Uusimmat

Arvostelu: Renny Harlinin Skiptrace on hämmentävä ja hämmentävän huono toimintakomedia

30.08.2016 20:04 Aki Lehti

Skiptrace_julisteEnsi-ilta: 2.9.2016
Alkuperäisnimi: Skiptrace
Ohjaus: Renny Harlin
Käsikirjoitus: Jay Longino, BenDavid Grabinski ja Wen-Chia Chang
Pääosissa: Jackie Chan, Johnny Knoxville, Fan Bingbing, Sara Forsberg, Eve Torres
Pituus: 107 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Koheltaa ja näyttää Kiinan komeita maisemia
Arvostelija: Aki Lehti

1/1

Ainoa syy miksi kiinalais-hongkongilais-yhdysvaltalainen b-luokan toimintahassuttelu Skiptrace nähdään Suomen elokuvateattereissa on sen ohjaaja Renny Harlin.

Pekingiin kotiutunut Renny Harlin teki fiksun päätöksen jättäessään Hollywoodin taakseen. Skiptrace-toimintakomediasta tuli Kiinassa hitti, joka keräsi jo avausviikonloppunaan 60 miljoonan dollarin lipputulot. Valitettavasti Jackie Chanin ja Johnny Knoxvillen tähdittämä rymistely on sekä hämmentävä, että hämmentävän huono elokuva.

Kaverikomedia yrittää epätoivoisesti toistaa Rush Hour -leffan hyväksi havaittua kaavaa. Niin ärsyttävä kuin entinen Jackass-stara Knoxville onkin, niin hänen ja Chanin välinen kemia on paikoitellen kohdillaan. Homma voisi toimiakin, jos lopputulos ei olisi halvan näköinen sekasotku, jossa ei ole juonta lainkaan. Harlin kertoi elokuun alussa Suomessa vieraillessaan yllättyneensä kiinalaisten tavasta olla suunnittelematta toimintakohtauksia etukäteen täysin valmiiksi.

Itse asiassa koko Skiptrace tuntuu improvisoidulta, aivan kuin etukäteen olisi päätetty vain mitä komeita maisemia katsojalle halutaan esitellä. Gobin autiomaa ja Mongolian lumiset vuoret näyttävätkin hienoilta päättömän kohelluksen ja mitäänsanomattoman slapstick-toiminnan taustalla. Muuta positiivista elokuvasta on vaikea löytää.

Kolmen käsikirjoittajan kyhäämässä juonessa Chan on todella mielikuvituksellisesti superkyttä, hongkongilaisetsivä Bennie Chan, joka on jahdannut pahispomo Victor Wongia jo ties kuinka pitkään. Ilkiön kätyrit aiheuttavat harmia Bennien sukulaistyttö Samanthalle (Fan Bingbing), ja ainoa joka häntä voi auttaa on amerikkalainen uhkapeluri, Knoxvillen esittämä Connor Watts. Connor löytyy Venäjältä, josta parivaljakko aloittaa loputtoman tuntuisen matkan läpi Kiinan takaisin Hong Kongiin, joutuen mukahauskoista tilanteista toiseen.

Skiptrace on suunnattu ensisijaisesti Kiinan markkinoille. Kulttuurierot saattavat selittää osaksi sen, miksi jotkut leffan ilmeisesti hauskoiksi tarkoitetuista kohtauksista tuntuvat täysin järjettömiltä. Elokuva muuttuu esimerkiksi yht’äkkiä tanssi- ja lauluesitykseksi. Chan ja Knoxville laulamassa ilman mitää järkevää syytä Adelen Rolling in the Deep -hittiä pienen mongolialaiskylän asukkaiden kera paikallisella kurkkulaululla varustettuna on vain hämmentävää.

Suurin osa vitseistä on kuitenkin vain kammottavan huonoja. Knoxvillea potkitaan perinteisesti munille, hän syö pässinkiveksiä ja pyörii roskakorissa mäkeä alas pahiksia pakoon.

– En tiennyt, että sillä tavalla seksiä harrastamalla voi tulla paksuksi, toteaa Knoxville Sara Forsbergin esittämälle raskaana olevalle tyttöystävälleen.

He-hee, hahhahaa, huutonarukuolema ja kättä polveen! Ja vielä kerran monoa munille, hihihii:

http://gifyu.com/images/dcup.gif

Siitäs sait Jackie!

Sara Forsbergin nimi seisoo leffan suomalaisessa mainosjulisteessa, vaikka hänelle on annettu ruutuaikaa vain parin minuutin verran. Kielinaisena julkisuuteen noussut videobloggaaja-laulaja-näyttelijä on sympaattinen ja hauska nuori nainen, mutta tuskin niin iso tähti, että hänen nimellään saadaan houkuteltua katsojia teatteriin. Toisin on Fan Bingbingin kohdalla, joka on jättistara Kiinassa.

Toimintakohtauksilta on turha odottaa Chanin tavaramerkiksi muodostunutta akrobatiakikkailua. Miehellähän on ikää jo 62 vuotta, ja vaikka tossu välillä nouseekin melkein vanhaan tyyliin, niin toimintakohtausten toteutus ja kuvaus on linjassa muun elokuvan kanssa, eli tehty vähän sinnepäin. Rytmitys ja leikkaus on omituisen amatöörimäistä.

Vajaa puolitoista tuntia olisi ollut Skiptracelle juuri ja juuri sopiva mitta, mutta 107 minuutin kestossaan se on jo lähellä kidutusta.

Leffan lopun yllätyskäänne on järjettömin todella pitkään aikaan, mutta jotain sen tyylistä osaa siinä vaiheessa jo odottaa.

Harlinin päätös jättää Hollywood taakseen on kunnioitettava veto. Hän ei ole aiemminkaan arastellut tehdä rehellistä roskaa, ja vaikka Skiptrace onkin yksi hänen huonoimmista elokuvistaan, niin ainakin herra vaikuttaa edelleen poikamaisen innostuneelta. Ohjaaja suunnitteleekin jo jatko-osaa yhdessä Jackie Chanin kanssa.

PlusMiinusNolla:

+ Pari toimintakohtausta toimii
+ Saattaa olla laillisten tai laittomien päihteiden vaikutuksen alaisena omituisuudessaan maailman hauskin elokuva
– Halvan ja amatöörimäisen näköinen
– Käsikirjoitus mahtuu parille post-it-lapulle
0 Jos välillä vaikka laulettaisiin! Mitä ihmettä tässä elokuvassa oikein tapahtuu? Hämmentävää.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat