Arvostelu: Todella upeeta -elokuva on herkkua sarjan faneille

16.08.2016 13:39 | Aki Lehti

AbsolutelyFabulous_1080Ensi-ilta: 17.8.2016
Alkuperäisnimi: Absolutely Fabulous the Movie
Ohjaus: Mandie Fletcher
Käsikirjoitus: Jennifer Saunders
Pääosissa: Jennifer Saunders, Joanna Lymley, Julia Sawalha, Jane Horrocks, June Whitfield, Chris Colfer, Kate Moss, Lulu, Emma Bunton, Robert Webb, Barry Humphries
Pituus: 91 min
Ikäraja: K12
Idea: Edina Monsoon ja Patsy Stone ovat edelleen sekaisin
Arvostelija: Aki Lehti

3/5

Ajat muuttuvat, mutta Edina ja Patsy eivät. He elävät edelleen kuin olisivat parikymppisiä. Siinä on koko Todella upeeta -elokuvan idea, seurata kahta kuusikymppistä viinaa ja huumeita vetävää naista sekoilusta toiseen.

Vuonna 1992 Iso-Britanniassa ja 1995 Suomessa alkaneen Absolutely Fabulous -sarjan Edina Monsoon (Jennifer Saunders) ja Patsy Stone (Joanna Lumley) saattavat olla tv-historian itsekkäimmät hahmot. Ensimmäisessä elokuvassaan hedonistinen parivaljakko luulee omasta mielestään elävänsä edelleen muotimaailman huipulla, vaikka Edinan PR-firmalle ei enää oikein ole tarvetta muuttuneessa maailmassa. Viinaa ja huumeita kaksikko vetää entiseen tahtiin ja se näkyy – heistä on tullut vanhoja.

Todella upeeta -tv-sarja oli aina pohjimmiltaan satiiri, jolla ei tosin ollut mitään syvempää sanottavaa. Keski-ikäiset naiset koheltamassa pää sekaisin nolosta tilanteesta toiseen, oppimatta typeryyksistään ikinä yhtikäs mitään oli ainakin kolmen ensimmäisen tuotantokauden ajan hulvattoman hauskaa katsottavaa. Kolmannen ja neljännen kauden välissä oli usean vuoden tauko ja vaikka sarja ei enää ikinä alkuvuosien tasolle päässytkään, niin se jaksoi edelleen naurattaa.

Todella upeeta -elokuva on kuin isolla rahalla tehty myöhempien kausien ylimittainen jakso. Mitään uutta elokuva ei esittele, mutta ei sen tarvitsekaan. Leffa on rehellisesti sarjan faneille tehty paketti, josta jaksoja näkemättömät eivät todennäköisesti tajua yhtikäs mitään, vaikka muutaman kerran saattavat naurahtaakin. Intohimoiset diggarit hihittävät taatusti vedet silmissä.

Leffassa on jonkinlainen juoni, joka kietoo kohellus- ja sikailukohtaukset toisiinsa. Itseään esittävä Kate Moss on dumpannut agenttinsa ja Patsy ja Edina aikovat saada Mossin asiakkaaksi Edinan firmaan. Diili on hoidettava, jotta naiset voivat edelleen jatkaa irstailevaa elämäänsä, sillä rahat alkavat olla lopussa. Mallifirman bileissä Edina tulee kuitenkin vahingossa tuupanneeksi Mossin Thames-jokeen ja kaksikon on karattava maasta kyttiä ja murhasyytettä karkuun. Mukaan Ranskan Rivieralle napataan Edinan tyttärentytär Lola (Indeyarna Donadlson-Holmes), jolla on toimiva luottokortti. Suunnitelmana on lypsää kuiviin rikas pornoparoni, Patsyn vanha hoito 1970-luvulta.

Leffassa on mukana melkoinen määrä julkkiscameoita. Valkokankaalla vilahtavat esimerkiksi Joan Collins, Jerry Hall, Jean Paul Gaultier, Stella McCartney, Graham Norton, Emma ”Baby Spice” Bunton ja liuta brittistaroja joita en tunnistanut. Koko elokuva lepää kuitenkin pääosanesittäjien harteilla. Jennifer Saundersin ja Joanna Lumleyn välinen kemia toimii hienosti ja sanailun lisäksi he päätyvät tekemään myös fyysistä komediaa, esimerkiksi pilatessaan taitavasti muotinäytöksen. Naamanvääntelyhassuttelusta ollaan mahdollisimman kaukana. Yhdessä leffan hauskimmista kohtauksista krapulassa heräävä Patsy piikittää itselleen ensimmäiseksi botoxia naamaan ja lähtee vasta sitten etsimään parantavaa drinkkiä.

Mukana ovat myös muut tv-sarjasta tutut hahmot, eli Julia Sawalha Saffy-tyttärenä, Jane Horrocks Bubblen roolissa ja June Whitfield Edinan äitinä, mutta valitettavasti heille ei paljon ruutuaikaa anneta. Erityisesti roolissaan loistavaa Sawalhaa olisi mieluusti katsonut enemmän. Nyt hän on mukana vain muutamassa kohtauksessa.

Saunders vastaa myös käsikirjoituksesta, jossa häntä olisi voinut jeesata ulkopuolinen taho. Vanhat rouvat baanalla -vitsi toimii, mutta alkaa puolentoista tunnin ajan toistettuna vähän kyllästyttää. Jotain uuttakin olisi voinut mukaan änkeä. Ohjaajana toimii britti-tv:stä tuttu Mandie Fletcher, varma puurtaja, joka tekee tasaisen hyvää jälkeä.

Todella upeeta -elokuva on kaikkea muuta kuin hyvä elokuva, mutta se onnistuu viihdyttämään ja naurattamaan. Yhdessä kohtauksessa Lola kysyy Edinalta, miksi Patsy hengaa edelleen hänen kanssaan. Vastaus kuuluu: ”koska se on helvetin hauskaa”. Sama pätee leffaan, joskus pelkkä aivoton hauskanpito riittää.

PlusMiinusNolla:

+ Lumleyn ja Saundersin välinen kemia on edelleen vertaansa vailla
– Yhden idean ihme
– Tuntuu isolla budjetilla tehdyltä ylipitkältä tv-sarjan jaksolta
0 Jos ei ole katsonut sarjaa, niin tästä ei tajua yhtikäs mitään

Muropaketin uusimmat