Arvostelu: Scream 4 säikyttelee samoilla raiteilla

15.04.2011 09:43 | Olli Sulopuisto

Alkuperäisnimi: Scream 4
Ensi-ilta: 15.4.2011
Ohjaaja: Wes Craven
Käsikirjoittaja: Kevin Williamson
Pääosissa: Courteney Cox, Neve Campbell, David Arquette, Emma Roberts, Hayden Panettiere, Rory Culkin, Adam Brody & Erik Knudsen
Elokuvan pituus: 104 minuuttia
Ikäraja: K15
Elokuvan kotisivu:www.weinsteinco.com/#/film/scream_4

Dome 2

Miten tehdään neljännen kerran kauhuelokuva siitä millaisia kauhuelokuvat ovat? Tähän kysymykseen yrittää vastata Scream 4, jossa kuminaamioisen viiltäjän puukkoa pakoilee pari vanhaa tuttua ja loraus uutta verta. Kuolleeksi luullun elokuvasarjan elvytys ei ole täysin epäonnistunut.

Puikoissa ovat jälleen ohjaaja Wes Craven ja käsikirjoittaja Kevin Williamson, jotka panivat Huuto-saagan alulle 15 vuotta sitten. On mahdoton sanoa, onko heidän osallisuutensa hyvä vai huono seikka.Toisaalta kai he tuovat jonkinlaista autenttisuutta, mutta toisaalta on paha luottaa tyyppeihin, jotka haluavat kertoa saman jutun aina vaan ja uudestaan, mutta tällä kertaa pikkaisen paremmin.

Palikat ovat tutut. Puukkohiippari haluaa panna hirveän nipun ihmisiä kylmäksi, mutta tappajan henkilöllisyys on epäselvä. Kauhuelokuvien sääntöjä mietitään ja luetellaan, ja kai niiden mukaan vähän pelataankin. Tällä kertaa puhutaan uusintaversioista, joten juoni on pitkälle tuttu ja alkuperäisiä hahmoja tuplataan uusien teinien voimin.

Elokuva syö itsensä ouroboros-käärmeen lailla. Mukana on loraus Inception-tyyppistä kikkailua oikean Scream-maailman ja siitä kertovien Stab-elokuvien välillä. Lisäksi lavasteet ja nimistöt on tietenkin tungettu täyteen viittauksia. On The Hills Have Eyesin juliste, puhutaan Saw IV:stä, Robert Rodriguez vilahtaa alkutekstissä ja klassikkoleffojen murha-aseita arvuutellaan. Vähän jäi epäselväksi, onko punoksella joku muukin tarkoitus kuin vinkata katsojille silmää.

Siinä piilee varmaan koko Scream-sarjan suurin viehätys ja heikkous. Katsojaa hivelee elokuvan itsetietoisuuden synnyttämä ajatus siitä, että häntä ei pidetä tyhmänä. Toisaalta samalla pitäisi kuitenkin pystyä suhtautumaan Screamiin ihan tavallisena kauhuelokuvana, jonka hahmoista välittää edes sen verran, että haluaa arvuutella heidän kuolinjärjestyksensä.

Paljon on saatu mukaan kauniita naisia, joista monella on vielä isot rinnat ja avonaiset kaula-aukot. Seksi ei tähän franchiseen kuitenkaan kuulu, vaikka sillä pitäisi kai jotain tekemistä sääntöjen kanssa olla. Näyttelijöistä erikoisnähtävyyksiä ovat ex-pari Courteney Cox ja David Arquette. Edellisen naamasta on tullut vuosien mittaan kauhuelokuvaan hyvin soveltuva vahanaamio ja jälkimmäinen lienee koko leffan eloisin hahmo. Se ei tarkoita, että näyttelijät olisivat muuten huonoja, mutta heidän esittämänsä hahmot vaikuttavat enemmän juonipyörän hammasrattailta kuin ihmisiltä.

Jos täysin rehellisiä ollaan, alkuperäisen Screamin näkemisestä on kulunut niin pitkään, etten muista siitä juuri mitään. Olen aika varmasti nähnyt kakkososan – ja varmaan useammin kuin kerran – mutta kolmos-Screamista ei ole minkäänlaista mielikuvaa. Nelonen säpsysäikyttelee ahkerasti, mutta oliko sille erityinen tarve? Tuskinpa.

PlusMiinusNolla

+ Ihan tyylikäs haudanryöstö
– Luo nahkansa mutta ei muuta muotoaan
+ Ehkä seuraavan osan nimi voisi olla 5cream

Arvostelija: Olli Sulopuisto