Arvostelu: The Darkest Minds on ihan toimivaa teiniviihdettä uutta X-Men-leffaa odotellessa

01.08.2018 20:03 | Helinä Laajalahti


Alexandra Brackenin nuortenkirjoihin pohjautuva The Darkest Minds yhdistää dystooppiseen jännäriin supersankaritoimintaa ja teiniromantiikkaa. Lopputulos ei ole niin huono kuin yhdistelmästä voisi kuvitella.


Ensi-ilta: 3.8.2018 / Alkuperäisnimi: The Darkest Minds / Ohjaus: Jennifer Yuh Nelson / Käsikirjoitus: Chad Hodge, perustuu Alexandra Brackenin kirjaan / Pääosissa: Amandla Stenberg, Harris Dickinson, Mandy Moore, Patrick Gibson, Skylan Brooks, Gwendoline Christie / Pituus: 104 min / Ikäraja: 12


Dystooppiseen tulevaisuuteen sijoittuvia nuorisoromaaneita on käännetty elokuvamuotoon viime vuosina pilvin pimein. Osa elokuvista on menestynyt trilogiaksi asti ja vielä harvemmassa ovat ne, jotka ovat olleet menestyksiä myös laadullisesti. Suurin osa on kuitenkin kuopattu ensimmäisen elokuvan jälkeen.

Tuorein yrittäjä on Alexandra Brackenin romaanisarjan ensimmäiseen osaan pohjautuva, tv-sarjoja aiemmin kynäilleen Chad Hodgen käsikirjoittama The Darkest Minds, joka äkkiseltään vaikuttaa X-Menin ja Outolintu-sarjan sekoitukselta.

The Darkest Minds sijoittuu lähitulevaisuuteen, missä ihmiskuntaan iskee epidemia, joka tappaa suurimman osan lapsista. Vain pari prosenttia lapsista selviää hengissä, mutta he muuttuvat ja saavat supervoimia. Heidät kerätään hallituksen ylläpitämille keskitysleireille ja jaotellaan voimiensa mukaan eri kategoroihin. Suurin osa lapsista on superälykkäitä vihreitä, mutta osalla on telekineettisiä voimia (siniset) ja osa pystyy manipuloimaan sähköä (keltaiset). Harvinaisempia – ja samalla vaarallisempia – muotoja ovat oranssit ja punaiset, jotka virkavallalla on lupa eliminoida tavattaessa.

Nuori Ruby (Amandla Stenberg) on oranssi. Hän voi lukea toisten ihmisten ajatuksia ja vaikuttaa niihin kuin Obi-Wan Kenobi konsanaan (“Nämä eivät ole etsimiänne droideja”). Kiltti ja haavoittuvaisen näköinen tyttö onnistuu vuosien ajan uskottelemaan sieppaajilleen olevansa vaaraton vihreä.

Loputtomiin huijaus ei kuitenkaan kanna ja Rubyn auttaa leiriltä pakoon ystävällisen tuntuinen lääkäri Cate (Mandy Moore). Ruby on kuitenkin menettänyt luottamuksensa aikuisiin, ja karattuaan Catelta lyöttäytyy yhteen kolmen nuoren kanssa etsimään salaperäistä nuorten leiriä, jota ylläpitää usein aikuisilta karkaamaan onnistunut ja siitä lempinimen saanut Slip Kid.

Rubyn kaverikolmikkoon kuuluu komea telekineetikko Liam (Harris Dickinson), puhumaton sähkötyttö Zu (Miya Cech) ja älykkö Chubs (Skylan Brooks). Yhdessä nuoret yrittävät selvitä heitä joko tappamaan tai heidän voimiaan hyväksikäyttämään pyrkivien aikuisten ristitulessa.

Nälkäpelissä Katnissin nuorta ja epäonnista ystävää Rueta esittänyt Amandla Stenberg pääsee nyt itse sankarin rooliin. Hän hoitaa teinitytön kipeän kasvuprosessin epävarmasta tyttösestä itseensä luottavaksi nuoreksi sankarinaluksi uskottavasti ja myös koskettavasti. Rubyn ja Liamin orastava ihastus nostetaan teinielokuvassa ymmärrettävästi esille, mutta heidän välinen, kömpelön herttainen kemiansa toimii, eivätkä romanttissävytteiset kohtaukset läsähdä ällöiksi.

The Darkest Mindsin käsikirjoitus on ohut, usein ennalta-arvattava, eikä kestä kovin syvällistä tarkastelua. Lasten muuttumiselle ei anneta mitään selitystä, kuten ei myöskään sille, kuinka kaikki vanhemmat ovat suostuneet luopumaan elävistä lapsistaan. Nuorten jakoa voimiensa mukaan alleviivataan vahvasti, mikä tuntuu hyvin keinotekoiselta, mutta toisaalta myös ymmärrettävältä visuaaliselta keinolta erotella hahmoja toisistaan valkokankaalla.

Kung Fu Panda 2:n ja 3:n ohjanneelle Jennifer Yuh Nelsonille The Darkest Minds on ensimmäinen näytelmäelokuvan ohjaus. Hän onnistuu ottamaan heppoisesta käsikirjoituksesta irti parhaat palat ja yhdistämään niistä näyttävää toimintaa sisältävän supersankarifantasian, jonka kompuroiva teiniromantiikka ei ole ärsyttävimmästä päästä, ja jonka keskushahmot kaikessa teini-iän haparoivuudessaan ovat varsin sympaattisia.

The Darkest Minds on nuorisofantasioiden osastossa ansiokasta keskikastia: se ei ole lainkaan niin kammottava tekele kuin vaikkapa Outolintu, mutta ei myöskään niin monitahoinen kuin Nälkäpeli. Se ei kuitenkaan säväytä niin paljoa, että mahdollista jatkoa jäisi vesi kielellä odottamaan.

THE DARKEST MINDS

3/5

”Lähitulevaisuuteen sijoittuvassa The Darkest Mindsissa lapset saavat supervoimia ja joutuvat vastatusten aikuisten kanssa. Nuorille suunnattu tieteisjännäri on hyvää keskikastia, mutta ei silti jää suuresti harmittamaan, mikäli jatkoa ei tulekaan.”