UUSIMMAT

Dokumentti suomalaisen elokuvan suurmiehestä nähdään tv:ssä jo ennen teatteriesitystä

19.05.2016 19:51 | Muropaketin toimitus

Dokumentti Peter von Bagh ensi-illassa Yle Teemalla 16.6. ja samantien kahdella suurella elokuvafestivaalilla.

Kuvaaja Arto Kaivanto ja ohjaaja Tapio Piirainen tallensivat vuosina 2008–2014 professori Peter von Baghin elämää hänen kuolemaansa saakka. Joskus pieniä, joskus suuria hetkiä. Dokumentti Peter von Bagh saa ensi-iltansa Yle Teemalla 16. kesäkuuta klo 21, ja se matkaa kesäkuussa myös kahdelle suurelle elokuvafestivaalille.

Ohjaaja, professori, elokuvahistorioitsija, tietokirjailija, käsikirjoittaja, kustantaja, radio-ohjelmien tekijä, juontaja, päätoimittaja, festivaalijohtaja… Peter von Baghin (1943-2014) ura ei ole muutamin sanoin määriteltävissä. Von Baghin kirjallinen tuotanto käsittää liki neljäkymmentä teosta, elokuvia ja tv-ohjelmia on pitkälti yli viisikymmentä – niistä lukuisat moniosaisia sarjoja.

Uusi dokumentti avaa tämän poikkeuksellisen sivistyneen miehen ajatusmaailmaa ja muistoja hänen elämänsä lähestyessä loppuaan. Petteri tiesi päiviensä olevan vähissä, mutta hän ei koskaan pysähtynyt.

Dokumentissa näemme Petterin Sotkamon Nuasjärvellä kesäpaikassa, Oulussa 50-luvun lapsuudenkodissa, Kreivin kuvauspaikoilla Orimattilassa, Helsingissä työhuoneella, Sodankylän elokuvajuhlilla, Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaaleilla ja Argentiinassa Buenos Airesissa. Viimeinen kela kuvattiin elokuvateatteri Orionissa Petterin muistotilaisuudessa.

”Liikuimme kuvaaja Arto Kaivannon kanssa Petterin matkassa ja kuvasimme hänen elämäänsä kuuden vuoden ajan, mutta ei arkisia asioita. Hän oli ehdoton, ettemme kuvaa häntä tallustelemassa pihapiirissä tai pilkkomassa halkoja. Näitä asioita hän ei omissakaan dokumenteissaan juurikaan kuvannut”, ohjaaja Tapio Piirainen sanoo.

Petterin psykiatri-isä oli emigrantti, pojasta tuli suomalaisen sielunmaiseman romanttinen tallentaja. Elämäntyönsä aikana Petteri haastatteli elokuviinsa liki kuuttasataa suomalaista kulttuurielämän vaikuttajaa. Enää harva heistä on keskuudessamme. Petterin sanoin – hänen täytyi löytää Suomi. “Menneisyys on keskellämme kaiken aikaa. Ja me… olemme kaiken aikaa matkalla menneisyyteen.”

Peter von Bagh -dokumentti on valittu jo kahdelle elokuvafestivaalille. Se saa Teeman kanssa tuplaensi-illan Sodankylän elokuvajuhlilla, ja se esitetään myös Italiassa Bolognan Il Cinema Ritrovato -festivaaleilla 25.6.-2.7.2016.

Dokumentti on katsottavissa Yle Teeman ensi-illan jälkeen Yle Areenassa 30 vuorokauden ajan.

petervonbagh9292

Lähde: Yle
Otsikkokuva: Yle Kuvapalvelu