Uusimmat

As Tears Go By

23.07.2006 21:22 Pihla Hintikka

Hongkongilainen Wong Kar-Wai on mestariohjaaja. Miehen valttikortti on kyky esittää elävin kuvin sellaisia tunteita, joita ei voi nimetä tai muuten ilmaista. Chunking Express, Happy Together, In the Mood For Love ja tuorein 2046 vetävät katsojalta polvet alta koskettavilla kuvillaan ja hienovaraisella rytmillään. Toisen uuden aallon ohjaajan esikoinen As Tears Go By on gangsteritarina rakkaudesta ja veljeydestä. Suuren esteetikon sydämen pakahduttavat kuvat näyttäytyvät siinä ensimmäistä kertaa, mutta sadistisen väkivallan kuvaus vie niiltä voiton.

Andy Lau esittää Kowloonissa asuvaa pikkunilkki Wahia, jonka veli Fly ajaa hänet aina ääritilanteisiin. Kar-Wain kestosuosikki Maggie Cheung näyttelee maalta kaupunkiin kylään saapuvaa serkku Ngoria, jonka visiitti jättää kovaksikeitetyn Wahin rintaan kaipauksen. Alunperin jo tuhoon tuomitun suhteen esteenä ovat gangsterien kahakat ja Wahin epätoivoiset yritykset jeesata pikkuveljeään. Vaikka Martin Scorsesen Sudenpesän hongkongilaisversio nojaa mäiskintään ja veren roiskimiseen, on serkusten rakkauden kuvauksessa enemmän jännitettä kuin yhdessäkään nykyisessä Hollywood-pätkässä. Kun serkukset ahtautuvat puhelinkoppiin suutelemaan, kuvissa on sitä taikaa, joka puhkeaa kukkaansa jo ohjaajan seuraavassa draamassa Days of Being Wild.

Kar-Wai on saanut kiitosta myös elokuviensa musiikista. In the Mood for Lovessa rakastavaisten tarinaa keinutti ihanasti Nat King Colen espanjankielinen tango. Esikoisen musiikkivalinnat vaihtelevat yllättäen kammottavasta kasaripaukutuksesta vavahduttavaan kantopop-versioon kappaleesta Take My Breath Away. Samalla tavalla koko elokuva tasapainottelee kahden maailman välillä. On huhuttu, että mafialla olisi ollut näppinsä pelissä elokuvan rahoittajana. Näin ollen heillä on todennäköisesti ollut myös sanansa sanottavana elokuvan näkökulmasta. Vastakkainasettelu Kar-Waille tyypillisen rakkauden kuvaamisen ja kaupalliselle aasialaiselokuvalle uskollisen gangsterimäiskinnän välillä hohtaa läpi koko elokuvan ajan.

Vaikka As Tears Go By on vasta pintaraapaisu Kar-Wain nykyisestä tyylillisestä harmoniasta, on sen raastavan rakkauden kuvaus kestänyt hyvin aikaa. Kasarielokuvassa on kuitenkin äänitehosteisiin ja juonellisiin mutkiin liittyviä kasariaineksia, jotka ovat jo ohittaneet parasta ennen -päivänsä. Siitä huolimatta hongkongilaisneron esikoisohjausten tuominen valkokankaalle on merkittävä kulttuuriteko. Kiitos Cinema Mondo.

As Tears Go By (Wong gok ka moon)
Hong Kong 1988
Draama
Ohjaus ja käsikirjoitus: Wong Kar-Wai
Näyttelijät: Andy Lau, Maggie Cheung, Jacky Cheung
102 min
K18