Uusimmat

Arvostelu Robert ”The Walking Dead” Kirkmanin parhaaseen sarjakuvaan perustuva Invincible toimii myös ääriväkivaltaisena tv-sarjana

28.03.2021 11:15 Aki Lehti

Amazonista löytyvä Invincible-sarja on tämän hetken kiinnostavin supersankariseikkailu.

Amazon Prime Videon uuden Invincible-supersankarisarjan ainoa ongelma on täsmälleen sama kuin Image Comics -kustantamon alkuperäissarjakuvassa. Tyylistä ja tunnelmasta toiseen vauhdilla loikkiva varttuneemmille suunnattu animaatio lainaa niin reippaasti tunnetumpien supersankareiden seikkailuista, että se tuntuu aluksi pastissilta. Perinteinen juonikuvio, jossa teini tasapainoilee henkilökohtaisen elämänsä ongelmien ja supersankarivelvollisuuksien kanssa on nähty jo ties kuinka monta kertaa.

Invincible-sarja lähtee kuitenkin alkuperäisversiota huomattavasti nopeammin käyntiin, ollen lopulta yhtä omaperäinen. Jo ensimmäisen vajaan tunnin mittaisen jakson lopussa on selvillä, että tarjolla on paljon muutakin kuin Hämähäkkimieheltä, Teräspojalta, Justice Leaguelta ja Titansilta lainattuja juonikuvioita.

Ennakkoon katsottavaksi saamiemme kolmen jakson perusteella Invincible on erittäin uskollinen sarjakuvalle, sekoittaen saippuaoopperaa ja jopa ällöttävän yksityiskohtaista ääriväkivaltaa ja gorea.

Jos The Walking Deadista parhaiten tunnetun Robert Kirkmanin kirjoittama Invincible-sarjis ei ole tuttu, niin ensimmäisen jakson aikana loikkiminen harmittomasta teinidraamasta sadistisen synkkään väkivaltaan tuntuu hämmentävältä. Alussa mikään sarjan animaatiotyylissä ei viittaa siihen, että luvassa on vähintäänkin yhtä hurjaa verellä läträämistä kuin Amazonin The Boys -sarjassa. Ristiriita suoraan sarjakuvan sivuilta lainatun simppelin piirrosjäljen ja näytettyjen kauheuksien välillä toimii erinomaisesti.

Invinciblen päähenkilö on 17-vuotias Mark Grayson (Steven Yeun), jonka isä on Teräsmiehen kaltainen Omni-Man (J.K. Simmons), nimensä mukaisesti lähes omnipotentti supersankari, joka on kotoisin Viltrum-nimiseltä planeetalta. Siviilissä Nolan Grayson on naimisissa Debbien (Sandra Oh) kanssa. Omni-Manin henkilöllisyys ei ole julkista tietoa, mutta pojalleen Nolan on kertonut totuuden tämän ollessa kuusivuotias. Siitä lähtien Mark on odottanut teini-ikää ja omien supervoimiensa heräämistä, jossa kestää normaalia kaummin, koska hän on vain puoliksi viltrumilainen.

Perheen normiarkeen kuulu se, että isä on vähän väliä ties missä päin maailmaa tai maailmankaikkeutta taistelemassa superpahiksia vastaan. Markilla on perinteiset aikuisuutta lähestyvän teinipojan huolet, mutta elämä muuttuu huomattavasti monimutkaisemmaksi hänen saatuaan supervoimansa. Aluksi juniori ei osaa käyttää voimiaan, mutta asiassa auttaa maailman vahvin supersankari, eli oma isä.

Omni-Manin käytös ja suhtautuminen poikaansa alkaa muuttua ja jo ensimmäisen jakson lopussa hänen salaisuutensa paljastuu. Enempää on tässä turha avata, ettei mennä spoilerien puolelle, vaikka sarjakuvaa uskollisesti seuratessaan sarjan tulevat juonenkäänteet ovat jo tiedossa.

Graysonin perheenjäsenten välinen dynamiikka toimii, kuten myös Markin teini-iän ongelmiin keskittyvät juonikuviot, joita Invincible-sankariksi ryhtyminen vaikeuttaa entisestään. Yltiöoptimistinen Mark kuvittelee kaiken muuttuvan helpommaksi hänen muuttuessaan lähes kuolemattomaksi, mutta nuoren miehen ongelmat moninkertaistuvat supervoimien myötä. Ihastuksien ja kiusaajien lisäksi nuoren miehen elämää hankaloittavat nyt myös esimerkiksi hyökkäävät alienarmeijat ja superpahikset.

Ihastusosastolla Markia vetävät puoleensa koulukavereista sekä Amber Bennett (Zazie Beetz) että Eve Wilkins (Gillian Jacobs), joista jälkimmäinen paljastuu Teen Team -supersankariryhmän jäseneksi nimeltään Atom Eve.

Kahdeksan jaksoa sisältävän kauden kolme ensimmäistä jaksoa esittelevät jo melkoisen hahmokavalkadin. Mukana on Teen Team -sankareiden lisäksi esimerkiksi kokeneista sankareista koostuva Guardians of the Globe, sekä Global Defense Agencyn johtaja Cecil Stedman (Walton Goggins), demonietsivä Damien Darkblood (Clancy Brown), Mauler Twins -pahikset (Kevin Michael Richardson) ja supersankaripukusuunnittelija Art Rosenbau (Mark Hamill).

Lisäksi ääninäyttelijöinä toimivat muun muassa Lauren Cohan, Jon Hamm, Djimon Hounsou, Melise, Ezra Miller, Zachary Quinto, Seth Rogen, Mahershala Ali ja Michael Dorn.

Kaiken supersankarimäiskeen, veriroiskeiden ja suolenpätkien keskellä Invincible on toimiva ihmissuhdedraama. Jos sarja on pidemmälle päästessään yhtä hyvä kuin sarjakuva, niin sen lukuisiin hahmoihin kiintyy taatusti. Perinteisestä lähtöasetelmasta huolimatta sarjakuvan maailma ei ole mustavalkoinen, vaan avaa tapahtumia sekä hyvisten että pahisten näkökulmasta. Se saa nauramaan ääneen, herkistymään ja jopa itkemään, ollen kuitenkin koko ajan todella toimivaa viihdettä. Suuria eroja tuskin on luvassa, sillä Robert Kirkman itse on sarjan luoja ja toimii yhtenä vastaavista tuottajista ja käsikirjoittajista.

Invincible on täynnä lähes pelkästään päävärejä, aivan samaan tapaan kuin alkuperäissarjakuva, joka on oikea ratkaisu. Animaatio on paikoitellen hyvinkin yksinkertaista, menon muuttuessa yksityiskohtaisemmaksi esimerkiksi komeissa taistelukohtauksissa. Mäiskinnät eivät puuduta, sillä ne eivät vain toista samaa kaavaa. Esimerkiksi kaiken kokenut Guardians of the Globe taistelee aivan eri tyylillä kuin Teen Team, koska se koostuu nuorista aloittelijoista.

Aivan kuten sarjakuvallekin, niin myös sarjalle kannattaa antaa mahdollisuus, eikä lopettaa heti alussa, vaikkei se kolahtaisikaan täysillä. Sarja esittelee nyt tarjolla olevien kolmen jakson aikana suht hyvin mitä on tarjolla.

Lähdemateriaali ei ainakaan lopu ihan heti kesken, sillä sitä on niin paljon, että tiivistämälläkin sarjaa voi tehdä vaikka 20 tuotantokautta. Sarjakuvaa julkaistiin vuosien 2003 ja 2018 välillä 144 numeroa, eli 25 albumikokonaisuutta, joiden lisäksi tarjolla on lukuisia spin-off-kertomuksia ja sivuosahahmojen seikkailuja omien lehtiensä sivuilla.

Kolmen ensimmäisen jakson perusteella Invincible on alkuperäisteoksen tavoin viihdyttävä, hauska, jännittävä ja tarpeeksi fiksu sarja myös aikuiskatsojalle, kunnon tunteiden ja eri tunnelmien vuoristorata. Toivottavasti sarja jatkuu mahdollisimman pitkään. Jos se jatkaa näin uskollisena sarjakuvalle, niin luvassa on vielä paljon parempaa, huima määrä kiehtovia kertomuksia.

Ensimmäisen numeron voi lukea ilmaiseksi täältä, jossa sarjakuvan kaikki numerot ja albumit ovat tällä hetkellä kaupan puoleen hintaan.

Invincible-sarjan kolme ensimmästä jaksoa tulivat tarjolle pari päivää sitten perjantaina 26. maaliskuuta. Uudet jaksot nähdään aina perjantaisin.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat