Uusimmat

Arvostelu: Source Code jännittää scifisti

13.05.2011 08:23 Olli Sulopuisto

Alkuperäisnimi: Source Code
Ensi-ilta: 13.5.2011
Ohjaaja: Duncan Jones
Käsikirjoittaja: Ben Ripley
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright
Elokuvan pituus: 93 minuuttia / 1 h 33 min
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: www.enterthesourcecode.com

2/5

Mies herää junasta eikä tiedä kuka on. Jotain on pahasti pielessä. Kanssamatkustajat käyttäytyvät kuin tuntisivat hänet. Paikkakin jossain Chicagon lähellä on ihan väärä, koska viimeinen muistikuva on Afganistanista. Juuri kun hän alkaa saada punaisen langan päästä kiinni – kaboom. Source Code alkaa napakasti.

Source Code on toinen Duncan Jonesin ohjaama kokoillan elokuva. Esikoinen oli Moon, pieni ja perinnetietoinen scifistely. Tämän elokuvan varsinainen tähti on Ben Ripleyn käsikirjoitus. Kyseessä on jännäri, jossa asiat paljastuvat katsojalle samaa tahtia kuin päähenkilölle. Miksi peilistä katsoo takaisin vieras naama? Miksi yksityiskohdat tuntuvat surrealistisen tarkoilta?

Tällaisessa tarinassa on tietenkin vaarana se, että katsoja joko arvaa mitä on tulossa tai vähintään toisella katsomiskerralla alkaa haukotella, kun kaikki käänteet ovat ennalta tuttuja. Jostain syystä minulle jäi sellainen olo, että scifi-ideat ovat toimineet paremmin paperilla kuin valmiissa elokuvassa. Että ei sieltä kovin kummoista aivojumppaa löydä sen jälkeen kun peruskuvio on selvinnyt (tai selitetty).

Mutta onhan elokuvassa muutakin kuin teksti. Muistinsa menettänyttä miestä esittää Jake Gyllenhaal, joka on aina ollut sympaattinen, mutta vähän pökkelö tyyppi. Nyt hänen pitäisi olla erikoislahjakkuus, jonka veitsenterävä mieli ratkoo erikoisen olotilan ongelmat salamannopeasti, enkä ole aivan varma, onnistuuko näyttelijä tehtävässään. Katsokaa nyt tuota naamaa.

Hänen ympärillään pörräävät suloisesti hymyilevä Michelle Monaghan, velvollisuuden ja sympatian ristiaallokossa keikkuva Vera Farmiga ja Jeffrey ”olen älykäs, koska hahmollani on kävelykeppi” Wright. Kolmikon paras rooli on Farmigalla, joten ei ole yllättävää, että hän myös tekee suurimman vaikutuksen.

Jones on ihan pätevä ohjaaja, mutta mitään erityisen persoonallista kädenjälkeä Souce Codesta on hankala erottaa. Näyttelijät näyttelevät, kuvat leikkaantuvat siististi yhteen ja juna rullaa eteenpäin kuin laiska metafora elokuva-arvion lopussa.

PlusMiinusNolla

– Taisi olla parempi paperilla kuin valkokankaalla
+ Jones ohjaa taloudellisesti
– …mutta ei kauhean persoonallisesti

Arvostelija: Olli Sulopuisto