Uusimmat

Jack Ryan: Shadow Recruit on harmiton uusintaversio Tom Clancyn tutusta agenttihahmosta.

22.01.2014 13:21 Aki Lehti

Jack Ryan: Shadow RecruitEnsi-ilta: 24.1.2014
Alkuperäisnimi: Jack Ryan: Shadow Recruit
Ohjaaja: Kenneth Branagh
Käsikirjoittaja: Adam Cozad ja David Koepp, perustuu Tom Clancyn luomiin romaanihahmoihin
Pääosissa: Chris Pine, Kevin Costner, Kenneth Branagh & Keira Knightley
Pituus: 104 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Nuori CIA-analyytikko ja agentti Jack Ryan joutuu ensimmäisen kerran tositoimiin kun venäläinen miljardööripahis aikoo hyökätä Jenkkeihin.
Arvostelija: Aki Lehti

3/5

Chris Pine on jo neljäs näyttelijä, joka esittää Jack Ryania. Shadow Recruit ei perustu suoraan mihinkään edesmenneen Tom Clancyn kirjaan, mutta on silti mukavan viihdyttävä agenttihömppäily. Ryan ei tosin ole James Bond, vaikka leffan tekijät sitä toivovatkin.

Tom Clancyn Jack Ryan -kirjoista on tehty tasan yksi oikeasti hyvä elokuva ja siitä on aikaa jo 24 vuotta. Vuoden 1990 Punaisen lokakuun metsästyksessä Ryania esitti Alec Baldwin. Sen jälkeen hahmoa tulkitsi Näkymättömässä vihollisessa ja Isku Kolumbiaan -leffassa Harrison Ford. Edellisen kerran asialla oli Ben Affleck Peloista pahimmassa.

Kirjojen fanit ovat tietysti vetäneet herneen nenäänsä ties mistä pikkuseikoista, ja hermostuipa jopa itse kirjailija Harrison Fordille, joka vaikutusvallallaan sai muutettua elokuvia haluamaansa suuntaan. Närkästyminen taisi olla aivan aiheellista.

Jack Ryan: Shadow Recruit

Shadow Recruit on tietyssä mielessä uusintaversio Jack Ryanin seikkailuista. Se näyttää meille agentin alkutarinan, ja hänen ensimmäisen oikean tehtävänsä kentällä. Kirjojen intohimoisempien fanien kannattaa todennäköisesti jättää elokuva katsomatta. Se ei perustu mihinkään Tom Clancyn kirjaan, vaan käsikirjoittajat ovat vain napanneet tutut hahmot ja siirtäneet ne seikkailemaan nykypäivään. Shadow Recruitin kohdeyleisö on katsojat, jotka tunnistavat niin Clancyn kuin Ryanin nimet, mutta eivät ole lukeneet kirjoja.

Kirjojen fanit luultavasti vihaavat tätä elokuvaa sydämensä pohjasta.

Tekijöiden luottamus markkinoida elokuvaa vain tutuilla nimillä on tietoinen riskinotto, onhan edellisestä leffasta jo 12 vuotta aikaa. Suurimpia Hollywood-tähtiä Shadow Recruitissa ei ole mukana. Chris Pine on suurelle yleisölle tuttu vain Star Trekin uusintaversioiden Kapteeni Kirkinä. Hän on kuitenkin kelvollinen valinta rooliin. Jos Kirk oli ylimielisen itsevarma hahmo, niin tositoimintaa kaihtavan Jack Ryanin näytteleminen onnistuu mieheltä ihan passelisti.

Jack Ryan: Shadow Recruit

Leffa alkaa kuvilla vuoden 2001 Lontoosta, jossa Ryan opiskelee taloustiedettä. Televisio näyttää WTC:n kaksoistornien tuhoutuvan. Seuraavaksi siirrytään Afganistanin sotaan. Ryan on helikopterissa, joka ammutaan alas. Hän melkein menettää toisen jalkansa, mutta Keira Knightleyn esittämä lääketieteen opiskelija Cathy kannustaa ja jeesaa häntä kuntoutuksessa.

Kun mies on taas tolpillaan, paikalle paukkii Kevin Costnerin CIA-agentti Harper. Tässä vaiheessa hypätään nykyhetkeen.

Jack Ryan työskentelee Wall Streetilla. Cathy on nyt lääkäri ja Ryanin avovaimo, jolla ei ole aavistustakaan miehensä oikeasta työnantajasta. Todellisuudessa Ryan on CIA:n palveluksessa. Hän saa selville venäläisen oligarkin, Viktor Cherevinin (Kenneth Branagh) suunnitelman romahduttaa Yhdysvaltain talous ja tehdä samaan aikaan terrori-isku jenkkien maaperälle. Ryan lykätään Moskovan koneeseen hetken varoitusajalla.

Tästä eteenpäin Shadow Recruit on pelkkää James Bondia ja Mission: Impossiblea. Sillä erotuksella, että CIA-analyytikko Ryan on ennemminkin paperinpyörittäjä, joka välttää väkivaltaa loppuun asti.

Jack Ryan: Shadow Recruit

Pahista esittävä Branagh myös ohjasi elokuvan. Shakespearen lisäksi britti hallitsee myös trillerin ja toiminnan. Turhaan parjattu ensimmäinen Thor oli tästä jo oiva esimerkki. Moskovan maamerkit toimivat komeina taustakuvina, mutta suurin osa ajasta vietetään huippuvartioiduissa toimistoissa ladaten salaisia dokumentteja muistikulle tai uusinta teknologiaa täynnä olevien pakettiautojen sisällä. Costnerin agentti jeesaa Ryania Moskovassa pysytellen piilossa, ja totta kai paikalle eksyy myös Knightleyn esittämä naisystävä.

Oligarkin suunnitelmassa tuhota Yhdysvallat ei tietenkään ole päätä eikä häntää, mutta jollain kikkailulla leffan on luotava kylmän sodan versio 2.0. Nykyteknologia ja Ryanin äly ovat jenkkien paras ase pahista vastaan. Leffa onkin ehdottomasti jännäri ja toimintarymistelyä on luvassa vasta loppupuolella. Se on pelkästään positiivinen asia. Shadow Recruitin paras kohtaus sisältää pelkkää puhetta. Kun pahis, sankari ja sankarin naisystävä istuvat päivällispöytään, onnistuvat Chris Pine ja Keira Knightley pysymään hienosti Kenneth Branaghin tahdissa. Pine todistaa olevansa ihan oikea näyttelijä ja epätasaisia roolisuorituksia tekevä Knightleykin on parhaimmillaan.

Jack Ryan: Shadow Recruit on viihdyttävä jännäri. Se uskoo vähän liikaa siihen että katsojille riittää se, että agenttielokuvien kliseitä lätkitään pöytään toinen toisensa jälkeen. Käsittämättömintä on se, että käsikirjoittajat ovat lähteneet sooloilemaan. Loistavaa lähdemateriaalia kun olisi ollut tarjolla vaikka kuinka paljon.

PlusMiinusNolla

+ Viihdyttävä perinteinen agenttijännäri
+ Pahiksen täysin päätön suunnitelma on niin hölmö, että se on jo hauska
– Perinteinen tarkoittaa myös sitä, että mitään omaperäistä elokuvasta ei löydy

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat