Uusimmat

Arvostelu: Samuli Edelmannin Tappajan näköinen mies on yhtä huono kuin Varekset

01.02.2016 13:32 Martta Kaukonen

Tappajan näköinen miesEnsi-­ ilta: 5.2.2016
Ohjaus: Lauri Nurkse
Käsikirjoitus: Mika Ripatti & Seppo Vesiluoma
Pääosissa: Samuli Edelmann, Martti Suosalo, Maria Ylipää, Ville Haapasalo & Krista Kosonen
Pituus: 96 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Matti Röngän luoma yksityisetsivä Viktor Kärppä debytoi valkokankaalla.
Arvostelija: Martta Kaukonen

2/5

 

 

Röngän dekkari vääntyy kankeasti elokuvaksi.

Yksi elämän suurista mysteereistä on se, miksi kotimaiset dekkarifilmatisoinnit ovat niin kökköjä.

Aivan kuin Vareksissa ei jo olisi ollut tarpeeksi kestämistä, nyt on kankaalle pukattu myös uutisankkuri Matti Röngän yksityisetsivä Viktor Kärppä (Samuli Edelmann). Neuvostoliitossa kasvanut mamu hoitelee maanmiestensä asioita harmaalla alueella. Kärppä on ollut mukana esimerkiksi Hiihtoliiton dopingohjelmassa. Tällä kertaa hän sotkeentuu vahingossa Venäjän presidentin salamurhajuoneen.

Kärppä joutuu Supon ylitarkastajan Pilvi Variksen (Krista Kosonen) suurennuslasin alle, mutta onneksi leppoisa poliisi Teppo Korhonen (Martti Suosalo) on vanhan ystävänsä puolella.

Lauri Nurkse ohjasi jo vuonna 2010 Kärppä-dekkareihin perustuvan tv-sarjan. Hänen ohjaamansa uutuuselokuva perustuu kuudenteen dekkariin Tuliaiset Moskovasta. Sille on kuitenkin annettu hämäävästi kirjasarjan ensimmäisen osan nimi. Käsikirjoittajat Mika Ripatti ja Seppo Vesiluoma ovat vääntäneet kirjaa rohkeasti uusiksi. Opusta ja leffaa vertailemalla huomaa, että kumpikin huono – mutta kumpikin omalla tavallaan.

Kirjan juoni kulkee jouhevammin, mutta leffassa on enemmän toimintaa. Valitettavasti se on naurettavuuteen asti kömpelöä. Kärppä hoitelee jokaisen vastaantulijan vasemmalla kädellä halki, poikki ja pinoon aivan kuin hänellä olisi Punakoneen voimat. Kirjoissa Rönkä esittää osuvaa yhteiskuntakritiikkiä hyvinvointiyhteiskunnan alasajosta, vierastyövoiman käytöstä, veroparatiiseista ja työn siirtyminen Aasiaan.

Tällaista sanomaa on elokuvasta turha etsiä.

Vareksia ja Kärppiä yhdistää myös se, että kummassakin lauotaan sarjatulella paskoja vitsejä.

Näytteeksi Kärppien huumorista käy lohkaisu ”Nyt menoks, sanoi Annie Lennox.” Yhtä kuluneita kaskuja väännetään elokuvassakin. Kirjassa on koskettava kohtaus, jossa Kärpän ottopoikaa Erkkiä ryssitellään koulussa. Jokunen sivu myöhemmin hörötellään mojovalle neekerivitsille. Rönkä ei ilmeisesti huomaa tässä hienoista ristiriitaa. Homotkin saavat toki osansa. Elokuvaversiossa idioottimaisimmat tölväykset on sentään siistitty pois.

Tappajan näköiseen mieheen on myös vängätty mukaan yksi uusi nainen: Supon niuho etsivä Varis, joka on kirjassa mies. Näkökulmasta toiseen vaihtavaa kirjaa kuvaa hyvin se, että yksi luku on kuvattu jopa koiran näkökulmasta, mutta ei naisen.

PlusMiinusNolla

+ Enemmän toimintaa kuin kirjassa
– Toiminta on avutonta.
0 Toivottavasti Seppo Jokisen Sakari Koskisia ei filmatisoida!