakohtaus näyttää hienolta. Kuvaajana paremmin tunnettu ohjaaja Ericson Core osaa kyllä asetella kameran oikeaan paikkaan. Leikkauskin on ihan passelia, mutta muuta positiivista tästä on hankala keksiä.

Täysin päätön juoni, paperinohuet henkilöhahmot ja kammottavan huonot näyttelijät takaavat tälle paikan vuoden huonoimpien elokuvien listalla.

Point Break vuosimallia 2015 ei ole mitään muuta kuin kaksi tuntia pitkä eri extreme-urheilulajien esittelyvideo.

PlusMiinusNolla:

+ Naurattaa pariin kertaan kökköydellään
+ Ei juuri muuta yhteistä alkuperäisen kanssa kuin nimi
– Voi Ray Winstone raukkaa sivuosassa, kaikkea sitä joutuukin tekemään itsensä elättääkseen

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat