UUSIMMAT

Disney-elokuva aiheutti kohun Tanskassa, kun tumman päähahmon ääninäyttelijäksi valittiin valkoihoinen näyttelijä

18.01.2021 13:20 | Muropaketin toimitus

Pixarin uusi animaatioelokuva Soul on nyt katsottavissa Disney Plus -palvelussa.

Pixarin uusi animaatio Soul julkaistiin Disney Plussassa jouluna ja sitä on kehuttu lukuisten muiden Pixar-elokuvien tapaan mestariteokseksi. Animaatioelokuvan pääosassa nähdään tummaihoinen Joe, jonka äänenä alkuperäisversiossa toimii niin ikään tummaihoinen Jamie Foxx.

Koska kyseessä on koko perheen elokuva, Soul on dubattu eri kielille. Tanskalainen dubbausversio on nyt aiheuttanut Independentin uutisen mukaan kohun, sillä Tanskassa Joen äänenä toimii valkoihoinen ääninäyttelijä Nikolaj Lie Kaas.

Vastaava tilanne on Euroopassa yleistä, mutta nyt siihen on tartuttu ja kritisoitu sen olevan osa rakenteellista rasismia. Aiheen hiljentämistä kommentoimalla, ettei tummaihoisia ääninäyttelijöitä ole tarpeeksi, on pidetty vanhanaikaisena ja riittämättömänä perusteltuna.

Myös Suomessa Joen roolissa toimii valkoihoinen ääninäyttelijä. Hahmoa esittää suomenkielisessä versiossa Joonas Saartamo.

LUE MYÖS: Arvostelu | Pixarin uusi Soul-elokuva on joulun ihme – Viiden tähden mestariteoksen voi katsoa heti ensi-iltapäivänä kotisohvalta

MAINOS | Disney+ nyt Suomessa! Tilaa hintaan 6,99 € / kuukausi tai 69,99 € / vuosi

Muropaketin uusimmat