Uusimmat

Dante 01 (****)

25.04.2008 10:27 Hanna Näsänen

Dante 01Dante 01 alkaa kuin paraskin Hollywoodin scifi-pläjäys. Sukkula saapuu hehkuvan planeetan kiertoradalla seilaavalle avaruusalukselle. Kun yhtä sukkulan matkustajista tunteettomasti herätellään matkan ajaksi asetetusta staasitilasta ja valkokankaan täyttää ihoon uppoava neula, käy kuitenkin selväksi, ettei olla seuraamassa mitään siloiteltua avaruusseikkailua.

Marc Caro on 13 vuoden odotuksen jälkeen ohjannut pitkän elokuvan valkokankaalle. Caro tunnetaan parhaiten yhteistyöstään Jean-Pierre Jeunet’n (Amélie, Pitkät kihlajaiset) kanssa. Herrat jakoivat ohjaajan tittelin vuonna 1991 valmistuneen Delicatessenin ja vuonna 1995 Kadonneiden lasten kaupungin krediiteissä. Kun Caro nyt on liikkeellä yksin, korostuvat elokuvassa aiempaa enemmän symbolistinen fantasia ja lähes inhorealistinen ote, kun kuolaa ja verta kuvataan lähitasolla. Dante 01 sekoittaa onnellisesti kreikkalaista mytologiaa, kristittyjä pyhimyskertomuksia ja historiallisia friikkejä.

Elokuvan päähenkilö Saint Georges, eli Pyhä Yrjö, on ainoa hengissä selvinnyt avaruusaluksen kohdattua salaperäisen entiteetin. Kohtaaminen on jättänyt jälkensä mieheen, jonka ote reaalimaailmaan lipsuu. Paremman selityksen puutteessa Saint Georges tuomitaan muiden matkustajien murhasta Dante-planeetan kiertorataa kiertävälle vankialukselle.

Tulipallona hehkuvan planeetan nimi viittaa Danten helvettiin ja vankialuksen henkilökunta kuuluu samaan Kreikan mytologioita seuraavaan teemaan. Johtajana toimii Kharon (Gérald Laroche), Tuonelan lautturi, apulaisinaan Ker ja Beros, joista yhdessä muodostuu tietenkin manalan portinvartija Kerberos. Kertojana nähdään hieman hyväntahtoisempi psykologi Persefone (Simona Maicanescu), joka on nimetty kuolleiden valtakunnan valtiattaren mukaan.

Pyhä Yrjö lattialla

Alukselle vangitut psykopaatit on nimetty historiallisten ja raamatun hahmojen mukaan kunkin ominaisuuksien myötäillen: Buddha halusi vain vapauttaa uhrinsa maailman kivuista, Moolokin kitaan katoaa kaikki syötäväksi kelpaava, Rasputin rukoilee lakkaamatta anteeksiantoa riettaista synneistään, Attilan tyyliä ovat massamurhat tietotekniikan keinoin, Lasarus ei osaa pitää näppejään erossa toisten omaisuudesta. Cesar on pienestä koostaan huolimatta ja charmikkuutensa ansiosta luonnollinen johtaja tälle raa’alle porukalle.

Ryhmän dynamiikka kuitenkin järkkyy Pyhän Yrjön saapuessa paikalle ja osoittaessa erikoisia kykyjä. Samalla sukkulalla saapuu myös nanotutkija Elisa (Linh Dan Pham), jonka tarkoitusperät eivät ole aivan viattomat. Henkilökuntaa ja vankeja tasa-arvoistaa yhtenäinen kampaustyyli: kaikkien päät on ajeltu. Tämä tosin vaikeuttaa välillä tapahtumien seuraamista.

Pyhän Yrjön roolissa nähdään erinomainen Lambert Wilson, joka muistetaan parhaiten Matrix-elokuvien niljakkaana Merovingianina. Cesaria esittävä Domique Pinon nähtiin sivuosassa muun muassa Améliessa. Useat näyttelijöistä ovat tuttuja pikkurooleista Caron ja Jeunet’n elokuvissa.

Kaiken symboliikkansa kanssa Dante 01 on paikoin vaikeatajuinen tai ainakin hiukan raskasta seurattavaa. Caron aiempiin elokuviin verrattuna on tarinalla kuitenkin selkeämpi kaari alusta keskivaiheen kautta loppuun. Katsojia esimerkiksi Kadonneiden lasten kaupungissa kiehtonut mystinen ja paikoin ahdistavakin tunnelma on kuitenkin ennallaan. Muutamissa kohtauksissa saavutetaan kriittinen ällötysraja, ei kuitenkaan perusteluitta.

Elisa ja SAint Georges

Dante 01 on visuaalisesti vaikuttava teos. Väriskaalaa riittää, mutta kuvaa hallitsee yleensä yksi väri kerrallaan. Useimmiten perusvärityksenä toimii aluksen teräksen ja hopeanvärinen sisustus, josta vangit nousevat näkyviin keltaisten haalariensa ansiosta. Jokainen kuva on tarkoin harkittu ja kuvakulmat ovat ovelia. Pyhän Yrjön sekavat visiot on toteutettu taidokkaasti kameran ja jälkikäsittelyn keinoin. Loppukohtauksessa animaattorit ovat kuitenkin päässeet irrottelemaan turhankin vapaasti, kun värien ilotulituksesta ei meinaa tulla loppua lainkaan.

Tarussa Pyhä Yrjö surmasi ilkeän lohikäärmeen ja pelasti prinsessa Cleolindan. Elokuvassa Yrjön tehtäväksi tulee koko aluksen pelastaminen symboliselta lohikäärmeeltä. Elokuvan opetus kuuluukin näin: – Sadut eivät opeta, että lohikäärmeitä on olemassa, vaan sen, että ne voi voittaa.

Dante 01 on kummallinen, mutta kiehtova ja huikaisevan visuaalinen elokuva.

4/5

PlusMiinusNolla
+ Alusta loppuun upeaa katsottavaa
+ Caro tekee outoudesta taidetta
– Vaatii erityiskeskittymistä

Dante 01
(Ranska 2008)
K-15

Ohjaus: Marc Caro
Käsikirjoitus: Marc Caro, Pierre Bordage
Pääosissa: Lambert Wilson, Linh Dan Pham, Dominique Pinon, Yann Collette, Bruno Lochet, François Levantal, Simona Maicanescu, Gérald Laroche, François Hadji-Lazaro, Lotfi Yahya Jedidi

Kesto 88 min.

SAint Georges