UUSIMMAT

Edesmenneen Paul Walkerin Brick Mansions on kammottavaa tusinatoimintaa

02.05.2014 10:52 Aki Lehti

Brick MansionsEnsi-ilta: 2.5.2014
Alkuperäisnimi: Brick Mansions
Ohjaaja: Camille Delamarre
Käsikirjoittaja: Luc Besson & Bibi Naceri
Pääosissa: Paul Walker, David Belle & RZA
Ikäraja: K16
Pituus: 86 minuuttia
Idea: Puunaamat pomppivat pahiksia pakoon parkourin avulla
Arvostelija: Aki Lehti

1,5/5

Fast & Furiuos -leffasarjasta tunnetun Paul Walkerin tähdittämä Brick Mansions on geneeristä toimintaa ja parkour-pomppimista tarjoava action-pläjäys, joka olisi pitänyt julkaista suoraan dvd:llä.

Brick Mansions oli ilmeisesti päätetty tuoda leffateatterilevitykseen jo ennen kuin Paul Walker menehtyi auto-onnettomuudessa viime marraskuussa. Se ei ole siis pelkkää ruumiilla rahastusta, vaikka laadultaan moinen moska olisi ansainnut tulla julkaistuksi suoraan dvd:nä. Ilman Walkerin ennenaikaista kuolemaa leffa tuskin olisi herättänyt lainkaan huomiota.

Luc Bessonin tuottama ja yhdessä Bibi Nacerin kanssa kirjoittama ranskalainen District B13 vuodelta 2004 oli ihan kiva toimintapätkä, jonka yksi kantavista ideoista oli David Bellen pomppimistaitojen esittely. Belle on yksi parkourin luojista ja toisessa pääosassa myös tässä jenkkiversiossa. Besson ja Nacer ovat vastuussa myös hiilipaperikopion käsikirjoituksesta, ja ensikertalainen Camille Delamarre säheltää ohjaajanpallilla.

Juoni, jos sellaisesta voi edes puhua, on simppeli ja – ei niin yllättäen – todella typerä.

Brick Mansions

Vuonna 2018 Detroitin tiilirakennusslummissa elää vaarallisia rikollisia ja alue on erotettu muusta kaupungista suojamuurilla. Walker esittää Damien Collieria, peitetehtävissä toimivaa kyttää, joka lyöttäytyy yhteen ex-konna Linon (David Belle) kanssa. Räppäri RZA:n esittämä huumepomo on siepannut Linon tyttöystävän ja hänellä on hallussaan myös neutronipommi(!), jonka laskuri tikittää kohti nollaa. Collier kantaa kaunaa rikollista vastaan, jota hän syyttää isänsä kuolemasta. Pommi pitäisi silti saada purettua ja nainen pelastettua. Käytännössä tämä tarkoittaa pelkkää parkour-pomppimista, takaa-ajoja ja nyrkkitappeluja, joita joutuu onneksi katsomaan vain 86 minuuttia.

Hienojen parkour-temppujen esittely on koko leffan idea, mutta niissä olisi huomattavasti enemmän järkeä jos niistä saisi jotain selvääkin. Loputon vilkunvälkyn-leikkaus, hidastukset ja jatkuva kameranheilutus käyvät rasittaviksi viimeistään noin vartin jälkeen. Brick Mansions onnistuu melkoisen mahdottomassa tempussa – se saa parkourin näyttämään tylsältä. Kunhan vain heittää tarpeeksi monta volttia, niin mistä tahansa tilanteesta selviää ehjin nahoin. Koko kikkailu alkaa puuduttaa hyvin äkkiä.

Alkuperäisteoksen yhteiskunnallinen satiiri on unohdettu kokonaan. Ei sitä siinäkään paljoa ollut, mutta uusintaversio on pelkkää geneeristä actionmössöä. Elokuva ei onnistu viihdyttämään lainkaan. Brick Mansions on oiva esimerkki modernista lapsille suunnatusta toimintapätkästä, jossa on melkeinpä kaikki pielessä. Suomessa sille on lätkäisty K16-leima, mutta verta tai ääriväkivaltaa on turha odottaa.

Brick Mansions

Paul Walker oli ihan passeli toimintanäyttelijä, karismaattinen kaveri, josta ei koskaan tullut suurempaa tähteä Fast & Furious -leffojen menestyksestä huolimatta. Hän tiesi omat rajoituksensa ja tuntui tajuavan mihin pystyi. Puunaamainen Ken-nukke ei juuri muita kuin toimintapätkiä tehnytkään ja  tuntui osaavan nauraa itselleen. Brick Mansionissa Walker vaikuttaa silti mestarilta RZA:n ja David Bellen seurassa, joille ei ole suotu näyttelijäntaitoja lainkaan. Parkour-mies Belle osaa näköjään hyppimisen ja hillumisen lisäksi myös puhua eri tahtiin kuin hänen suunsa liikkuu. Paksulla ranskalaisella aksentilla puhuvan miehen puhe on dubattu jonkun muun toimesta jälkituotannossa.

Tekijöitä voi kiittää ainostaan elokuvan keston pitämisestä näin lyhyenä. Ehkäpä jenkkiversion olisi voinut kirjoittaa jatko-osaksi alkuperäiselle, onhan Belle loikkijatähtenä molemmissa, vaikka tuskin se olisi tätä paremmaksi muuttanut. Elokuvan muutamasta kaahailukohtauksesta tulee vähän häiritsevä fiilis, varsinkin kun Walker ajaa kolarin pariin kertaan. Hän on mukana vielä tulevassa Fast & Furiousissa, mutta siihen mies ei ehtinyt kuvata kaikkia kohtauksiaan valmiiksi.

Brick Mansionsia ei muistaisi kukaan muutaman vuoden kuluttua ellei se olisi Paul Walkerin ”viimeinen” elokuva.

PlusMiinusNolla

+ Muutama ihan hieno parkour-temppu
–  Rasittava sekasotku liian nopeita leikkauksia ja hidastuksia