Be Kind Rewind (****)

28.03.2008 07:11 | Olli Sulopuisto

Be Kind RewindMichel Gondry on nero. Siitä ei ole epäilystäkään. Hänen neroutensa tosin keskittyy vekottimiin, mistä seuraa välillä omituisella tavalla nilkuttavia elokuvia. Be Kind Rewindissä ohjaaja-käsikirjoittajan intohimo on löytänyt mainion purkautumistien.

Suosikkini kaikista Gondryn tuotoksista on Cibo Matton Sugar Water -kappaleesta tehty musiikkivideo, jossa tiivistyy kaikki se mikä tekee hänestä neron: nokkela konsepti ja yksinkertaiselta näyttävä mutta todellisuudessa pirullisen monimutkainen toteutus. Pidemmissä kuvissa sama yhtälö ei ole aina toiminut.

Gondryn edellinen elokuva Science of Sleep oli ensimmäinen kokoillan elokuva, jonka hän oli myös kirjoittanut. Sympaattisen kotikutoiset unikohtaukset olivat helposti leffan kiinnostavinta antia ja tarina epäonnisesta parisuhteesta jäi täysin sen jalkoihin. Be Kind Rewindissä ei pureta omaelämäkerrallisia traumoja vaan todetaan, että elokuvat ovat hienoja ja elokuvien tekeminen vielä hienompaa. Sen ympärille on kääritty kehystarina, jossa kehutaan ystävyyden ja yhteistyön arvoa.

Yhdestä köydestä vetämiselle tulee akuutti tarve, kun magnetisoitunut Jerry (Jack Black) pyyhkii kaikki videovuokraamon nauhat. Liikkeestä vastuuseen jätetty Mike (Mos Def) keksii viime tingassa, että koska Ghostbustersin vuokralle halajava rouva Falewicz ei ole nähnyt elokuvaa aiemmin, Jerry ja Mike voivat kuvata nauhalle oman versionsa leffasta.

En ole nähnyt Ghostbustersia vuosiin, mutta voisin melkein vannoa, että Be Kind Rewindissa nähtävä uusintaversio on reilusti alkuperäistä parempi. Itse asiassa kaikki poikien ruotsintamat (tekosyynä vuokraelokuvien kotikutoisuudelle he väittävät, että ne on pitänyt tuoda maahan Ruotsista) elokuvat ovat viattoman viehättäviä.

Be Kind Rewind

Niiden ympärille rakennettu toilailu on toisarvoista ja hyvä niin. Pääjuoni purkutuomion saaneesta rakennuksesta on yhdentekevä, eikä hahmojen välisissä suhteissa ole liiemmin hurraamista. Jack Black esittää itseään ja Mos Def on vaivattomasti cool, eli silläkään saralla ei varsinaisesti auota uusia uria.

Mutta hitonko väliä niillä on, sillä Be Kind Rewind ei esitä olevansa syvällisesti pohdittu puolustuspuhe ihmisarvoiselle elämälle. Se on kartongista käsivaralla leikattu, läpinäkyvällä teipillä kasattu ja hileillä koristeltu kiitoskortti elokuville.

4/5

PlusMiinusNolla

+ruotsinnetut elokuvat ovat mahtavia
-niitä olisi voinut olla enemmän ja muuta juonta vähentää sen sijaan
+ruotsinnetut leffat! parhautta! ovat!

Be Kind Rewind
(Yhdysvallat 2008)
S

Ohjaus ja käsikirjoitus Michel Gondry
Pääosissa Jack Black, Mos Def, Melonie Diaz, Danny Glover, Mia Farrow

Kesto 102 minuuttia