Eagle Eye (****)

03.10.2008 10:36 | Hanna Näsänen

Eagle EyeMitä sinä tekisit, jos henkeäsi uhkaisi joku, joka pystyy seuraamaan jokaista liikettäsi? Eagle Eye tarjoaa jännittävällä toiminnalla terästetyn isoveli valvoo -tyyppisen kauhuskenaarion.

Höhlän Transformers-elokuvan (2007) kilttinä poikana laajempaan tietoisuuteen noussut Shia LaBeouf esittää nuorta Jerry Shaw’ta. Jerry ei vanhempien odotuksista piittaa, vaan ajelehtii kaupungista ja hanttihommasta toiseen. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun hän eräänä päivänä saa puhelun salaperäiseltä naiselta. Samaan aikaan pienen Sam-pojan yksinhuoltajaäiti Rachel Holloman (Michelle Monaghan) saa kesken baari-illan puhelun samalta naiselta.

Puhelimen mysteerinainen pystyy seuraamaan toisilleen aiemmin tuntemattoman parivaljakon liikkeitä ja vaikuttamaan esimerkiksi liikennevaloihin ja ohikulkijoiden kännyköihin. Pakokauhustaan huolimatta Jerry ja Rachel onnistuvat toimimaan puhelimitse saamiensa ohjeiden mukaisesti ja ajautuvat yhdessä villiin seikkailuun, kun tottelemattomuudesta rangaistaisiin kovimman kautta. Samalla he saavat peräänsä niin poliisit kuin armeijankin. Kysymys kuuluukin, millaisiin tekoihin ihminen on kiristyksen alaisena valmis.

Eagle Eye

 

LaBeouf tekee uskottavan vaikutelman renttuiluun taipuvaisena jokamiehenä ja Monaghan jääkin selvästi hänen varjoonsa. Billy Bob Thornton ja Rosario Dawson sankarillisina viranomaisten edustajina jäävät selvästi statistien asemaan. Samoin käy William Sadlerille, joka on pestattu harmillisen pikkiriikkiseen rooliin Jerryn isänä.

Eagle Eye perustuu Steven Spielbergin alkuperäisideaan, jonka perusasetelma ei varsinaisesti häikäise uutuudellaan. Kyseessä on silti varsin viihdyttävä jännäri. Vaikkei elokuvan tapahtumia voi pitää kovinkaan realistisina, on mielenkiintoista pohtia, mitä kaikkea tietoa meistä tänä päivänä erilaisiin rekistereihin ruokaostoksista ja terveydentilasta alkaen kerätään. Ja mitä seuraisi siitä, että kaikki tiedot yhdistettäisiin kokonaisvaltaisen profiilin muodostamiseksi.

Eagle Eye

 

Tiedon keruun ohella Eagle Eye spekuloi sillä, millaisia mahdollisuuksia ihmisten hallintaan tarjoavat yhä syvemmälle yksityiselämään tunkeutuvat valvontakeinot sekä mitä moninaisimpien toimintojen automatisointi. Mitä jos joku todella voisi kontrolloida niin digitaalista tiedonvälitystä kuin vaikka sähköllä kulkevia kulkuvälineitäkin? Tilanteen pelottavuutta Eagle Eyessä lisää se, että nukketeatterin narujen vetelijän henkilöllisyys pysyy pitkään epäselvänä.

4/5

PlusMiinusNolla
+ Viihdyttävä toimintapläjäys, johon on vieläpä istutettu ajankohtainen kysymys.
+ Kuvauksen ja leikkausen avulla on saatu aikaiseksi hengästyttäviä takaa-ajokohtauksia.
– Isänmaataan urheellisesti palvelevien poliisien ja sotilaiden ihailu menee pahasti sankarinpalvonnan puolelle.

Eagle Eye
(USA 2008)
K-13

Ohjaus: D.J. Caruso
Käsikirjoitus: John Glenn, Travis Wright
Pääosissa: Shia LaBeouf, Michelle Monaghan, Rosario Dawson, Billy Bob Thornton

Kesto 119 min.