Uusimmat

Elokuva-arvostelu: Star Trek

04.05.2009 11:10 Hanna Näsänen

Star TrekAlkuperäinen nimi: Star Trek
Ohjaus: J.J. Abrams
Käsikirjoitus: Roberto Orci, Alex Kurtzman
Pääosissa: John Cho, Ben Cross, Bruce Greenwood, Simon Pegg, Chris Pine, Zachary Quinto, Winona Ryder, Zoë Saldana, Karl Urban, Anton Yelchin, Eric Bana, Leonard Nimoy
Pituus: 129 min.
Ikäraja: K-13
Elokuvan kotisivu: www.startrekmovie.fi

4/5

Uuden Star Trek -elokuvan ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa menevän rohkeasti sinne, minne kukaan ei ole aiemmin mennyt, sillä se on sarjassaan jo yhdestoista. Ohjaaja J.J. Abrams on kuitenkin onnistunut puhaltamaan uutta henkeä väsähtäneeseen elokuvasarjaan. Star Trek on viihdyttävä avaruusseikkailu ja maustettu mainiosti faneja kihelmöivillä viittauksilla.

Tarina alkaa tulevan legendaarisen tähtilaivan kapteenin James T. Kirkin syntymästä avaruustaistelun tuoksinassa. Nopealla tahdilla saamme nähdä vilauksia Kirkin ja hänen tulevan vulkanuslaisen ystävänsä Spockin varttumisesta tahoillaan. Varsinaisesti tarina pääsee vauhtiin nuorisohuligaanimaiseen käytökseen taipuvaisen Kirkin (Chris Pine) aloittaessa opintonsa Tähtilaivaston Akatemiassa, josta hillitty ja arvokas Spock (Zachary Quinto) on jo valmistunut.

Vielä telakalla käyttöön vihkimistä odottava U.S.S Enterprise kutsutaan yllättäen muun Tähtilaivaston mukana vastaamaan Vulkanukselta tulleeseen hätäkutsuun. Laivan miehistönä toimivat Akatemian kadetit ja mukana ovat Kirkin ja Spockin lisäksi muut tulevat tuttumme tohtori McCoy (Karl Urban), Sulu (John Cho), Chekov (Anton Yelchin) ja Uhura (Zoe Saldana). Scottykin (Simon Pegg) kaivetaan myöhemmin jostain mukaan joukkoon. Elokuvan pahiksena nähdään Eric Bana.

Star Trek

Vaikka nuori Kirk saa elokuvassa enemmän kangasaikaa, on Star Trek oikeastaan elokuva Spockista. Osasyynä on se, että Kirkin hahmo on tylsä kuin villahousut. William Shatnerin esittämälle Kirkille ominaiset holtiton riskinotto ja kyltymätön libido eivät rämäpäisen nuoren miehen ominaisuuksina yllätä ketään. Chris Pine ei myöskään onnistu tuomaan rooliin mitään omintakeista.

Heroes-sarjan kaameana Sylarina tunnettu Zachary Quinto sen sijaan on täydellinen valinta nuoren Spockin rooliin. Kuka muu olisi yhtä kummallisen näköinen kuin Leonard Nimoy? Nuoren miehen kamppailu tunteellisen ihmisperimänsä ja hillityn vulkanuslaisen perimänsä kanssa valottaa tuttua hahmoa uudella tavalla. Kun vertailukohtana on vielä itsensä Nimoyn näyttelemä tulevaisuudesta putkahtanut vanhempi Spock, on selvää, että elokuvan todellinen tähti on suippokorvainen.

Muihinkin rooleihin on löydetty mukavasti alkuperäissarjan ja elokuvien tähtiä muistuttavia näyttelijöitä. Paikka paikoin nuoren näyttelijäkaartin suoritukset menevät kyllä imitoinnin puolelle. Erityisesti sarkastista tohtori Leonard ”Bones” McCoyn roolia tulkitseva Karl Urban tuntuu viettäneen pelottavan monta hetkeä opiskellen DeForest Kelleyn eleitä ja painotuksia. Kirkin tuttua puhetyyliä emme sentään saa kuulla ja ainoastaan yhdessä kohtauksessa saamme nähdä hänet istumassa kapteenin tuolissa tutussa asennossa toisella kankullaan polvi toisen päällä.

Star Trek

J.J. Abrams on tuonut Star Trekin tälle vuosituhannelle ennen kaikkea pistämällä pelit ja rensselit kuntoon. Lavasteiden, puvustuksen ja erikoistehosteiden suunnittelua on tietysti rajoittanut se, että niiden pitäisi periaatteessa olla alkeellisempia kuin 60-luvulla kuvatussa tv-sarjassa. Onneksi tätä linjaa ei ole noudatettu orjallisesti ja jopa Tähtilaivaston trikoopuvut ovat lievästi tyylikkäämpiä kuin ”tulevaisuudessa”. Muitakin taiteellisia vapauksia on otettu ja esimerkiksi kaukosiirtimen eli ”biimauslaitteen” väreily on saanut ihan uuden pyörteilevän liikkeen. Mahtipontinen orkesterimusiikki on aina ollut osa Star Trekiä ja siitä on pidetty nytkin kiinni. Tunteellista säestystä on tarjolla jopa liiallisuuksiin asti.

Ottaen huomioon, että Tähtilaivaston insinöörit eivät hallitse aikamatkailun saloja, päätyvät sankarimme kummallisen usein sörkkimään omaa menneisyyttään. Viimeisimmän Star Trek -elokuvan nähtyään on vaikea olla jumittumatta sellaisten perimmäisten kysymysten äärelle, kuten: Kun menneisyys tämän seikkailun myötä nyt on muuttunut, voidaanko kaikki Enterprisen seikkailut kirjoittaa uusiksi elokuviksi, joissa uudet seksikkäät näyttelijät seikkailevat? Ainakin elokuvan jatko-osa on jo ajoitettu vuodelle 2011.

Star Trek

PlusMiinusNolla

+ Uusi käynnistys ja ulkokuoren päivitys onnistuvat tuomaan Star Trekin uskottavana 2000-luvulle.
+ Vauhdikas tarina takaa sen, että leffassa eivät ei-trekkaritkaan tylsisty.
– Nuori Kirk tuottaa pettymyksen tylsänä tusinasankarina.