Uusimmat

Arvostelu: Star Trek Beyond on positiivinen yllätys

20.07.2016 17:28 Aki Lehti

star-trek-beyondEnsi-ilta: 22.7.2016
Alkuperäisnimi: Star Trek Beyond
Ohjaus: Justin Lin
Käsikirjoitus: Simon Pegg ja Doug Jung
Pääosissa: Simon Pegg, Zoë Saldana, Chris Pine, Idris Elba, Sofia Boutella, Zachary Quinto, Karl Urban, Anton Yelchin
Pituus: 123 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Kapteeni Kirk ja Enterprisen miehistö suorittavat taas sankaritekoja
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5
Fast & Furious -ohjaajana tunnetun Justin Lin Star Trek -uusintaversioiden kolmas osa onnistuu yllättämään. Se ei missään tapauksessa ole mestariteos, mutta vähintään yhtä hyvä kuin räiskintään ja toimintaan keskittyvä edellinen elokuva Into Darkness.

Star Trek Beyondin trailerit eivät vakuuttaneet yhtään, vaan lupasivat aivan kamalaa kuonaa keskittyessään pelkkään toimintaryskeeseen. Elokuvan katsottuaan päätöksen näyttää vain actionia ymmärtää, sillä juoni on todella simppeli ja jo pelkkä vihjaus ainoaan yllätyskäänteeseen spoilaisi koko leffan. Eli älkää huoliko, tämä arvio ei kerro juonesta yhtään sen enempää kuin traileritkaan.

Rinnakkaistodellisuuteen / alkuperäisestä poikkeavalle aikajanalle sijoittuvan Enterprisen viiden vuoden tutkimusmatkasta on ehtinyt kulua jo kolme. Alus vierailee Yorktown-tukikohdassa, keinotekoisella planeetalla, josta he päätyvät tuntemattoman, Tähtiliittoon kuulumattoman lajin edustajan kanssa kartoittamattomaan avaruuteen. Avaruusolio kertoo oman miehistönsä olevan vankeina ja kapteeni James T. Kirk (Chris Pine) miehistöineen rientää tietysti tuttuun tyyliin apuun. Planeetta, jolla muita lajin edustajia kohdellaan kaltoin sijaitsee niin tiheän tähtisumun takana, etteivät kommunikaatioyhteydet Tähtiliittoon toimi.

Ei niin yllättäen kyseessä on ansa. Enterprisen kimppuun hyökkää tuhansia avaruusaluksia, mehiläisparvea muistuttavia metallipörriäisiä, jotka onnistuvat tuhoamaan lippulaiva-aluksen ja rysäyttämään sen palasina planeetan pinnalle. Ilkimyksiä johtaa tunnistamattomaksi maskeeratun Idris Elban esittämä Krall-pahis, liskonaamainen diktaattori, joka kirjaimellisesti imee energiaa muista elävistä olennoista tappaen heidät.

Krall haluaa jostain syystä itselleen Enterprisen esinekokoelmaan päätyneen artefaktin. Ympäri planeettaa pakkolaskun tehneet miehistön jäsenet päätyvät taistelemaan altavastaajina pahista vastaan, joka uskoo täysin päinvastaisiin asioihin kuin Tähtiliitto. Hänen mukaansa sota on ratkaisu, ei rauhallinen yhteiselo.

Tämän enempää juonesta ei voi paljastaa pilaamatta katselukokemusta.

Mitään muuta kuin toimintaleffaa ei kukaan varmaan enää edes odottanut ja sellainen tämä lähinnä onkin. Ohjaaja Justin Li tykittelee menemään välillä vähän turhan lujaa, mutta onneksi Beyond tarjoaa myös hengähdystaukoja ja hahmokehitystä. Scottyn roolissa nähtävä Simon Pegg toimii myös teoksen toisena käsikirjoittajista, ja ilmeisesti juuri hänen ansiostaan Beyondissa on edes vähän samaa fiilistä kuin 1960-luvulla esitellyssä utopiassa.

