Uusimmat

Arvostelu: The Expendables 2 on paha pettymys

14.08.2012 11:12 Tatu Junni

Ensi-ilta: 17.8.2012
Alkuperäisnimi: The Expendables 2
Ohjaaja: Simon West
Käsikirjoittaja: Ken Kaufman, Richard Wenk sekä Sylvester Stallone ja David Callaham (hahmot).
Pääosissa: Sylvester Stallone, Liam Hemsworth, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Jet Li, Yu Nan, Jason Statham & Dolph Lundgren
Pituus: 102 minuuttia
Ikäraja: K16

Dome 2

Joskus lopputulos on vähemmän kuin osiensa summa. Kuvittelisi Sylvester Stallonen, Arnold Schwarzeneggerin, Bruce Willisin ja Chuck Norrisin passittamisen saman kameran eteen poikivan automaattisesti hyvän toimintaelokuvan, mutta näin ei ole The Expendables 2:n kohdalla käynyt.

15 vuoden takaisesta Con Airista parhaiten tunnetun Simon Westin ohjaama The Expendables 2 alkaa verevästi. Sylvester Stallonen johtaman tehotiimin hyökkäys keljujen konnien tukikohtaan nauraa fysiikan laille ja järjelle, ja katsoja nauraa mukana. Vaan kun kohtaus on ohi ja elokuvan nimi ilmestyy valkokankaalle, alkaa alamäki. Jet Li hukataan tarinasta heppoisesti, vähäiset toimivat ainekset ovat lainatavaraa eivätkä toimintakohtauksetkaan tunnu kovin toiminnallisilta. Digiveri lentää siinä määrin, että ikärajaksi on saatu K16, mutta katsoja ei tunne mitään. Ei edes niinä lukuisina kertoina, kun Liam Hemsworthin esittämälle tarkka-ampuja Billy The Kidille annetaan tilaisuus tylsistyttää katsoja horinoillaan sodan kauheuksista ja tyttöystävästään. Nynnynnyy, yhy yhy, nyyh ja niisk!

Kaikki tietävät, että The Expendables 2 kaltaisen elokuvan pitäisi pysyä kaukana kaikesta draamalta haiskahtavaltakaan – kaikki paitsi Simon West.

The Expendables 2:n pääosissa nähdään toimintalegendat Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme ja Dolph Lundgren. Mikään ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että tämän joukon parasta ennen -päiväys ohitettiin noin 20 vuotta sitten. Ainoastaan Willis onnistuu tulkitsemaan hahmoaan tarpeeksi rennolla otteella. Muut, etenkin Stallone ja Schwarzenegger, näyttelevät pakotetusti kuin syksyn perunasato perseessä. Halutessaan tämän voi toki nähdä molempien miesten tavaramerkkinä, mutta eipä kumpikaan ole tehnyt näin kömpelöä roolisuoritusta aikoihin.

Vaan ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin! The Expendables 2:n yllättäjä on JCVD:lla itseironian tajunsa paljastanut Van Damme, joka vetää yllättävän hyvän pahisroolin. Mies on myös keksinyt piilottaa väsyneet silmänsä aurinkolasiensa taakse, mikä ainakin hetkittäin hämää katsojan luulemaan Van Dammen olevan jotain muuta kuin 51-vuotias kehäraakki.

Jos The Expendables 2 olisi tehnyt ns. spacecowboyt ja passittanut entiset toimintatähdet esimerkiksi kinkkubingoon, olisi lopputulos voinut olla näkemisen arvoinen. Nyt pitkälti ammuskeluun pohjautuvat toimintakohtaukset, turvonneen Sylvester Stallonen epämääräinen flirttailu nuoren Nan Yun kanssa ja harmaantuneen Arnoldin toistuvat Terminator-referenssit saavat aikaiseksi ainoastaan myötähäpeää. The Expendables 2 on kuin vanhuudenhöperö isoisä, joka koettaa vielä kerran voittaa poikansa kädenväännössä, mutta telookin kätensä ja polttaa siinä sivussa vielä tupansa.

Toisin kuin trailerien perusteella saattoi olettaa, on The Expendables 2 vielä keskinkertaista edeltäjäänsäkin heikompi esitys. Kun ”I’ll Be Back” -lohkaisulla leikitellään kerran, on se hauskaa. Kun koko elokuva rakennetaan sen varaan, on se vain noloa. “You’ve been back enough, I’ll be back” äyskäisee Bruce Willis Arnold Schwarzeneggerille, joka puolestaan kuittaa takaisin “Yippee-ki-yay”. Vastaavia kömpelöitä viittauksia klassikkoelokuviin vilisee kohtauksesta toiseen. Käsikirjoitukseen on haluttu upottaa myös internetistä tuttuja Chuck Norris -vitsejä, jotka tuntuvat samaan tapaan tökeröltä kuin Iron Skyn turhan alleviivattu Perikato-upotus.

Summaten: Vaikka mainospuheet mitä väittäisivät, ei The Expendables 2 ole mikään kunnianosoitus takavuosien toimintatähtiä kohtaan, vaan väkinäistä väkivaltaviihdettä niille, joilla ei ole järkeä tai tyylitajua pyytää parempaa. Jättäkää tämä tyhjänpäiväinen teos suosiolla rauhaan ja katsokaa vaikkapa The Raid: Redemption. Se on toimintaa se.

PlusMiinusNolla

– Väsynyttä roskaa
+ Willis ja Van Damme

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat