Ben X (**)

22.08.2008 07:01 | Olli Sulopuisto

Ben XAhdistunut nuori mies. Koulukiusaamista. Tietokonepeli. Kertoja toteaa ”sitä on vaikea selittää… kaikki mitä sanon, on totta.” Äiti sanoo haastattelijalle ”jonkun on aina kuoltava”.

Paidaton Ben (Greg Timmermans) pelaa netissä fantasiaroolipeliä. Siinä maailmassa hän on Ben X, vahva soturi, jota kaikki ihailevat. Tässä maailmassa hän on hieman omituinen, syrjäänvetäytyvä nuorukainen, jota kaikki kiusaavat. Hänen elämänsä on rutiinia ja toistoa. Koulun väkijoukot ahdistavat Beniä, joka sanoo ”voin vain imitoida ihmisiä, en koskaan opi kaikkea”.

Kun laskee yhteen 1+1, tietää jo ensimmäisten minuuttien jälkeen katsovansa elokuvaa koulukiusatun pojan kauheasta kohtalosta. Se taas tarkoittaa, että Ben X:ää on Suomessa pakko tulkita Jokelan kouluampumisien valossa. Palataan siihen kohta.

Belgialainen Nic Balthazar on sovittanut omasta romaanistaan elokuvan, joka yrittää kovasti. Se yrittää olla hyvien puolella moraalisesti. Lisäksi se yrittää ehkä vähän liiankin paljon tehdä vaikutuksen muodollaan.

Edellinen näkyy tarinasta, jossa aikuiset muistelevat liikuttuneena Benin kohtaloa. Eri aikamuodossa tapahtuvat haastattelupätkät tuovat kertomukseen kieltämättä jonkin verran jännitettä, mutta varsin pian ne alkavat ärsyttää – kyllä, kerrotte että jotain kauheaa oli tapahtunut, mutta haluaisin mieluummin nähdä sen kuin kuulla siitä kuudennen kerran.

Ben X

Jälkimmäinen puolestaan ilmenee kikkoina, jotka tuntuvat ensin piristäviltä mutta menettävät pian voimansa. Benin olotila – joka kyllä diagnosoidaan, mutta yritän pitää teitä jännityksessä – välitetään nopein leikkauksin, kumisevin äänin, tiukkoina lähikuvina suista ja silmistä. Välillä pelihahmon liike on leikattu ristiin Benin liikkeen kanssa, minkä on varmaankin tarkoitus rinnastaa todellisuus ja epätodellisuus. Vaikutus on kuitenkin lähinnä tylsistyminen.

Niin, se Jokela-vertaus. Benin vanhempien ja opettajien kommentit tuntuvat peräänkuuluttavan muiden ihmisten, yhteiskunnan vastuuta poikaparan kohtalosta. Lopputulos ei kuitenkaan ole aivan niin yksioikoinen kuin aluksi luulisi. Jossain määrin elokuva tuntuu optimisminsa hairahduttamalta, mutta ei kai hyväntahtoisuudesta pidä sakottaa?

2/5

PlusMiinusNolla

+ sydän on oikeassa paikassa
– kuva- ja äänikerronta yrittää vähän liikaa
+ ei tunnu falskilta
– on melkein rasittavan oikeamielinen

Ben X
(Belgia/Hollanti 2007)
K13

Ohjaus ja käsikirjoitus Nic Balthazar
Pääosissa Greg Timmermans, Laura Verlinden, Marijke Pinoy, Pol Goossen, Titus De Voogdt, Maarten Claeyssens, Tania Van der Sanden, Johan Heldenbergh, Jakob Beks, Peter De Graef

Kesto 89 minuuttia