Uusimmat

Arvostelu Riz Ahmed todistaa kuusi Oscar-ehdokkuutta saaneessa Sound of Metal -elokuvassa olevansa sukupolvensa parhaita näyttelijöitä

11.04.2021 10:32 Aki Lehti

Brittiläinen näyttelijä ja räppäri Riz Ahmed on täysin uskottava amerikkalaisena kuulonsa menettävänä rumpalina Sound of Metalissa, joka vie katsojan kuurojen maailmaan upean omaperäisellä äänisuunnittelullaan.


Ensi-ilta: 12.04.2021. (Amazon), 30.04.2021. (elokuvateatteri)
Alkuperäisnimi: Sound of Metal
Ohjaus: Darius Marder
Käsikirjoitus: Darius Marder
Pääosissa: Riz Ahmed, Olivia Cooke, Paul Raci
Pituus: 121 minuuttia
Ikäraja: K12


Ohjaaja-käsikirjoittaja Darius Marder yritti saada Sound of Metal -elokuvaansa tehtyä noin kymmenen vuoden ajan, ennen kuin sille järjestyi rahoitus. Se ei ole mikään ihme, sillä leffan premissi ja tekninen puoli tuskin kuulostavat kovinkaan monen massimiehen korvaan houkuttelevilta. Nimestään huolimatta Sound of Metalissa ei kuulla möykkämusiikkia kuin parissa kohtauksessa, vaan suurin osa ajasta vietetään täydessä hiljaisuudessa, vailla normaaleja taustaääniä tai musiikkia. Kuulonsa menettävän rumpalin tarinaan kuuluu olennaisena osana myös tekstitys, jota ei saa pois päältä.

Elokuva menee suoraan asiaan. Pariskunta ja noiserock-duo Ruben (Riz Ahmed) ja Lou (Olivia Cooke) ovat jossain päin Amerikkaa lavalla soittamassa kovaäänistä meteliään. Molemmat ovat kuivilla olevia heroiiniriippuvaisia, joille musisointi on korvaavaa toimintaa, mutta myös työ. Asuntoautoa kotinaan pitävä pari tienaa toimeentulonsa keikkailulla. Rubenin korvissa vinkuu ja yhden esiintymisen jälkeen hän ei yht’äkkiä kuule enää juuri mitään.

Testien jälkeen tulee selville, että hän on menettänyt vähintään 8o prosenttia kuulostaan. Kaikki soundaa siltä, kuin hän olisi useamman metrin syvyydessä veden alla, yrittäen kuulla yläpuolella olevan maailman ääniä.

Elokuva kuulostaa samalta myös katsojan korviin, sillä Marder asettaa meidät Rubenin pään sisään. Upean äänisuunnittelun avulla Sound of Metal tarjoaa mahdollisuuden kokea maailma melkein täyskuuron ihmisen korvin. Ihmisten puheesta ei saa mitään selvää, mutta matalat bassotaajuudet tuntuvat rintakehässä asti. Ohjaaja repäisee varoittamatta katsojan tarkkailemaan elokuvan maailmaa jälleen ulkopuolelta, jolloin esimerkiksi pelkästään ympäröivät luonnonäänet kuten linnunlaulu tai tuuli kuulostavat kovaäänisiltä, mutta ihanilta. Mukana ei ole yhtään ylimääräistä ääntä, eikä johdattelevaa musiikkia, joka alleviivaisi mitä katsojan kuuluisi tuntea. Normiäänillä totetetut kohtaukset saavat todellakin arvostamaan toimivia korviaan.

Ahdistunut Ruben ei ehdi retkahtaa takaisin kovien huumeiden maailmaan, sillä Lou löytää hänelle keskellä ei mitään sijaitsevan kuurojen hoitokodin. Sitä pyörittää sotaveteraani Joe (Paul Raci), joka tekee hyvin selväksi sen, että paikan ideana on oppia elämään kuurona.

Ruben on aluksi aivan pihalla muiden viittomakielellä keskenään kommunikoivien asukkaiden keskellä, mutta hyväksyy lopulta tilanteensa ainakin osittain. Suurin osa Sound of Metalista sijoittuu keskellä metsää olevaan turvapaikkaan, mutta Ruben kaipaa aikaisempaan musiikin täyttämään elämäänsä, jonka kallis sisäkorvaistute mahdollistaisi.

Elokuvan loppupuolella Ruben päätyy vielä toiseen täysin vieraaseen paikkaan lähtiessään etsimään Louta Pariisista sisäkorvaistuteleikkauksen jälkeen, joka saa maailman kuulostamaan metalliselta, särkevältä diskanttihelinältä. Kaupungin taustahäly jyrää keskustelujen yli, eikä kojeen palauttamalla kuulolla ole mitään tekemistä normaalin kuuloaistin kanssa.

Leffa ei suoraan sano, että elämä täyskuurona on leikkausta parempi vaihtoehto, mutta se tuntuu olevan vahvasti sen puolella. Sisäkorvaistutteen tarjoama äänimaailmaa on riipivän ahdistava, ja hoivakodin kantava ajatus kuurona elämisestä puoltaa myös tätä.

Sound of Metalia on esitetty Suomessa jo joissakin teattereissa ennakkonäytöksinä, mutta virallinen ensi-ilta on tämän kuun lopussa. Leffa tulee tarjolle jo huomenna maanantaina 12. huhtikuuta Amazon Prime Videoon, mutta jos vain mahdollista, niin se kannattaa ehdottomasti katsoa teatterissa. Kotona leffa toimii parhaiten hyvälaatuiset kuulokkeet korvilla, ilman mitään ulkopuolisia häiriöitä. Amazon taitaa tarjota mahdollisuuden katsoa elokuva ilman tekstejä, mutta älkää missään nimessä ottako niitä pois päältä, sillä huonokuuloisten tekstitys on olennainen osa elokuvaa.

Veikkasin nähdessäni elokuvan ensimmäisen kerran viime syksynä Portlandin elokuvajuhlilla, että se saa Oscar-ehdokkuudet äänisuunnittelusta, leikkauksesta ja parhaasta miespääosasta. Näin kävikin, mutta Sound of Metal on ehdolla myös parhaan elokuvan – ja alkuperäiskäsikirjoituksen -kategorioissa, joiden lisäksi Paul Raci sai ehdokkuuden parhaasta miessivuosasta. Lähinnä tv-rooleistaan tunnettu Raci on loistava valinta Joen rooliin, sillä hän on kuurojen vanhempien lapsi ja osannut tietysti lapsesta asti viittomakieltä.

Pääosassa parhaiten HBO:n The Night Of -sarjasta ja Rogue One: A Star Wars Story – ja Nightcrawler -elokuvista tuttu Riz Ahmed todistaa viimeistään nyt olevansa yksi sukupolvensa taitavimmista näyttelijöistä. Hän ei tee Rubenin rooliaan helpoimman kautta, vaan näyttelee sen pienin elein.

Ahdistus, levottomuus, pelko ja kaikki muut Rubenin pään sisällä jylläävät tunteet näkee hänen kasvoiltaan. Kuulonsa menettävän huumeriippuvaisen rumpalin rooli olisi paljon helpompi näytellä mekastaen, huutaen maailmantuskaansa ulos suurieleisesti, raivoten, itkien ja tavaroita paiskoen. Ahmed ei hajota paikkoja, vaan tekee Rubenista täysin uskottavan oikean ihmisen. Mies ei soita ilmarumpuja, mutta levottomat kädet kertovat rumpukapuloiden kaipuusta.

Englantilainen Ahmed opetteli rooliaan varten amerikkalaista viittomakieltä ja treenasi rumpujen soittoa puoli vuotta vain muutamaa keikkakohtausta varten. Kunhan elokuva joskus saapuu laajempeen levitykseen, niin suosittelen katsomaan myös Ahmedin tähdittämän Mogul Mowgli -leffan, joka esitettiin Suomessa viime syksyn Rakkautta & Anarkiaa -festareilla. Se on Sound of Metalin sisarelokuva, sillä Mogul Mowglissa Ahmed esittää vakavasta sairaudesta kärsivää brittiräppäriä. Roolissa auttaa tietysti se, että hän on myös oikeasti Riz MC -nimellä esiintyvä brittiräppäri.

Sound of Metalin käyttämät erikoisetkaan tehokeinot eivät tunnu missään vaiheessa kikkailulta, vaan ovat omaperäisyydessään luontevan toimivia. Tekninen puoli tukee elokuvan tarinaa ja antaa Riz Ahmedille tilaa tehdä yhden uransa parhaista rooleista.

SOUND OF METAL

”Riz Ahmedin harteilla lepäävä Sound of Metal on upean hillitysti toteutettu draama täynnä suuria tunteita, uskottava kasvukertomus, jonka päähenkilön ahdistus ja pelko välittyy katsojalle täydellisesti.” 

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat