Arvostelu: The Tourist on kammottava pohjanoteeraus

20.01.2011 09:30 | Olli Sulopuisto

Alkuperäisnimi: The Tourist
Ensi-ilta: 21.1.2011
Ohjaaja: Florian Henckel von Donnersmarck
Käsikirjoittaja: Florian Henckel von Donnersmarck, Christopher McQuarrie ja Julian Fellowes
Pääosissa: Angelina Jolie, Johnny Depp, Paul Bettany, Timothy Dalton, Steven Berkoff, Rufus Sewell
Elokuvan pituus: 104 minuuttia / 1 h 44 min
Ikäraja: K13
Elokuvan kotisivu: www.sonypictures.com/movies/thetourist/

0/5

Selittäkää joku, miten The Touristin tapainen hirvittävä epäonnistuminen on mätkähtänyt maailmaan. Tekijäjoukko vaikuttaa ammattitaitoiselta ja konsepti on kulunut mutta viehättävä, joten kyllähän niistä aineksista pitäisi saada viihdyttävä elokuva aikaan – mutta ei, syntyi käsittämätön rumilus, pimeässä nurkassa rääkyvä äpärälaps’.

The Tourist on niin kauhea, että se on vahva suosikki sekä tämän että viime vuoden huonoimmaksi elokuvaksi, Amerikan ensi-ilta kun oli jo syksyllä. Mikä siinä on sitten vialla? Antakaapa kun luettelen.

Ensinnäkin on melkoinen suoritus napata pääosiin Johnny Depp ja Angelina Jolie niin, että edellinen esiintyy tönkkösuolattuna ja jälkimmäisessä yhtä paljon viehätysvoimaa kuin formaldehydiin pakatussa saimaannorpassa. Jollain ihmeellä pitäisi uskoa, että nämä kaksi tapaavat sattumalta ja ihastuvat toisiinsa, vaikka vaikuttaa paljon todennäköisemmältä, että mies järsisi yöllä kätensä poikki päästäkseen pakoon jääkuningattaren valtakunnasta. Vaikka näistä kahdesta näyttelijästä ei erityisemmin välittäisi, on pakko myöntää heissä olevan valkokangaskarismaa – paitsi ei tässä elokuvassa.

Kohtaamispaikka on luotijuna, joka matkaa kohti romanttista Venetsiaa. Siellä kelpaa sitten kalliissa maisemissa patsastella ja urpon juonen perusteella mukamas tulla lavastetuksi rosvoksi. Käsikirjoituksesta olisi voinut taitella vaikka hassuja hattuja koko kuvausryhmälle, sillä ei se olisi tehnyt lopputuloksesta ainakaan yhtään vähemmän typerää. Hei tää niinku vähän ihastuis ja tää olis vähän niinku kielitaidoton juntti ja tää ois niinku glamouria ja tää voi luoja avatkaa elokuvateatterin ovet ja päästäkää minut ulos!

Oscar-palkitun Muiden elämän ohjannut Florian Henckel von Donnersmarck on saattanut tavoitella Hollywoodin kultakauden meininkiä, jossa lähes kuninkaalliset näyttelijät laskeutuvat eurooppalaiseen kulttuurikaupunkiin, mutta jösses että siinä onkin epäonnistuttu.

Tiedän, että lukijakunnasta löytyy ihmisiä, jotka eivät suhtaudu varoitukseeni vakavasti. ”Miten pieleen voi muka mennä, jos on Jolie ja Depp Venetsiassa?” he ajattelevat yhä. Pyydän teitä: katsokaa mieluummin vaikka YouTube-videoita kissoista. Tulee halvemmaksi ja säilytätte kunnioituksen taiteilijoita kohtaan.

PlusMiinusNolla

– ei yhtään mitään hyvää

Arvostelija: Olli Sulopuisto

Muropaketin uusimmat