Arvostelu: Sausage Party -animaatiopervoilu kilpailee vuoden huonoimman elokuvan tittelistä

20.10.2016 12:38 | Aki Lehti | 3977

sausagepartyteaserEnsi-ilta: 21.10.2016
Alkuperäisnimi: Sausage Party
Ohjaus: Conrad Vernon & Greg Tiernan
Käsikirjoitus: Seth Rogen, Evan Goldberg, Kyle Hunter ja Ariel Shaffir
Pääosissa: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Craig Robinson, Paul Rudd, Nick Kroll, David Krumholtz, Edward Norton, Salma Hayek
Pituus: 89 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Nakkimakkaraa panettaa
Arvostelija: Aki Lehti

1/1

Seth Rogenin aikuisille suunnatun sikailuanimaation huumori naurattaa korkeintaan yläasteikäisiä.

Frank on vakuumipakattu makkara, joka odottaa supermarketin hyllyssä pääsyä tuonpuoleiseen, paratiisiin johon kaikki elintarvikkeet ja muu myytävä roju päätyvät ihmisjumalien poimittua heidät ostoskärryynsä. Viereisessä hyllyssä keikistelee kiihottava hodarisämpylä Brendan, johon Frank haluaa tunkeutua, upottaa nakkinsa neidon vakoon.

Se on muuten ihan vitun hauska läppä, ainakin jos olet jumalauta Seth Rogen, joka on saatana saanut haalittua rahoituksen Sausage Partyyn, ensimmäisenä aikuisten animaatioelokuvana mainostettuun pökäleeseen, joka ei helvetti vie naurata kuin korkeintaan yläasteikäisiä.

”Hei beibi anna mä vittu jemmaan mun salamin sun sämpylään!”

”Lutka, saatana!”

”Vittu ne tappaa meidät!”

”Horoperse!”

Suunnilleen tämän tasoista dialogia irstailevat elävät elintarvikkeet viljelevät puolentoista tunnin ajan ja se alkaa kyllästyttää jo noin ensimmäisen viiden minuutin jälkeen. Se, että joka väliin ängetään rumia sanoja on suunnilleen yhtä hauskaa kuin katsoa yläasteikäisten jätkien välitunnilla pihalle räkimän sylkilätäkön kuivumista.

Räävittömälle ja epäkorrektille komedialle on tilausta tänä aikana jolloin kaiken pitää olla yltiökorrektia ja herne menee nenuun vähän joka asiasta, mutta asiaa auttaisi jos teos olisi edes jollain tasolla hauska. Koko idea elävistä elintarvikkeista, jotka odottavat pääsyä taivaaseen, mutta päätyvätkin ihmisten silpomiksi ja syömiksi on totaalisen päätön ja omaperäinen, mutta lopputulos on puuduttavinta kuonaa pitkään aikaan.

Joku ehti jo väittämään, että Sausage Party kritisoi syvällisesti uskontoja kaiken kiroilun, alapäävitsien ja pilvenpolton takana.

Se on täyttä paskapuhetta.

Kertokaa jos löydätte jotain vastaavaa vaikkapa elokuvan viljelemästä homofobiasta ja rotustereotypioista. Mukana ovat muuan muassa juutalaisrinkeli, extra virgin -oliiviöljypulloista tuonpuoleisessa haaveileva arabilettu, holokaustiläppää heittävä Hitler-hapankaali ja niin edelleen. Saattaa kuulostaa kirjoitettuna hauskalta, mutta on kankaalta katsottuna jotain aivan muuta. Mitään syvällistä sanottavaa elokuvalla ei siis todellakaan ole. Se on sikailua vain pelkän sikailun vuoksi.

Ideasta olisi voinut saada väännettyä hauskan noin 10-15 minuutin lyhytelokuvan, vaikka oikeastaan jo trailerin katsottuasi olet nähnyt kaiken mitä tällä puolentoistatunnin mittaan venytetyllä hirvityksellä on tarjota.

Jenkeissä leffalle on lätkäisty R-merkintä, joka vastaa suunnilleen Suomen K16-ikärajaa. Meillä tämä on sentään sopivasti K12, joten saliin pääsee jopa leffan kohderyhmä.

Härskiä, hiton hauskaa, mutta parhaimmillaan myös perhanan fiksua sikailuanimaatiota on ollut tarjolla jo kohta 20 vuotta South Parkin muodossa. Toisin kuin se, on typerä Sausage Party vain ja ainoastaan tylsä.

+ Lopun ryhmäseksikohtaus oli ainoa joka sai hymähtämään
+ Koko idean älyttömyys
– Joka ei kuitenkaan toimi elokuvana lainkaan