UUSIMMAT

Cursed

16.06.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Pari vuotta sitten saatoin väittää, että ihmissusielokuvien renessanssi on alkamassa. Olin silloin innostunut erinomaisista pikkuelokuvista Ginger Snaps (2000) ja Dog Soldiers (2002). Elokuva-aalto jäi syntymättä. Viimeistään Cursed todistaa teoriani virheellisyyden. Jos ihmissusihitin tekeminen olisi mahdollista, tämän leffan takana oleva teinikauhun dream team olisi onnistunut siinä. Cursedin on tehnyt Screamin tekijäkaksikko ohjaaja Wes Craven ja käsikirjoittaja Kevin Williamson, jonka kädestä lähti myös Dawson’s Creek.

Kunnon kauhuelokuvan tapaan pääosissa nähdään aina yhtä pelottavan näköisen Christina Riccin ympärillä joukko epämääräisen tuttuja näyttelijöitä. Joshua Jackson ei kaipaa esittelyä. Kristina Anapau oli Cruel Intentions 3:n pääosassa (älä huoli, ellet ole nähnyt sitä – kohderyhmä kyllä on). Shannon Elizabeth on American Pie -elokuvien Nadia, Michael Rosenbaum Smallvillen Lex Luthor, Milo Ventimiglia Gilmoren tyttöjen Jess, ja niin edelleen. Jopa ennustaja-eukon pikkuosassa on tuttu nimi, Ally McBealin Portia de Rossi.

Kun Williamsonin käsis pysyy nasevassa deittisekoilussa, elokuva on vielä raiteillaan. Jopa jotkut hirviöyksityiskohdat huvittavat: koska ihmissuden pureman kuuluu tehdä ihmisistä eläimellisen seksikkäitä, se saa nörtin laittamaan hiuksiinsa aineita ja hankkimaan paremmat farkut. Eläimellisyys sidotaan vahvasti seksuaalikäyttäytymiseen ja tartunta mielletään eräänlaiseksi sukupuolitaudiksi. Mutta tartunnankantajien käteen ilmestyvä pentagrammi on niin ääliömäinen yksityiskohta, ettei koko Nudien kevätmallisto riittäisi peittämään sitä.

Ihmissusi näyttää susimuodossaan auttamattoman typerältä, kuten kaikissa ihmissusielokuvissa kautta aikojen. Itsetietoisen ironiset genreviittaukset tuntuvat uuden ”realistisen” kauhun faneille nyt vanhanaikaisen tökeröiltä. Sydäntä hypäyttäviä klassiselle teinikauhulle ominaisia pöö-hetkiä on toisaalta liian vähän. Williamsonilla on tatsi hukassa. Lopputaistelun heitot eivät naurata enää ketään.

Ohjaus: Wes Craven
Pääosissa: Christina Ricci, Jesse Eisenberg, Joshua Jackson, Judy Greer

Teksti: Johanna Koljonen / Nöjesguiden