Dracula Untold on juuri niin kaavamainen tehosteseikkailu kuin pelättiin

14.10.2014 10:45 | Tatu Junni

Dracula UntoldEnsi-ilta: 17.10.2014
Alkuperäisnimi: Dracula Untold
Ohjaaja: Gary Shore
Käsikirjoittaja: Matt Sazama & Burk Sharpless
Pääosissa: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Diarmaid Murtagh & Samantha Barks
Pituus: 95 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Lepakkomies tappaa ja tappelee
Arvostelija: Tatu Junni

1,5/5

Valkokankaalla on nähty vain kourallinen hyviä vampyyrielokuvia 2000-luvulla. Ikävä kyllä, tuorein yrittäjä Dracula Untold on lähempänä Twilightia kuin Only Lovers Left Alivea.

Dracula Untold pettää katsojan jo nimellään. Elokuva hiihtää niin tuttuja latuja, että jo ensimmäisen vartin jälkeen jokainen potalle oppinut osaa arvata mitä sen tarinassa tulee tapahtumaan. Tämä itsessään ei haittaisi, jos Dracula Untold kunnostautuisi muilla osa-alueilla, vaan kun ei.

Gary Shoren esikoisohjaus on juuri nyt tylsä ja kaavamainen 12-vuotiaiden kauhusatu kuin pelätä saattoi. Dracula Untold ei edes pyri omaperäisyyteen, vaan on suosiolla nyky-Hollywoodille tyypillinen turvallinen tehosteseikkailu, jota ei enää kuukauden päästä muista katsoneensa. Tuottajaporras on arvatenkin vienyt ensikertalaista ohjaajaparkaa kuin pässiä narussa.

Vertailut Van Helsingiin ja Solomon Kaneen saattoivat kuulostaa ennakkoon ilkeiltä, mutta juuri niiden seuraan Dracula Untold solahtaa. Koko kolmikko joutaisi samaan nurkkaan häpeämään.

Dracula Untold

Dracula Untold kertoo Luke Evansin esittämästä Vlad-seivästäjästä alias Draculasta, joka elää piskuisen kansansa kanssa Transylvaniassa suuren ja mahtavan Turkin ikeessä.

Yhteiselo on sujunut melko rauhallisesti vuosia, mutta äkkiarvaamatta idän itkettäjät vaativat tuhat poikaa armeijaansa. Aivan kuin tämä ei riittäisi, Dominic Cooperin esittämä Mehmed-kekkuli haluaa riistää Draculan ainoan vesan suojatikseen. Tähän ei vanha sotasankari voi suostua vaan pistää Turkin turjakkeelle hanttiin aluksi miekalla, myöhemmin luolassa kököttävältä vampyyrivanhukselta (Charles Dance) lainatuilla voimilla.

Sotahan siitä sotkemisesta syttyy ja pian Dracula lentelee amisviikset lepattaen Transylvanian yllä, taistelee yksinään tuhansia miehiä vastaan ja heiluttelee jättimäistä lepakkonyrkkiä.

Kyllä, lepakkonyrkkiä.

Kuulostaa hölmöltä, mutta tosiasiassa kyseessä on elokuvan paras kohtaus. Se kertoo Dracula Untoldista paljon.

Dracula Untold

Dracula Untold kierrättää Hollywoodin keskiaikafantasiakliseitä suu vaahdossa. Kaikki muut paitsi sankari vääntävät englantia itäeurooppalaisella aksentilla, vampyyrit karjuvat kissaeläinten äänellä, naiset ovat yhteen puristettujen rintojen alttareita, tuhansia kuolee ja silti koko elokuvassa nähdään vain noin kahdeksan desilitraa verta. Ja niin edelleen. Ja niin edelleen. Dialogi on niin luokatonta, että pornokin vaikuttaa Dracula Untoldin rinnalla Shakespearelta.

Lisää pyyhkeitä elokuva saa hysteerisimmästä vihaisesta väkijoukosta, minkä olen valkokankaalla nähnyt. Porukka kiihtyy nollasta sataan ja tarttuu soihtuihin samalla sekunnilla, kun käy ilmi, että heidän johtajasankarinsa on vampyyri.

Vaikka elokuvan nimi povaa kauhutarinaa, on Dracula Untold pohjimmiltaan supersankariseikkailu. Tällä kertaa yli-inhimilliset voimat eivät tule radioaktiiviselta hämähäkiltä tai gammapommista, vaan Game of Thronesin Tywin Lannisterilta. Se onkin osuvaa, sillä Dracula Untold näyttää ja haisee siltä, kuin se olisi kuvattu HBO:n hittisarjan lavasteissa lounastunnin aikana; kiireessä ja hutiloiden.

Dracula Untold

Dracula Untoldissa on kyllä potentiaalia, mutta se jää enimmäkseen täyttämättä. Elokuva on visuaalisesti ihan veikeä ja Luke Evans tekee pääosassa ihan pätevää työtä. Päällimmäisin tunnetila elokuvan päättyessä on silti turhautuminen.

Armeliaasti koko kohkaus kestää vain 95 minuuttia, eikä sen katsojia kiusata 3D-kakkuloilla. On silti vaikea keksiä mitään syytä, miksi Dracula Untold pitäisi nähdä elokuvateatterissa – tai oikeastaan ylipäänsä.

No, okei, se lepakkonyrkki oli hieno.

PlusMiinusNolla

– Tyhmä kuin saapas ja liikaa kuluneita kliseitä
– Ei minkäänlaista näkemystä
+ Paikoin ihan näyttävä
+ Luke Evans on kohtalaisen hyvä roolissaan
+ Lepakkonyrkki!