Dyyni pyörii nyt Suomen elokuvateattereissa, USA:n ensi-iltaan on vielä kuukausi – Tässä syyt, jotka ovat johtaneet erikoiseen tilanteeseen

20.09.2021 17:00 | Muropaketin toimitus

Yhdysvalloissa Denis Villeneuven ohjaama Dyyni julkaistaan vasta 22. lokakuuta. Julkaisu tapahtuu yhtä aikaa elokuvateattereissa ja HBO Maxissa.

Denis Villeneuven ohjaama, odotettu Dyyni sai Suomessa ensi-iltansa viime viikolla, kuten myös joukossa muita Euroopan ja Aasian maita. Kotimaassaan Yhdysvalloissa sen julkaisua saadaan kuitenkin odottaa vielä kuukausi.

Indiewire kertoo syitä siihen, miksi Dyyni julkaistiin esimerkiksi Euroopassa jo nyt, ja Pohjois-Amerikassa vasta 22. lokakuuta.

Ensiksikin Dyyni näytettiin Venetsian elokuvafestivaaleilla, minkä vuoksi se oli taloudellisesti järkevää julkaista piakkoin tuon jälkeen koko Euroopassa. Muualla maailmassa julkaisu kertoo paljon kuitenkin elokuvan potentiaalista, eikä myöhemmällä julkaisulla ole tilastojen valossa vaikutusta USA:n lipputuloihin.

Toiseksi Dyynin kaltainen suurjulkaisu on piratismille otollinen tuote. Yhdysvalloissa elokuva julkaistaan yhtä aikaa elokuvateattereissa ja HBO Maxissa, mikä lisää piratismin vaaraa. Kuluvien viikkojen aikana elokuva ennätetään julkaista elokuvateattereissa jo suuressa osassa maailmaa, mikä pienentää piratismin riskiä.

Yhdysvalloissa Dyyni saa ensiesityksensä New Yorkin elokuvafestivaaleilla lokakuun alussa. Laajempaan julkaisuun sitä ei kuitenkaan kannata laittaa tuolloin, koska juuri silloin julkaistaan uusi James Bond -elokuva 007: No Time to Die eikä sen rinnalle kannata lähteä kilpailemaan katsojista. Siksi seuraava potentiaalinen julkaisupäivä on 22. lokakuuta.

Lokakuu on perinteisesti myös hyvä julkaisukuukausi ensi kevään Oscareita ajatellen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana useita lokakuun julkaisuja on noteerattu Oscar-gaalassa, minkä lisäksi ne ovat pärjänneet hyvin myös lippukassoilla.

LUE MYÖS: Arvostelu | Uusi Dyyni-elokuva on upea, mutta ontto scifi-jättiläinen, joka pitää nähdä valkokankaalta