Tähtiliiton toiminta perustuu galaksienväliseen rauhaan ja kaikkien kohteluun samanarvoisena rodusta tai sukupuolesta riippumatta. Star Trekin luoja Gene Roddenberry kuvitteli tulevaisuuden paikaksi, jossa rauhan lisäksi suurimpia saavutuksia ovat tieteellinen tutkimus ja itsensä kehittäminen.

Ennakkoon kohua on herättänyt John Chon esittämän Sulun paljastuminen homoksi. Syytä moisesta asiasta järkyttymiseen on vaikea ymmärtää. Se, että hänellä ja miehellään on pieni tytär, on täysin linjassa Roddenberryn alkuperäisen vision kanssa. Star Trekhän oli yksi ensimmäisiä yhdysvaltalaisia tv-sarjoja, jossa nähtiin tumma- ja valkoihoisen ihmisen välinen suudelma.

Elokuva ei tee sen suurempaa numeroa Sulun suhteesta ja perheestä, vaan esittää sen täysin normaalina asiana, kuten kuuluukin. Sulu ei taistele vain Tähtiliiton ja sen periaatteiden puolesta, vaan suojelee myös omaa perhettään Krallin hyökätessä ja uhatessa Yorktown-tukikohtaa.

Luutnantin ihmissuhteet eivät ole ainoat joihin leffa ehtii paneutua. Spockin (Zachary Quinto) ja Uhuran (Zoë Saldana) suhde on vaakalaudalla, koska suippokorva haluaa auttaa uuden Vulcanin kansoittamisessa, kansansa alkuperäisen planeetan tuhouduttua. Scotty tekee yhteistyötä Sofia Boutellan esittämän Jaylah-alienin kanssa. Toivottavasti hahmo nähdään myös seuraavassa osassa, sillä valko-musta-avaruusolio on oiva lisä joukkoon, Boutella suoriutuu roolistaan hyvin ja leffa vihjaa mahdollisesta romanssista.

Huumoria on mukana mukavan paljon ja se onnistuu naurattamaan, vaikka osa siitä on totaalipöljää. Viihdyttävintä on Spockin ja McCoyn välinen dialogi ja heidän ystävyyssuhteensa dynamiikka. Vitsailevan tohtorin ja logiikkaan luottavan vulcanilaisen jutut menevät toiselta osapuolelta yli hilseen ja katsojalla on hauskaa.

Star Trek Beyond näyttää todella hyvältä. Pressinäytös järjestettiin Tennispalatsin Scape-salissa, jonka tekniikka pääsee oikeuksiinsa erikoistehostemyllytyksen kanssa. Jättikangas on omiaan kiiltävän futuristisia avaruusaluksia esittelevään 3D:hen. Kuva on huomattavasti kirkkaampi kuin normaalisti kakkulat silmillä tuijotettavissa elokuvissa ja kaikesta saa selvää jopa pimeissä kohtauksissa. Modernilla Dolby Atmos -äänentoistojärjestelmällä varustetun salin basso murisee mukavasti ja surround-soundit kuulostavat oikein hyvältä, mutta ero perinteiseen ei ainakaan Trekin kohdalla ole niin suuri kuin on annettu ymmärtää.

J.J. Abramsin ohjaamissa kahdessa edellisessä elokuvassa viljelemistä linssiheijastuksista on onneksi päästy eroon. Aivan lopussa välähdyksiä nähdään muutama, mutta ne ovat mitä ilmeisemmin ohjaaja Lin piruilua Beyondin tuottaneelle Abramsille.

Star Trek Beyond on oikein positiivinen yllätys ja toimivaa kesäviihdettä. Vanha trekkie toivoisi mukaan enemmän vanhojen teosten moraalista pohdintaa ja tunnelmaa, mutta ehkäpä niitä löytyy ensi vuonna alkavasta uudesta tv-sarjasta.

PlusMiinusNolla:

+ Todella hyvän näköinen
+ Hetkittäinen nostalgia on tässä tapauksessa hyve
+ Keskittyy myös hahmoihin ja heidän suhteisiinsa
– Kaipaa silti enemmän hengähdystaukoja
– Turhan simppeli juoni
0 Enterprise tuhoutuu, taas.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat