Darjeeling Limited (***)

18.04.2008 07:32 | Olli Sulopuisto

Darjeeling LimitedWes Anderson tekee yhdenlaisia ja vain yhdenlaisia elokuvia. Niissä symmetrisiin kuviin ahdetut, charmantisti omituiset ihmiset eivät osaa puhua toisilleen, kunnes äärimmäiset olosuhteet lopulta tekevät raon heidän kuoriinsa.

Niin myös tällä kertaa. Kolme vieraantunutta Whitmanin veljestä (Owen Wilson, Adrien Brody ja Jason Schwartzman) lähtevät Darjeeling Limited -junalla matkalle halki Intian, jossa he etsivät toisiaan ja itseään. Jokaisen menneisyydessä on jotain mustaa, jotain mätää, jota he yrittävät paeta.

Joukon päällepäsmäri on Francis (Wilson), jonka ylihuolehtiva asenne on veljeksille liikaa. Koska kyseessä on Wes Andersonin ohjaama ja kirjoittama elokuva, voi perhedynamiikan kehityksen pääpiirteet arvata edeltä – nämä charmantisti omituiset ihmiset osaavat hädin tuskin puhua toisilleen, kunnes äärimmäiset olosuhteet paiskaavat heidät yhteen.

Darjeeling Limited

Darjeeling Limited on päällisin päin samanlainen kuin edeltäjänsä: hahmot on sijoiteltu ruutuun symmetrisesti, kamera kääntyy vain 90 tai 180 astetta kerrallaan, lavastus ja puvustus on viimeisen päälle synkronoitua, musiikki on melkein liiankin persoonallista. Onneksi tällä kertaa Anderson ja kanssakäsikirjoittaja Roman Coppola ovat jättäneet ironisen hihittelyn vähemmälle ja suhtautuvat henkilöihinsä vakavasti. Se tuntuu virkistävältä uutuudelta.

Omituinen sekaannus oikean maailman ja elokuvan välillä syntyy siitä, että Owen Wilson esittää Darjeeling Limitedissä itsetuhoista menestyjää. Wilsonin elokuvan ensi-illan aikoihin tekemän itsemurhayrityksen muisto värittää pakostakin mielikuvaa valkokankaalla koikkaroivasta Francis Whitmanista. Hän tuntuu olevan vakavissaan ja vereslihalla aivan eri tavalla kuin mielikuva Wilsonin koomikkoimagosta antaa ymmärtää.

Darjeeling Limitedin alussa nähdään lyhytfilmi Hotel Chevalier, joka pohjustaa Jackin (Schwartzman) trauman. Samat asiat kerrataan itse elokuvassa dialogissa, joten lyhärin suurimmaksi arvoksi jäänee se, että siinä nähdään vähäpukeinen Natalie Portman.

3/5

PlusMiinusNolla

+se näyttää, maistuu ja haisee Wes Anderson -elokuvalta…
-…se näyttää, maistuu ja haisee Wes Anderson -elokuvalta…
+…mutta mukana on aiempaa enemmän rehellisyyttä ja vähemmän virnistelyä
+Owen Wilsonhan osaa näytellä

Darjeeling Limited
(Yhdysvallat 2007)
K11

Ohjaaja Wes Anderson
Käsikirjoitus Wes Anderson ja Roman Coppola
Pääosissa Owen Wilson, Adrien Brody, Jason Schwartzman, Natalie Portman, Bill Murray ja Angelica Huston

Kesto 106 minuuttia