Uusimmat

Arvostelu: Vin Dieselin paluu Riddickin rooliin maistuu varmasti elokuvasarjan faneille

05.09.2013 09:44 Tatu Junni

RiddickEnsi-ilta: 6.9.2013
Alkuperäisnimi: Riddick
Ohjaaja: David Twohy
Käsikirjoittaja: David Twohy
Pääosissa: Vin Diesel, Katee Sackhoff, Jordi Mollà, Dave Bautista & Matt Nable 
Pituus: 119 minuuttia
Ikäraja: K16
Idea: Vin Dieselin avaruussoturi tappaa talossa ja puutarhassa
Arvostelija: Tatu Junni

Dome

Vin Diesel kiinnitti kotitalonsa taatakseen rahoituksen Riddickin comebackille. Moista omistautumista on pakko arvostaa, mutta kannattiko elokuva tehdä?

David Twohyn ohjaama ja käsikirjoittama Riddick on jatkoa vuoden 2000 Pimeän uhalle (Pitch Black) sekä vuoden 2004 Riddickin aikakirjalle (The Chronicles of Riddick). Edellisiin elokuviin viitataan, mutta sen verran vähän, ettei niitä ole välttämätöntä katsoa muistinvirkistykseksi. Esimerkiksi Karl Urbanin esittämä Vaako vain piipahtaa valkokankaalla parin minuutin mittaisessa takaumassa.

Kulttisuosioon nousseen Riddickin paluun valkokankaalle todistaa ilokseen, kunhan elokuvalta ei odota liikoja. Tarjolla on scifin viitekehyksessä machoilua, väkivaltaa ja erikoistehosteita, mutta ei juuri muuta. Dialogi on tusinahuttua, samoin henkilöhahmot ja tarina. Kaikesta huomaa, ettei Riddickin ole tarkoituskaan uudistaa scifi-genreä tai kosiskella suurta yleisöä, vaan jatkaa lähes vuosikymmen sitten kesken jäänyttä tarinaa.

Faneille Riddick varmasti maistuu, mutta elokuvana se on helposti unohdettavaa kertakäyttöviihdettä.

Paras tarjotaan heti kärkeen. Elokuvan ensimmäisessä näytöksessä murhayrityksestä hädin tuskin selvinnyt Riddick nuolee haavojaan autiolla planeetalla. Alkujakson selkeä selkäranka on Vin Dieselin rujo karisma. Riddick on yksi näyttelijän suosikkirooleista ja sen huomaa. Diesel esittää hahmoa pilke silmäkulmassa kliseitä kierrättäen ja niille itsekin hekotellen. Tyhminkin katsoja tajuaa, ettei avaruuden überpullistelijaa ole tarkoitus ottaa täysin vakavasti kaikesta uhosta huolimatta.

Toisessa näytöksessä palkkionmetsästäjäryhmä saapuu etsimään Riddickiä ja samalla Vin Diesel katoaa valkokankaalta. Tarinan keskittyessä Riddickin metsästäjiin kaljupäästä tulee varjoissa vaaniva saalistaja, jonka liikkeistä katsojallakaan ei ole tietoa. Idea on hyvä ja se toimisi hyvin, jos uudet hahmot olisivat millään tavalla kiinnostavia.

Dieselin piileskellessä mielenkiintoa pitää yllä lähinnä entinen WWF-tähti Dave Bautista. Ei hahmonsa, vaan ensi vuonna ilmestyvän Guardians of the Galaxyn takia. Riddickin perusteella mies sopii Drax-avaruusolennon rooliin oikein hyvin, joten Marvel-faneilla ei ole syytä huoleen

Elokuvan kolmas näytös on selkeä kumarrus Riddick-trilogian avausosan suuntaan. Ei sen tapahtumista kuitenkaan juonipaljastusten takia enempää. Tavoitteena on selkeästi ollut luoda spektaakkelimainen lopetus, mutta silti elokuvan loppupuoli on koko esityksen heikointa antia.

Riddick

Juuri ja juuri kolmeen tähteen yltävän Riddickin tehoja syövät sen ylipitkä kesto, omaperäisyyden puute ja kyseenalainen naiskuva.

Useimpia Riddickin kohderyhmän edustajia tuskin kiinnostaa, vaikka elokuva olisikin misogynistinen, kuten Empire-lehden Helen O’Hara väittää. Pääasia, että valkokankaalla nähdään mahdollisimman monet tissit. Makunsa kullakin. Itseäni häiritsi etenkin Battlestar Galactica -tv-sarjan Katee Sackhoffin tyrkkääminen niin aivottomaan rooliin, ettei edes Michelle Rodriguez siihen tarttuisi.

Puutteistaan huolimatta Riddick on kivaa scifihubaa. Silti on se ja sama, vaikka sankarin loru loppuisi tähän. Kyllä maailmassa kolmen tähden toimintapätkiä riittää muutenkin.

PlusMiinusNolla

+ Vin Diesel on sopiva puupökkelö avaruussoturin rooliin
+ Vieras planeetta on visuaalisesti komea
– Ylipitkä
– Omaperäisyys hukassa
– Katee Sackhoffin roolihahmo

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat