Disney pesee kätensä vanhojen elokuviensa rasismista varoituskylteillä

14.11.2019 18:00 | Muropaketin toimitus

Disney on lisännyt varoitustekstejä Disney+ -suoratoistopalvelussaan julkaisemiinsa, rasistista materiaalia sisältäviin klassikoihin.

Aika kuluu, ihmiset kehittyvät ja elokuvien sisällöt nähdään nykyisin uusin silmin. Aiheet, jotka joskus saattoivat näyttää suuren yleisön silmissä ihan soveliaalta, tuntuvat nyt tunkkaisen rasistisilta. Tällaisia aiheita voidaan nähdä muun muassa Disneyn animaatioklassikoissa.

Disney on nyt ilmoittanut, ettei se ala muokata Disney+ -suoratoistopalvelussaan julkaisemiaan klassikkoelokuvia, niin kuin aiemmin tänä vuonna uhkasi. Sen sijaan kyseenalaista sisältöä sisältäviin elokuviin on laitettu varoitusmerkintä, mikä kuulostaa huomattavasti järkevämmältä vaihtoehdolta kuin vanhojen elokuvien sensurointi.

Mashablen uutisen mukaan muun muassa elokuvien Dumbo (1941), Kaunotar ja Kulkuri (1955), Viidakkokirja (1967) ja Aristokatit (1970) esittelyteksteissä on lisämaininta: “This program is presented as originally created. It may contain outdated cultural depictions.” Eli vapaasti suomennettuna: “Tämä ohjelma esitetään alkuperäismuodossaan. Se saattaa sisältää vanhentuneita kulttuurikuvauksia.”