Uusimmat

Arvostelu: The Green Hornet on Batmanin ja Rautamiehen humalainen äpärälapsi

13.01.2011 11:37 Tatu Junni

Ensi-ilta: 14.1.2011
Alkuperäisnimi: The Green Hornet
Ohjaaja: Michel Gondry
Käsikirjoittaja: Seth Rogen & Evan Goldberg
Pääosissa: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz, Christoph Waltz, Edward James Olmos & David Harbour
Pituus: 120 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: www.thegreenhornet-movie.net

Dome 2,5

George W. Trendlen ja Fran Strikerin vuonna 1936 luoma The Green Hornet on ehtinyt uransa aikana seikkailla lähes kaikissa kuviteltavissa medioissa radiosta sarjakuviin. Tunnetuin variaatio lienee 1960-luvulla tehty tv-sarja, jossa nimisankarin apulaista Katoa esitti Bruce Lee. Perjantaina Vihreä herhiläinen tekee uuden tulemisen Hollywood-elokuvan muodossa.

The Green Hornetin ohjaaja on elokuvista Tahraton mieli, Be Kind Rewind ja Human Nature tuttu Michel Gondry. Hänen aikaisempi tuotanto antoi olettaa, että The Green Hornet ei olisi ihan perinteinen naamiosankariseikkailu. Toive oli turha, sillä elokuvan tarina on nähty valkokankaalla eri variaatioina lukuisia kertoja viimeisen vuosikymmenen aikana.

Periaatteessa The Green Hornet ei ole mitään muuta kuin Batmanin ja Rautamiehen humalainen äpärälapsi.

Elokuvan tarinassa ovat mukana kaikki genren peruselementit jopa korniuteen asti. On öykkäri nuorukainen, joka oppii sankariksi kasvaessaan suuren voiman sisältävän suuren vastuun. On vaalea kaunotar, johon sankari ihastuu. On tästä syntyvä ystävien välinen riita. On koominen, mutta vaarallinen rikollispomo. On pommeja, pauketta ja pärinää.

On paljon kliseitä, mutta valitettavan vähän omaperäisyyttä. The Green Hornetissa olisi ollut aineksia vaikka kuinka herkulliseen satiiriin, mutta tämä ei ole tekijöitä kiinnostanut.

Muista supersankarielokuvista The Green Hornet poikkeaa lähinnä huumorillaan. Samaan aikaan kun muut ohjaajat tekevät toinen toistaan synkempiä tarinoita traumaattisista sankareistaan ratsastaa The Green Hornet komedian keinoin ja logiikalla alusta loppuun. Aivonystyröitä ei siis rasiteta eikä juonen aukoista välitetä. Tärkeintä on hyvä tunnelma ja aika pitkälle se kantaakin. Elokuvaa on kuitenkin venytetty ihan turhaan, sillä ei parhaankaan toimintakomedian tarvitse kestää kahta tuntia, tällaisesta ennalta-arvattavasta hössötyskimarasta puhumattakaan.

Komedioista Paksuna ja Zack & Miri puuhaa pornoo tuttu Seth Rogen on epätodennäköinen valinta supersankarin rooliin, mutta melko hyvin hän roolistaan suoriutuu. Asiaan saattaa toki vaikuttaa se, että Rogen ei toimintakohtauksia lukuun ottamatta poistu mukavuusalueeltaan. Hän näyttelee taas kerran samaa röyhkeää ja säheltävää, mutta pohjimmiltaan hyväntahtoista hahmoa kuin ennenkin.

Rogenia kiinnostavampaa katseltavaa on Bruce Leeltä Katon roolin perinyt taiwanilaistähti Jay Chou, jonka toimintakohtaukset ovat elokuvan parasta antia.

Sivuosista kiinnostavin on Battlestar Galacticasta tuttu Edward James Olmos. Muista näyttelijöistä ei juuri sanottavaa ole. Kunniattomissa paskiaisissa loistavan roolisuorituksen tehnyt Christoph Waltz säheltää itsetunnottoman rikollispomon housuissa. Pakollinen naistähti Cameron Diaz puolestaan väläyttelee muikeaa hymyään roolissa, joka on kirjoitettu elokuvaan varmaan jälkikäteen siinä vaiheessa, kun siitä huomattiin puuttuvan pakollinen romanssi.

The Green Hornet on paikoin viihdyttävä, mutta ei hetkeäkään omaperäinen elokuva. Hieman lyhyempänä ja terävämmällä käsikirjoituksella oltaisiin päästy pidemmälle, sillä teknisesti ja visuaalisesti elokuva on pätevää työtä.

PlusMiinusNolla

– Eikö tämä kaikki ole jo nähty kertaalleen?
+ Viihdyttävä loppupuolen venytettyä toimintakohtausta lukuun ottamatta
+ Bruce Lee -kumarrus Katon luonnoslehtiössä
– Liian pitkä ja liian ennalta-arvattava
– Ihan turhaan 3D

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat