Uusimmat

Domen opas Rakkautta & Anarkiaa 2012 -elokuvafestivaalille

18.09.2012 16:11 Olli Sulopuisto

Leon Carax – Holy Motors

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali levittää lonkeronsa syksyisen Helsingin ylle kuin jättimäinen avaruusmustekala, jota vastaan Batman joutuu taistelemaan… anteeksi, ajauduin sivuraiteille. Mutta kovin kaukana totuudesta ei olla, sillä 25-vuotista olemassaoloaan juhliva R&A on paisunut tolkuttomiin mittoihin: 11 päivää, yli 180 elokuvaa.

Siispä jäitä hattuun, hattu kouraan, kourat saveen ja dreijauskurssin kautta lippuluukulle! Dome ohjastaa draaman, taidehäröilyn, dokumenttien ja fiilistelyn ystävät oikeille apajille. Lisäksi nöyrä kriitikkonne kertoo festivaalin aikana elokuvakokemuksistaan lähes reaaliajassa Twitterissä, josta hänet löytää käyttäjätunnuksella @osulop.

Ehdottomat

Damsels in DistressWhit Stillmanin fiiniin yliopistoon sijoittuva komedia tyhmistä älykkäistä ihmisistä naurattaa moneen kertaan sekä herkullisella kielenkäytöllään (”That man is a playboy or an operator”) että äärimmäisen idiooteilla vitseillään. Tiesitkö, että värien opiskeleminen aikuisiällä voi olla vaarallista?

Gary Hustwit: Urbanized

UrbanizedGary Hustwitin design-trilogian viimeisessä osassa puhutaan kaupungeista, yhteisöllisyydestä, liikenteestä ja monesta muusta jokaista kaupunkilaista koskettavasta asiasta. Muodoltaan Urbanized on puhuva pää -dokumentti, mutta haastattelujen päällä nähtävä kuvamateriaali on mietitty poikkeuksellisen tarkasti.

Margaret – Kenneth Lonerganin elokuvan nimihenkilö on nuori nainen, jonka elämällä ei ole sen kummempaa sisältöä kuin muillakaan samanikäisillä. Sitten tapahtuu jotain kammottavaa, joka vääntää Margaretin maailman raiteiltaan. Useimmat elokuvat kääntyisivät tässä kohdin tarinaksi lunastuksesta, mutta ei Margaret. Lonergan kuvaa ihmisiä, keskusteluja ja niiden vaikeutta häikäisevän kirkkaasti, ikään kuin pääsisi kurkistamaan suoraan toisten ihmisten ajatuksiin. 

Indie GameKatsojien rahoittama dokumentti Super Meat Boyn, Braidin ja Fezin kehityksestä kertoo indiepelimaailmasta, mutta ennen kaikkea pelien tekijöistä. Itse asiassa elokuvan jälkeen tuntuu siltä, että lahjakkuuden ja sitkeyden lisäksi pelinkehittäjältä vaaditaan jonkinasteista henkistä epävakautta. Kiinnostavaa katsottavaa jokaiselle, joka on joskus koskenut konsoliin.

Killer Joe

Killer JoeWilliam Friedkinin ohjaama Killer Joe on pirullisen synkkä, kiero ja väkivaltainen moderni noir. Kaikki yrittävät vedättää toisiaan, luusereita vedetään turpaan oikein urakalla ja naiset – no, neitsythuoriahan ne kaikki ovat. Tapahtumat vyöryvät yli äyräiden jopa vastenmielisyyteen saakka. Mutta silti: onpa se vangitseva.

Side by Side – R&A:n kaltaiselle festivaalille sopii erinomaisesti elokuvan digitaalimullistusta varsin tasapainoisesti kuvaava Side by Side. Se toimii hyvänä johdatuksena digielokuvan kehitykseen sekä filmin ja digituotantojen eroihin. Haastateltaviksi on saatu monia nykyelokuvan tärkeimpiä tekijöitä, ja jo yksin David Fincherin intohimoinen suhtautuminen (”MITÄ PASKAA TUO ON?!”) tekee dokumentista näkemisen arvoisen.

Muista myös nämä

The Almost Man – Norjalainen elokuva on erikoinen hybridi draamaa, myötähäpeäkomediaa ja jotain selittämätöntä. Päähenkilö, Henrik, tuntuu koko ajan olevan hiuskarvan päässä silmittömästä Falling Down -tyyppisestä väkivallasta. Epämääräisyyttä on juuri sopivasti, jotta katsoja pysyy kiinnostuneena.

Errol Morris: Tabloid

Tabloid – Dokumentaristi Errol Morris on jälleen kerran löytänyt kameran eteen ihmisen, jonka elämä vaikuttaa olevan ainakin puoliksi fiktiota. Tällä kertaa tuo henkilö on Joyce McKinney, ryöpsähtelevä etelävaltioiden kaunotar, joka ihastui mormonimieheen niin syvästi, että päätti kahlita tämän sänkyynsä. On parempi, että kuulette tarinan elokuvateatterissa, sillä niin kaheli se on.

Corman’s World: Exploits of a Hollywood RebelRoger Cormanilla on edelleen maine B-elokuvien kuninkaana (okei, Sharktopus on olemassa, mutta ei nyt keskitytä siihen), mutta sen lisäksi hän on yksi merkittävimmistä Hollywoodin 1970-luvun kukoistuksen kummisedistä. Tässä dokumentissa Jack Nicholson, Jonathan Demme, Joe Dante ja moni muu puhuvat lämpimästi Cormanin merkityksestä heille ja maailman elokuvataiteelle. 

Adam Leon: Gimme the Loot

Gimme the Loot – Kahden bronxilaisteinin hengailua seuraava Gimme the Loot heiluu tyhjänpäiväisyyden ja hypnoottisyyden välisellä rajalla. Siinä ei varsinaisesti tapahdu mitään, mutta kuunnelkaa nyt tuota tapaa, jolla he puhuvat – ja katsokaa kohtausta, jossa musta poika kohtaa valkoisen tytön toista kertaa. Siinäpä yksinkertainen ja tarkka havainto elämästä Yhdysvalloissa.

Holy MotorsLeos Carax’n Holy Motors edustaa R&A:n perinteistä ”mitä helvettiä oikein tapahtuu?” -osastoa. On seksiä, on väkivaltaa ja antropomorfisoituja koneita sekaisin sopassa, josta riittää hilpeitä sattumia vaikka muille jakaa.

Vielä lisää?

Katsomisen arvoiset elokuvat eivät tietenkään lopu tähän. Harhaan ei haksahda, jos käy katsomassa Michael Shannonia Take Shelterissä, joukkopsykoosissa raskaaksi hankkiutuvia ranskalaistyttöjä 17 Girlsissä, kuulemassa kuolemantuomiosta Into the Abyssissä tai kertaamassa sarjakuvapiirtäjä Ralf Königin elämää King of Comicsissa.

Väliin voi jättää Frederick Wisemanin pyllyntiirailudokkari Crazy Horsen, mykkäelokuvia laihoin tuloksin mukailevan Tabun, päämäärättömän Beastin, pinnallisen Five Star Existencen ja animaation muotoa rumuudella väärinkäyttävän King of Pigsin.

PS: Loppuumyytyä ennakkonäytöstä harmittelevien kannattaa tarkistaa festivaalin sivuilta löytyvä lista elokuvista, jotka tulevat myöhemmin teatteri- tai DVD-levitykseen.

Muropaketin uusimmat