Uusimmat

Arvostelu: Teenage Mutant Ninja Turtles 2 on herkullista roskaa

01.06.2016 05:50 Tatu Junni

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the ShadowsEnsi-ilta: 1.6.2016
Alkuperäisnimi: Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows
Ohjaus: Dave Green
Käsikirjoitus: Josh Appelbaum & André Nemec
Pääosissa: Megan Fox, Stephen Amell, Will Arnett, Brian Tee, Tyler Perry, Brittany Ishibashi & Laura Linney
Pituus: 112 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Ninjakilpikonnat viihdyttävät älyttömyydellään
Arvostelija: Tatu Junni

2,5

 

”Jaakko Pilvi on ihQ. Kilpikonnan penis voi olla jopa puolet kilpikonnan pituudesta. Kulunut vuosi on ollut suurten muutosten aikaa. Kaikki on paskaa paitsi kusi.” Niin moni ajatus tuntui etukäteen kiinnostavammalta kuin uuden Ninja Turtles -elokuvan pressinäytös – vaan kas, Out of the Shadows onnistuikin yllättämään positiivisesti.

No, ainakin tavallaan.

Kahden vuoden takaisen Teenage Mutant Ninja Turtlesin käsikirjoitus oli sekasotku, johon koetettiin kehnolla menestyksellä saada tolkkua vielä kuvausten aikana. Esimerkiksi ninjakilpikonnien verrattain yksinkertainen syntykertomus muokattiin uuteen uskoon niin monen mutkan kautta, että lopputulos oli lähinnä Kiasmaan sopiva abstrakti vänkyrä.

Keskiviikkona ensi-iltansa saava jatko-osa Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows on keksinyt nerokkaan tavan välttää käsikirjoitukseen liittyvän kritiikin jättämällä koko roskan kirjoittamatta. Sen sijaan studio on syöttänyt joukon tarhaikäisiä taaperoita sokerikooman kynnykselle ja nyhtänyt makeutusaineilla marinoitujen mammankultien villeimmät visiot ohjaaja Dave Greenin tienviitoiksi.

TMNT3”23 vuotta siihen meni, mutta vihdoinkin meitä arvostetaan!”

– Silppuri vois niinku karata vankilasta plööbörögööhh!
– Joo, sitte kilpparit koettais hakkaa sen, mutta Baxter Stockmann pelastais sen tihihihihiiii! (sulloo lisää Suffelia kitusiinsa)
– Joo ja Krang pitää olla. Krang on musta paras! Krang! Krangkrangkrang!
– Joo, Krang! Ja MMMbop ja Rocks Teddy! Ja Wolverine!!!!!
– Ei Wolverine oo Turtles-hahmo!
– Mun äiskä tykkää iPhonesta. Ja Nike! Nike pitää olla. Mun isoveli tykkää Nikestä. Nikeeeee!
– Mun iskä tykkää tisseistä ja pyllyistä!
– Krang ja tissit ja pyllyt! Tissikrang! Ha ha haaaaarrrggggh (tukehtuu donitsiin)
– Mua kakattaa ja oksettaa!

Todisteita en voi esittää, mutta jota kuin tällaisen dialogin kautta uskon Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadowsin syntyneen. Mikään juonenkäänne ei ole ollut liian älytön, kaikki on kelvannut mukaan. Myös kakka ja oksennus. Virallisesti elokuvan käsikirjoitus on tälläkin kertaa Josh Appelbaumin ja André Nemecin käsialaa, mutta en millään voi uskoa kahden aikuisen miehen saaneen palkkaa tällaisesta räpellyksestä. Parivaljakko on yksinkertaisesti myynyt maineensa suojellakseen Paramount Picturesin lapsityövoiman käyttöä.

Tunnelmaltaan energiajuomaöveriä Ruotsinlaivan autokannen alla muistuttavan Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadowsin tuotesijoittelu on härskiä, naiskuva Michael Bayn elokuville ominaisesti kieroutunut, useimmat vitsit halpoja ja ohjaus täysin mautonta ja hajutonta. Käsillä on siis monin tavoin täysin sietämätön tekele, joka on tehty täysin oheistuotemarkkinoiden armoilla.

Mutta:

Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows ei pysähdy hetkeksikään selittelemään itseään, ja tässä röyhkeydessä on jotain hyvin viehättävää. Koska käsikirjoitusta ei varsinaisesti ole ja innoittajana on selkeästi toiminut 1980-luvun Turtles-animaatiosarja, mitä tahansa voi tapahtua. Se on kaavamaisiin Hollywood-tuotoksiin turtuneelle tervetullutta vaihtelua.

Oma suosikkini Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadowsin lukuisista älyvapaista kohtauksista nähdään jo alkupuolella, kun Ulottuvuus X:n Krang (valitettavan alikäytetty hahmo elokuvassa) sieppaa Silppurin ja haluaa tämän valloittavan Maan kanssaan. Oroku Saki lähtee leikkiin mukaan kolmen lauseen keskustelun jälkeen.

Krang tuodaan tarinaan tietenkin ilman mitään pohjustusta, eikä Silppuri ole moksiskaan kohdatessaan lonkeropornohirviön ja purukumin lemmenyön lopputuloksen. Miten hieno asenne! Tästä kelpaa ottaa mallia näinä ennakkoluuloisina aikoina.

KrangTokihan näihin kasvoihin voi luottaa!

En pitänyt lainkaan vuoden 2014 Teenage Mutant Ninja Turtlesin sankareista. Hahmojen päivitys oli kaikessa hulkmaisuudessaan mielestäni täysin epäonnistunut. Ehkä kyse on turtumisesta, mutta tällä kertaa kilpparit tuntuivat lähes sympaattisilta ja parille Michelangelon heitolle peräti repesin.

(Tätä ei ollut helppo myöntää. Olen etsinyt sopivaa hetkeä puhua asiasta vaimoni kanssa, mutta en ole vielä kerännyt tarpeeksi rohkeutta.)

Aivan väärin roolitettua April O’Neiliä esittää yhä Megan Fox, mutta naisen rooli on tällä kertaa onneksi pienempi kuin ensimmäisessä elokuvassa. Sen suurempiin riemunkiljahduksiin ei kuitenkaan ole syytä, sillä muovibarbie on saanut seurakseen miespuolisen vastineensa eli Stephen ”en erota karismaa karieksesta” Amellin.

Joka kerta kun Arrow-kiiltokuvapojan esittämä Casey Jones ilmestyy valkokankaalle, tekee mieli lyödä itseään turpaan. Foxin ja Amellin yhteisiä kohtauksia voi pitää toimivina vain ihminen, joka syö vapaaehtoisesti lasimurskaa, eikä aja ojaan Arttu Wiskarin alkaessa soida radiossa.

TMNT

Judith Hoag ja Elias Koteas, voi kuinka teitä kaipaankaan.

Kaikista Teenage Mutant Ninja Turtlesien valkokangasseikkailuista Out of the Shadows on kolmanneksi paras, edellään vuosien 1990 (Teenage Mutant Ninja Turtles) ja 2007 (TMNT) elokuvat. Se nyt ei tietenkään itsessään ole iso saavutus, mutta ainakin Out of the Shadows on parempi kuin edeltäjänsä.

”Lapsena halusin hengailla ninjakilppareiden kanssa. Tällä kertaa halusin kuristaa ne hengiltä!”, totesin kaksi vuotta sitten. Nyt olen jo valmis sallimaan Leonardon ja kumppaneiden olemassaolon, vaikka Paramountin tulkinta hahmoista ei mielestäni teekään kunniaa Peter Lairdin ja Kevin Eastmanin luomuksille.

Vaan mitäpä sitä turhia murehtimaan – peli kun on vanhan Turtles-fanin näkökulmasta jo menetetty. Nyt siis vaan odottamaan kolmatta osaa ja Krangin vääjäämätöntä paluuta. Jos oikein hyvin käy, radioaktiivista jätettä kuljettava kuorma-auto törmää April O’Neiliin ja Casey Jonesiin ennen sitä.

TMNT

Kriitikon näkemys ”pyhästä kolmiyhteydestä” – ja pukeutumisopas vuodesta 1990 lähtien.

PlusMiinusNolla

+ Parempi kuin edeltäjänsä
– Tolkuttoman tyhmä
– Megan Fox ja Stephen Amell

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat