Uusimmat

Arvostelu: Walter Mittyn ihmeellinen elämä on silkkaa Ben Stiller -runkkausta

23.12.2013 13:26 Aki Lehti

Walter Mittyn ihmeellinen elämäEnsi-ilta: 27.12.2013.
Alkuperäisnimi: The Secret Life of Walter Mitty
Ohjaaja: Ben Stiller
Käsikirjoittaja: James Thurber, Steve Conrad
Pääosissa: Ben Stiller, Kristen Wiig & Shirley MacLaine
Pituus: 115 minuuttia
Ikäraja: K7
Idea: Nörtti näkee haaveunia seikkailuista, kunnes ne muuttuvat todellisuudeksi
Arvostelija: Aki Lehti

Arvosana: 2,5/5

Ben Stiller rakastaa omaa naamaansa. Hän ohjaa ja näyttelee pääosaa elokuvassa, jossa ei taida olla yhtään kohtausta, jossa mies ei olisi mukana. Walter Mittyn ihmeellinen elämä kannustaa keski-ikäisiä miehiä ottamaan elämästä kaiken irti, joka ilmeisesti ei voi tarkoittaa muuta kuin toinen toistaan vaarallisempia seikkailuja.

Time-lehden työntekijä Walter Mittya (Ben Stiller) uhkaavat potkut hänen hukattuaan huippuvalokuvaaja Sean O´Connelin (Sean Penn) ottaman kansikuvafoton. Mitty on täysin onneton nörtti, joka on ihastunut työkaveriinsa Cheryliin (Christen Wiig), mutta ei uskalla tuoda tunteitaan julki. Onneksi Walterilla on hurja mielikuvitus ja hän näkee jatkuvasti haaveunia, joissa on suuri sankari. Pelastaja, jolle mikään tehtävä ei ole liikaa.

Kadonneen kuvan takia Walter tietysti joutuu oikeisiin seikkailuihin jahdatessaan mystistä valokuvaajaa ympäri maapalloa. Elokuvan opetus on, että kunhan hommaat itsesi jatkuvasti hengenvaarallisiin tilanteisiin, niin sinusta kasvaa parempi ihminen. Ihminen, jolla on itseluottamusta tehdä mitä tahansa.

Walter Mittyn ihmeellinen elämä

Walter Mittyn ihmeellisessä elämässä on samanlaista fiilistä kuin Tahraton mieli -leffassa. Tämä johtuu vain Mittyn päiväunelmista, jotka ovat surrealistista kohellusta. Leffan pääosaan olikin jossain vaiheessa ehdolla Jim Carrey. Tahraton mieli on mestariteos, yksi hienoimmista amerikkalaisista romanttisista komediadraamoista, jos sen nyt edes moisen nimikkeen alle voi änkeä. Walter Mitty taas on täysin keskinkertaista hömppää, joka yrittää viihdyttämisen lisäksi olla syvällinen. Siinä se ei onnistu.

Vaikka Stiller olisi lempinäyttelijäsi, on Walter Mittyn ihmeellinen elämä kenelle tahansa liikaa. Kaksi tuntia pitkä pätkä ei taida pitää sisällään yhtään kohtausta, jossa herra ei olisi mukana. Todennäköisesti itseään onanoidessaankin ajatteleva Stiller on ihan ok ohjaaja, eikä edes jenkkikoomikoksi kovinkaan ärsyttävä. Se ei kuitenkaan tarkoita hänen olevan kovin kaksinen näyttelijä. Alussa Mitty haluaa muuttua luuserista itsevarmaksi, mutta sitä ei huomaa hänen käytöksestään mitenkään.

Autistisen oloinen Stiller vain seisoo monttu auki ja näkee päiväuniaan. Ne tuntuvat melkein kaikki päälleliimatuilta ja ovat mukana vain siksi, että romanttiseen draamakomediaan ollaan saatu mukaan hurjia toimintakohtauksia. Tietokone-efektipelleilyn olisi voinut toteuttaa hienovaraisemminkin.

Walter Mittyn ihmeellinen elämä

Walter Mittyn ihmeellinen elämä perustuu James Thurberin alun perin vuonna 1939 The New Yorker-sanomalehdessä julkaistuun lyhytkertomukseen. Siitä tehtiin saman niminen elokuva vuonna 1947, josta Stillerin versio on periaatteessa re-make.

Alkuperäisestä tarinasta mukana ei ole oikeastaan muuta kuin idea keski-ikäisestä miehestä jolla on vilkas mielikuvitus ja haaveena olla sankari. Kadonnut valokuva, seikkailut ties missä ja ihastuminen työtoveriin ovat peräisin käsikirjoittaja Steve Conradilta. Hänen aikaisempiin krediitteihinsä lukeutuvat muun muassa Onnen potkuja ja Säämies. Walter Mittyssa onkin paljon samaa kuin noissa elokuvissa. Keskinkertaista, mutta ihan viihdyttävää Hollywood-huttua.

Ben Stiller on ohjaajana parhaimmillaan näyttäessään meille komeita maisemakuvia taustaksi hahmonsa seikkailulle. Esimerkiksi Islanti näyttää upealta. Henkilöohjaajana hän ei saa näyttelijöistä juuri mitään irti. Kaikki ovat jonkin sortin karikatyyreja, mutta eipä tältä juuri muuta odottanutkaan. Tarinassa on liikaa komediaa, joka ei naurata, mutta draamakaan ei juuri kosketa.

Walter Mittyn ihmeellinen elämä

Mittyn oikeat seikkailut ovat vähän liian sarjakuvamaisia. Ei niiden tietenkään realistisia tarvitsisi olla, mutta tällaisenaan päähenkilön kohtalo ei kosketa. Kaikesta selvitään liian helposti, eikä kunnon jännitystä synny. Leffan ideahan on pätevä, mutta olisi vaatinut toimiakseen parempia tekijöitä. Kenelleköhän Sean Penn on velkaa päädyttyään tähän elokuvaan? Hän ei tosin esiinnyt kuin yhdessä alle kymmenen minuutin mittaisessa kohtauksessa.

Koko teoksen kahden tunnin kesto on taas liikaa. Mikä ihme siinä on, että yhden idean elokuvan pituutta ei voi nykyään pitää siinä puolentoista tunnin hujakoilla?

Walter Mittyn ihmeellinen elämä on ihan ok elokuva ja melko harmitonta viihdettä, kunhan ei kiinnitä liikaa huomiota sen tarjoamiin opetuksiin elämästä. Oikeasta maailmasta kun pystyy nauttimaan ihan ilman oman henkensä jatkuvaa vaarantamista. Jos Stillerin runkkumaratonin kestää, niin Walter Mitty sopii kinkunsulatteluleffaksi. Itse jatkan jouluperinnettä ja katson taas kerran Arnold Schwarzeneggerin Isäni on Turbomiehen.

PlusMiinusNolla:

+ Stiller on ok ohjaaja
+ Ihan pätevä idea
– …jonka olisi voinut toteuttaa paljon paremmin
– Vähään aikaan ei ole tullut vastaan näin räikeää tuotesijoittelua. Papa Joe´s, eHarmony ja Cinnabon ovat tainneet maksaa ainakin puolet elokuvan kustannuksista.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat