Arvostelu: Tartunta on vuoden 2011 pelottavin elokuva

20.10.2011 13:25 | Tatu Junni | 1324

TartuntaEnsi-ilta: 21.10.2011
Alkuperäisnimi: Contagion
Ohjaaja: Steven Soderbergh
Käsikirjoittaja: Scott Z. Burns
Pääosissa: Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law, Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow & Laurence Fishburne
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: contagionmovie.warnerbros.com

Dome 4

1980-luvulla valkokankaalla mörköjä olivat Freddy, Jason ja Mike Myers, mutta ajat ja elokuvat ovat muuttuneet. 2010-luvulla pelkoa viljelevät H1N1 ja SARS. Usein nämä pandemiat naamioidaan valkokangasta varten zombierutoksi, mutta Steven Soderberghin Tartunta puhuu asioista niiden oikeilla nimillä.

Maailmalta kantautuneet sikainfluenssauutiset säikäyttivät ihmiset toden teolla vuonna 2009. Suomenkin terveysasemien edessä kiemurtelivat hysteeriset jonot, ihmiset pelkäsivät poistua kodeistaan ja käsien desinfiointiaineesta tuli jokaisen apteekin hittituote. Kaikki tuo tuntuu nykyään jo kovin kaukaiselta. Ehkä syynä on se, ettemme edes halua muistaa. Harva haluaa kohdata tosiasiaa, ettei omaan terveyteen tai kuolemaan tosiasiassa aina pysty vaikuttamaan.

Perjantaina ensi-iltansa saava Tartunta palauttaa parin vuoden takaiset muistikuvat mieleen tehokkaasti. Elokuva kertoo nopeasti tappavasta viruksesta, joka leviää ihmisestä toiseen arkipäiväisten kontaktien kautta. Kyse ei kuitenkaan ole allegoriasta sikainfluenssalle, vaan sitä seuraavasta uudesta taudista. Kaava on kuitenkin sama: kaikki alkaa yhdestä yskähdyksestä ja pian kuolema tuijottaa kynnyksellä.

Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto tekee parhaansa taudin pysäyttääkseen, mutta se ei riitä. Alun epätietoisuus muuttuu avoimeksi kaaokseksi, kun ihmisjoukot jäävät vaille ruokaa ja lääkkeitä. Länsimainen sivistys ja solidaarisuus kukoistaa enää yksilötasolla selviytymisvietin saadessa massoista vallan. Kaiken kaaoksen keskellä menestyy vain Jude Law’n esittämä bloggaaja Alan Krumwiede, joka on omistanut elämänsä virallisten totuuksien kyseenalaistamiselle.

Tartunnan näyttelijäkaarti on huikea. Laatuohjaajana tunnetun Steven Soderberghin nimi on houkutellut mukaan Law’n lisäksi Gwyneth Paltrow’n, Matt Damonin, Marion Cotillardin, Laurence Fishburnen ja Kate Winsletin kaltaiset niminäyttelijät. Etenkin Damon, Fishburne ja Winslet tekevät vahvat suoritukset tasavertaisissa rooleissaan. Silti Tartunta ei toimi vain näiden niminäyttelijöiden varassa. Lukuisat sivuosat on myös täytetty asiansa osaavilla ihmisillä.

Tartunta

”Tartunta on tavallaan kauhua – mutta se ei ole, koska kaikki voisi tapahtua. Siksi se on vielä pelottavampi”, toteaa tartuntatautiviraston apujohtajaa esittävä Laurence Fishburne tuoreessa haastattelussa. Elokuvan pelottavuutta lisää sen realistisuus. Soderbergh käsittelee Scott Z. Burnsin käsikirjoitusta lähes dokumentaarisesti, turhaa ylidramatisointia ja toiminnallisuutta vältellen. Tiedemiehetkin ovat kerrankin uskottavia hahmoja.

Kuten oikeassa elämässä, Tartunnassa kuka tahansa voi kuolla. Hollywood-tähdetkin. Sankarihahmoja ei ole, sillä suuri kertoja ei ole valinnut suosikkejaan. Edes Matt Damonin esittämä taudille immuuni isä ei pääse sitä pakoon. Virus vaan pääsee hänen ihonsa alle eri tavalla kuin muiden.

Jos kymmenet zombie-elokuvat jätetään laskujen ulkopuolelle, ei kulkutaudeista ole montaa elokuvaa tehty. Ennen Tartuntaa niistä tunnetuin lienee vuonna 1995 ebola-viruksen innoittamana valmistunut Tuntematon uhka. Vaikka elokuvia on turha vertailla keskenään, on Tartunta näistä kahdesta vaihtoehdosta tuntuvasti parempi.

”Elokuva, joka seuraa katsojaa salista ulos” on klisee, mutta Tartunnan kohdalla täysin tosi. Se on aikuisille katsojille suunnattu ajatuksia herättävä, surumielinen ja älykäs trilleri, joka vangitsee paitsi tarinallaan myös visuaalisella kerronnallaan.

PlusMiinusNolla

+ Mielenkiintoinen aihe ja läpikotaisin onnistunut toteutus
+ Laatunäyttelijät, jotka eivät egoile liikoja

Arvostelija: Tatu Junni

Keskustelu

@9 Äläpä muuta sano. En muista koska viimeksi olen nähnyt yhtä tylsän leffan. Paljon tunnettuja näyttelijöitä joista kukaan ei loista yhtään ja jotka olisi voitu korvata aidan seipäillä.

Jude Law näyttelemä hörhö sentään vähän yritti saada perspektiiviä leffalle, mutta se oli vesitetty tehokkaasti leimaamalla Jude Law hahmo epäsiistiksi perushörhöksi (esim. hampaat vinossa, hollywoodissa kaikilla näyttelijöillä on täydelliset ja kirkkaan valkoiset hammasrivistöt vaikka olisi maailmanloppu tullut) joka vain yrittää tahallaan edistää pandemiaa estämällä ihmisiä ottamasta hätäisesti kyhättyä ja täysin testaamatonta ”rokotetta”, jota btw. sniffattiin jostain syystä nenän kautta ja vieläpä molempiin sieraimiin. Eikö olisi riittänyt vain toiseen sieraimeen? Oli suomalaistenkin ”onni” kun hätäisesti ja vähälle testaukselle jäänyt H1N1 rokote tuli pelastamaan suomalaiset ”100% tappavalta” sikainfluenssalta, eikä edes aihettanut narkolepsiaa.

Ilmeisesti leffan ”hyvyys” on suoraan verrannollinen siihen kuinka hysteerisesti katsoja suhtautui lintuinfluenssaan, sikainfluenssaan tai muihin median lietsomiin paniikkikohtauksiin, eli toisin sanoen kuinka paljon katsojan aivotoiminta hyytyy eikä omaa järkeä enää voida käyttää.

tämä genre on yksi omista suosikeista…mutta voi jestas että on pitkäveteinen elokuva…pälpätipältäti…jos tästä joku saa oikeasti jotain irti, niin ei älykkyysosamäärä huimaa päätä …on nimittäin tosi hidasveteinen…

Se jäi ikävä kyllä väliin, mutta viidakkorummun mukaan elokuva on ”ihan ok” ja ”sitä voi suositella ensimmäisen Johnny Englishin ystäville”.

noh jutut on ainakin samaa tasoa, dome tai edome tai mikä lie :D

@1: Olisiko kyseessä kuitenkin ns. kielikuva? Damonin roolihahmon kohtalo ei arvostelusta selviä.
@2: eDome tai Kaista tämä ei ole ollut enää vuoteen…

tarkoittanee että kun se pääsee hänen ihonsa alle ihan vain sitä että esim hänen poikansa kuolee ja sitä kautta on mattin ”under the skin”..
tuo lause ei siis tarkota sitä että se kuolee, toki se voi sitä tarkottaa, näistä edomen ”toimittajista” kun ei aina ota selvää

Mukava spoileri, nyt tietää että Matt Damonin hahmo kuolee.. miksi se piti lisätä ylipäätään arvosteluun? ”Kuten oikeassakin elämässä, Tartunnassa kuka tahansa voi kuolla. Hollywood-tähdetkin. Sankarihahmoja ei ole, sillä suuri kertoja ei ole valinnut suosikkejaan.”- pätkä valaisi tarpeeksi hyvin, ei tarvitsisi mennä yksityiskohtiin.

Muropaketin uusimmat