Crash

06.09.2005 00:00 | Muropaketin toimitus

Crash on rotukysymystä käsittelevä teemaelokuva. Se on läheistä sukua huumausainepolitiikkaa luodanneelle Trafficille ja anteeksiantamusta pohtineelle Magnolialle. Muoto on sama, vain viesti on muuttunut: Suuri ja kunnioitettava näyttelijäkaarti rimpuilee losangelilaisina, joiden elämät poukkoilevat toistensa ympärillä. Mukana on niin poliiseja ja pikkurikollisia kuin tv-tuottajia ja yleisen syyttäjän vaimoja.

Elokuvan vahvuus on sen älykkäässä ja yllättävässä käsikirjoituksessa. Sen on kirjoittanut Million Dollar Babyn käsikirjoittanut Paul Haggis, joka on myös ohjannut Crashin. Monet kohtaukset on rakennettu siten, että sitä luulee tietävänsä kuinka kohtaus päättyy, mutta toistuvasti lopputulos yllättää. Tuntuu siltä kuin Haggis tietentahtoen taistelisi katsojan ennakkoluuloja vastaan. Hän argumentoi, että ainoa tapa murtautua rotukysymyksen tutuista uomista ja stereotypioista on muuttaa käytöstään ja katsoa maailmaa toisin.

Kerrontatavan ja sisällön yhteisviesti ulottuu jopa näyttelijöihin. Leffa on täynnä tuttuja naamoja (Sandra Bullock, Matt Dillon, Brendan Fraser, Ryan Philippe) yllättävissä ja erilaisissa rooleissa, joten edes Bullock-allergikon ei kannata jättää leffaa väliin. Erityisesti Matt Dillon valkoisena rasistipoliisina, Michael Pena latino-lukkoseppänä ja Don Cheadle mustana etsivänä saattavat hyvinkin löytyä vielä Oscar-ehdokkuuksien joukosta.

Crashissä häiritseekin vain pieni laskelmoimisen sivumaku. Leffa on suunniteltu voittamaan palkintoja ja olemaan tärkeä. Vaikka elokuvassa lopulta riittää pureksimista, niin aluksi katsojalle syötetään mustien autovarkaiden tiedostavaa tilitystä kuin lapselle. Toinen pieni kauneusvirhe on ajoittain saippuasarjamaiseksi äityvä musiikki.

Suomalaisesta vinkkelistä Crashin käsittelemä aihe on melkein teoreettinen. Oman lisänsä elokuvaan tuo, että suurin osa katsomoista tulee olemaan kokonaan valkoisia.

Teksti: Jaakko Stenros / Nöjesguiden

Crash USA 2005. Ohjaus Paul Haggis, käsikirjoitus Paul Haggis ja Roberto Moresco, pääosissa Don Cheadle, Matt Dillon, Thandie Newton, Terrence Howard ja Ludacris. 113 min.

Muropaketin uusimmat