Uusimmat

Arvostelu: Tartunta on vuoden 2011 pelottavin elokuva

20.10.2011 13:25 Tatu Junni

TartuntaEnsi-ilta: 21.10.2011
Alkuperäisnimi: Contagion
Ohjaaja: Steven Soderbergh
Käsikirjoittaja: Scott Z. Burns
Pääosissa: Matt Damon, Kate Winslet, Jude Law, Marion Cotillard, Gwyneth Paltrow & Laurence Fishburne
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K13
Kotisivu: contagionmovie.warnerbros.com

Dome 4

1980-luvulla valkokankaalla mörköjä olivat Freddy, Jason ja Mike Myers, mutta ajat ja elokuvat ovat muuttuneet. 2010-luvulla pelkoa viljelevät H1N1 ja SARS. Usein nämä pandemiat naamioidaan valkokangasta varten zombierutoksi, mutta Steven Soderberghin Tartunta puhuu asioista niiden oikeilla nimillä.

Maailmalta kantautuneet sikainfluenssauutiset säikäyttivät ihmiset toden teolla vuonna 2009. Suomenkin terveysasemien edessä kiemurtelivat hysteeriset jonot, ihmiset pelkäsivät poistua kodeistaan ja käsien desinfiointiaineesta tuli jokaisen apteekin hittituote. Kaikki tuo tuntuu nykyään jo kovin kaukaiselta. Ehkä syynä on se, ettemme edes halua muistaa. Harva haluaa kohdata tosiasiaa, ettei omaan terveyteen tai kuolemaan tosiasiassa aina pysty vaikuttamaan.

Perjantaina ensi-iltansa saava Tartunta palauttaa parin vuoden takaiset muistikuvat mieleen tehokkaasti. Elokuva kertoo nopeasti tappavasta viruksesta, joka leviää ihmisestä toiseen arkipäiväisten kontaktien kautta. Kyse ei kuitenkaan ole allegoriasta sikainfluenssalle, vaan sitä seuraavasta uudesta taudista. Kaava on kuitenkin sama: kaikki alkaa yhdestä yskähdyksestä ja pian kuolema tuijottaa kynnyksellä.

Yhdysvaltojen tartuntatautivirasto tekee parhaansa taudin pysäyttääkseen, mutta se ei riitä. Alun epätietoisuus muuttuu avoimeksi kaaokseksi, kun ihmisjoukot jäävät vaille ruokaa ja lääkkeitä. Länsimainen sivistys ja solidaarisuus kukoistaa enää yksilötasolla selviytymisvietin saadessa massoista vallan. Kaiken kaaoksen keskellä menestyy vain Jude Law’n esittämä bloggaaja Alan Krumwiede, joka on omistanut elämänsä virallisten totuuksien kyseenalaistamiselle.

Tartunnan näyttelijäkaarti on huikea. Laatuohjaajana tunnetun Steven Soderberghin nimi on houkutellut mukaan Law’n lisäksi Gwyneth Paltrow’n, Matt Damonin, Marion Cotillardin, Laurence Fishburnen ja Kate Winsletin kaltaiset niminäyttelijät. Etenkin Damon, Fishburne ja Winslet tekevät vahvat suoritukset tasavertaisissa rooleissaan. Silti Tartunta ei toimi vain näiden niminäyttelijöiden varassa. Lukuisat sivuosat on myös täytetty asiansa osaavilla ihmisillä.

Tartunta

”Tartunta on tavallaan kauhua – mutta se ei ole, koska kaikki voisi tapahtua. Siksi se on vielä pelottavampi”, toteaa tartuntatautiviraston apujohtajaa esittävä Laurence Fishburne tuoreessa haastattelussa. Elokuvan pelottavuutta lisää sen realistisuus. Soderbergh käsittelee Scott Z. Burnsin käsikirjoitusta lähes dokumentaarisesti, turhaa ylidramatisointia ja toiminnallisuutta vältellen. Tiedemiehetkin ovat kerrankin uskottavia hahmoja.

Kuten oikeassa elämässä, Tartunnassa kuka tahansa voi kuolla. Hollywood-tähdetkin. Sankarihahmoja ei ole, sillä suuri kertoja ei ole valinnut suosikkejaan. Edes Matt Damonin esittämä taudille immuuni isä ei pääse sitä pakoon. Virus vaan pääsee hänen ihonsa alle eri tavalla kuin muiden.

Jos kymmenet zombie-elokuvat jätetään laskujen ulkopuolelle, ei kulkutaudeista ole montaa elokuvaa tehty. Ennen Tartuntaa niistä tunnetuin lienee vuonna 1995 ebola-viruksen innoittamana valmistunut Tuntematon uhka. Vaikka elokuvia on turha vertailla keskenään, on Tartunta näistä kahdesta vaihtoehdosta tuntuvasti parempi.

”Elokuva, joka seuraa katsojaa salista ulos” on klisee, mutta Tartunnan kohdalla täysin tosi. Se on aikuisille katsojille suunnattu ajatuksia herättävä, surumielinen ja älykäs trilleri, joka vangitsee paitsi tarinallaan myös visuaalisella kerronnallaan.

PlusMiinusNolla

+ Mielenkiintoinen aihe ja läpikotaisin onnistunut toteutus
+ Laatunäyttelijät, jotka eivät egoile liikoja

Arvostelija: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat