Uusimmat

Arvostelu Shazam! on oikealla tavalla lapsellinen elokuva DC Comicsin supersankarista

03.04.2019 08:00 Helinä Laajalahti

DC Comicsin sarjakuvaan perustuva Shazam! esittelee sympaattisen supersankarin, joka on teinipoika aikuisen miehen ruumiissa. Zachary Levi kannattelee oikealla tavalla lapsellista, kauhuelokuvistaan tunnetun David F. Sandbergin ohjaamaa supersankariseikkailua.


Ensi-ilta: 5.4.2019
Alkuperäisnimi: Shazam!
Ohjaus: David F. Sandberg
Käsikirjoitus: Henry Gayden
Pääosissa: Zachary Levi, Mark Strong, Michelle Borth, Djimon Hounsou, Jack Dylan Grazer, Adam Brody
Pituus: 132 minuuttia
Ikäraja: K12


Supersankaruus on usein synkkää ja vakavaa. On voimaa mutta on myös valtavasti vastuuta, minkä vuoksi sankarin viitta painaa harteilla välillä vähän liikaakin. Siksi DC Comicin sarjakuviin pohjautuva Shazam! onkin piristävä poikkeus. Tämä sankarihahmo on lapsi, joka yllättäen saa käyttöönsä supervoimat, joita kukaan ei opettanut käyttämään. YouTube-aikana hahmosta ennättääkin tulla ensin julkkis ja sitten vasta sankari.

Billy Batson (Asher Angel) on kasvatuskodista toiseen muuttava teinipoika, joka on omistanut koko elämänsä lapsena kadottamansa äidin etsintään. Uusimmassa kodissa hän ystävystyy sarjakuvanörtti Freddyn (Jack Dylan Grazer) kanssa.

Freddystä osoittautuu olevan odottamatonta hyötyä, kun Billy yllättäen vetäistään salaperäiseen luolaan, jossa salaperäinen velho (Djimon Hounsou) antaa hänelle salaperäiset voimat. Selittämättä lainkaan kuinka niitä käytetään. Varsin salaperäistä.

Sanomalla Shazam! 14-vuotiaasta Billystä tulee Zachary Levin näköinen aikuinen, jolla on supervoimia ja viitallinen puku. Aikuisen ulkokuoren sisällä on kuitenkin edelleen teinipoika, jonka ensimmäinen temppu on hyvin ymmärrettävä – kaljan ostaminen kaupasta.

Yhdessä Billy ja Freddy selvittävät Shazamin kykyjä, kun kaupunkiin saapuu elämäänsä katkeroitunut tohtori Sivana (Mark Strong). Sivana on tietenkin pahis, joka haluaa Shazamin voimat omiin kataliin tarkoituksiinsa. Mutta vaikka Billy onkin vasta teini, ei hän ole mikään lapanen, eikä Sivanan suunnitelma mene aivan putkeen. Periaatteessa taistelu kuitenkin käydään aikuisen miehen ja teinipojan välillä.

Positiivisessa mielessä lapsellinen supersankarin syntytarina on vauhdikas ja humoristinen, mutta se käsittelee sivulauseessaan myös hankalia, lapsuuteen liittyviä aiheita, kuten kiusaamista ja vanhempien tavalla tai toisella hylkäämäksi joutumista. Tämän osalta Billy ja Sivana ovat samassa veneessä – molemmilla on takanaan haasteellinen lapsuus ja laiminlyövät vanhemmat. Elokuva pohjustaakin yllättävällä tavalla pahishahmoa, sillä koko homma itse asiassa alkaa tämän lapsuuskuvauksella.

Elokuva toimii teinikohderyhmänsä lisäksi myös niille aikuisille, jotka jaksavat hieman löysyttää pipoaan. Huumoria vedetään aina ajankohtaisesta ja kiinnostavasta aiheesta eli lapsesta aikuisen nahkoissa – tämän osalta elokuva tekee viittauksen Tom Hanksin tähdittämään komediaklassikkoon Big – isoksi yhdessä yössä (1988).

Roolissaan erinomainen Levi myös kannattelee elokuvaansa Tom Hanksin tapaan. Hänen sankarihahmonsa on pöhkö, mutta se on pöhkö uskottavalla teini-iän viattomuudella. Hän on hahmo, joka tekee hassuja asioita, mutta tekee niitä kaikella sydämellä, eikä tehdäkseen hahmostaan muiden silmissä naurettavan.

Hyväntuulinen ja viihdyttävän olon jälkeensä jättävä elokuva sisältää runsaasti viittauksia muihin DC Comicsin hahmoihin sekä myös pienen “cameon” kauhuohjaajana tunnetun David F. Sandbergin eräästä aiemmasta elokuvasta.

Shazam-sarjakuvien hahmo tunnettiin hahmon synnyn aikaan vuonna 1939 Captain Marvelina, mutta myöhemmin nimi vakiintui kilpakumppani Marvel Comicsin omistukseen. Nimihaastetta kierrellään myös elokuvassa, sillä Billyn supervoimainen hahmo ei missään vaiheessa saa vakiintunutta sankarinimeä, vaikka Freddy niitä ehdotteleekin tuiki tiheään.

SHAZAM!

3,5/5

”Hyväntuulinen Shazam! jättää jälkeensä viihdytetyn olon. Samalla Zachary Levin tähdittämä supersankarifantasia on voimaannuttava tarina lapsesta aikuisen nahkoissa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat