UUSIMMAT

Dyyni-ohjaaja Denis Villeneuve: ”En tajua miten Peter Jackson pystyi tekemään tällaisia elokuvia”

25.10.2021 09:05 | Muropaketin toimitus

Ohjaaja Denis Villeneuve oli ihan puhki jo yhden jättielokuvan kuvausten jälkeen.

Denis Villeneuven Dyyni-elokuva sai ensi-iltansa Yhdyvalloissa vasta viime perjantaina, jossa se tosin tuli saman tien tarjolle myös HBO Maxiin. Ohjaaja kertoo Yahoon haastattelussa muun muassa siitä, että on tietyllä tavoin tyytyväinen, ettei Dyynin kakkososaa kuvattu ensimmäisen elokuvan kanssa samaan aikaan, kuten alun perin oli tarkoitus.

Dune: Part Two ei ole vielä saanut vihreää valoa Warner Bros. -studiolta, mutta sen esituotanto on jo käynnissä.

– Se oli minun ideani, ehdotin että kuvaamme osat 1 ja 2 yhdellä rykäisyllä. Se osoittautui kuitenkin liian kalliiksi. Rehellisesti sanottuna olen kiitollinen, että näin kävi. Elokuvat ovat jättimäisiä, en ymmärrä miten Peter Jackson pystyi tekemään kolme Taru sormusten herrasta -elokuvaa kerralla. Kuvaukset olivat uuvuttavia, erityisesti lukuisat aavikkokohtaukset, Villeneuve sanoo.

Reilu kuukausi sitten julkaistussa Muropaketin arvostelussa Dyyni sai neljä tähteä viidestä ja siitä todettiin esimerkiksi seuraavaa:

”Dyyni herättää ristiriitaisia tunteita. Toisaalta se on elokuvana parempi kuin Lynchin versio, toisaalta Herbertin 1960-luvulla kirjoitettu alkuperäistarina olisi kaivannut vielä rajumpaa päivitystä teemojensa ja hahmonkäsittelynsä osalta. Elokuva on nimittäin erittäin uskollinen alkuperäisteokselle.

Elokuvan suurin ongelma on Herbertin luoman mytologian valtavuus, jota on lähes mahdotonta sellaisenaan tuoda elokuvaan – eikä siinä onnistu täysin Villeneuvekaan. Käsikirjoitukseen on saatu sullottua valtavasti tavaraa, mutta silti osa kirjan erittäin kiehtovista teemoista jätetään käsittelemättä. Ehkä tilanne korjautuu sitten mahdollisessa kakkososassa.

Villeneuven Dyyni on komea spektaakkeli, elokuvataiteen tekninen taidonnäyte, jonka käsikirjoitus jää osittain kumisemaan onttoutta. Silti se jättää toivomaan, että toinen puolisko saadaan joskus julkaistua.”

Arvostelu | Uusi Dyyni-elokuva on upea, mutta ontto scifi-jättiläinen, joka pitää nähdä valkokankaalta

Muropaketin uusimmat