Uusimmat

Asterix ja viikingit

12.05.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Kyläpäällikön veljenpoika on nokka pystyssä kulkeva kaupunkilainen, pasifisti ja vegetaristi. Hänet lähetetään karaistumaan maalle ja Asterix ja Obelix joutuvat opettajiksi. Samoihin aikoihin roomalaisiakin tyhmemmät viikingit päättävät hyökätä Galliaan.

Lähtökohta on sopivan kevyt, mutta nykypäivän kommentointi on totetuttu tökerösti. Sarjakuvissakin toki rinnastetaan taikajuoma dopingiin ja mollattaan siviilipalvelusta. Se kuitenkin tehtiin hyvällä maulla. Nyt elokuvan vitsien taso tuo mieleen albumejakin vaivanneen ”hauskan” sovinismin. Ehkä katson elokuvaa liian aikuisesta vinkkelistä, mutta Asterix-sarjakuvat viihdyttävät kyllä teini-iän jälkeenkin.

Myös animaation taso on keskinkertaista. Tällainen olisi mennyt läpi vielä parikymmentä vuotta sitten ennekuin tietokoneavusteisuus nosti sekä telkkarin perusanimaatiosarjojen että Disneyn ja kumppaneiden kokoillan animaatioiden tasoa. Kyllähän Asterixia voi lasten kanssa lähteä katsomaan, mutta eroa telkkarin piirretyihin tulee vain kankaan koosta.

Teksti: Jaakko Stenros / V

Ohjaus: Stefan Fjeldmark ja Jesper Möller (suomenkielinen versio Mari Riikonen)
Pää-ääninä: Mika Nuojua, Markus Bäckman, Samuel Harjanne, Paula Vesala.
Kesto: 81 min