UUSIMMAT

Edge of Tomorrow on positiivinen yllätys kesän hömppäelokuvien joukossa

27.05.2014 09:33 Aki Lehti

Edge of TomorrowEnsi-ilta: 28.5.2014
Alkuperäisnimi: Edge of Tomorrow
Ohjaaja: Doug Liman
Käsikirjoittajat: Christopher McQuarrie ja Jez Butterworth & John-Henry Butterworth
Pääosissa: Tom Cruise & Emily Blunt
Pituus: 114 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Tom Cruise kuolee, kuolee, kuolee ja kuolee yhä uudelleen.
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5

Nyt ovat maailmankirjat sekaisin! Tom Cruise on pääosassa elokuvassa, jossa hänen esittämälleen hahmolle nauretaan avoimesti. Edge of Tomorrow ei edes yritä olla muuta kuin näyttävää toiminta-scifiä, ja sellaisena se on oikein viihdyttävä.

Fiksuja scifi-elokuvia saa nykyään hakemalla hakea. Viihdyttävää tavaraa on tarjolla, mutta molempia ei tunnu saavan samassa paketissa, ei sitten niin millään. Transcendence yritti herättää ajatuksia ja viihdyttää, mutta senkin pohdinnat ihmisen ja koneen suhteesta jäivät vain pintaraapaisuksi. Onneksi myöhemmin kesällä teattereihin tulee loistava Snowpiercer. Tuntuu siltä, että mitä pienempi budjetti, sitä parempaa scifiä on tarjolla.

Ja sitten on Edge of Tomorrow.

Hiroshi Sakurazakan kirjaan All You Need Is Kill perustuvan elokuvan näppärän käsikirjoituksen ovat tehneet Christopher McQuarrie ja veljekset Jez ja John-Henry Butterworth. Tarina on periaatteessa sekoitus Starships Troopers- ja Päiväni murmelina -elokuvia, mutta se toimii.

Edge of Tomorrow

Tom Cruise esittää Bill Cagea, upseeria joka hoitaa valtioiden yhteisen armeijan PR-hommia limainen myyntimiehen hymy kasvoillaan. Lähitulevaisuuteen sijoittuvan elokuvan todellisuudessa avaruusolennot ovat vallanneet melkein koko maapallon. Cage yrittää välttää rintamalle joutumisen, mutta Brendan Gleesonin esittämä kenraali Brigham ei moista touhua hyväksy.

Käsirysyn seurauksena Cage herää tukikohtana toimivalta Heathrow’n lentokentältä. Hänet isketään robottimaiseen taisteluhaarniskaan ja tiputetaan suoraan toiminnan keskelle. Onneton tunari ei osaa edes poistaa aseensa varmistinta ja kuolee muutamassa minuutissa. Hän herää saman tien taas lentokentältä, jo kerran eletyn päivän alusta. Aikaluuppi toistuu toistumistaan ja mies kuolee yhä uudelleen ja uudelleen.

Käsikirjoittajilla on ollut hauskaa. Aina ei ole heti selvillä onko Cage elänyt tietyn kohtauksen jo kertaalleen. Välillä näytetään kuinka hän opettelee ulkoa vihollisen liikkeet ja selviää niistä seuraavalla kerralla, vähän kuin videopelissä. Ensimmäiset yritykset päättyvät katsojaa naurattaviin surkuhupaisiin kuolemiin. Joissakin kohtauksissa on selvää, että tapahtumat on koettu jo kymmeniä, ellei satoja kertoja, mutta Cage ei paljasta tätä muille ihmisille. Ne kerrat, jolloin hän yrittää selittää muille mitä on tapahtumassa, johtavat siihen että häntä pidetään umpihulluna.

Edge of Tomorrow

Katsojan toistuvasta jekuttamisesta huolimatta Edge of Tomorrow ei ole mitenkään vaikeasti ymmärrettävä. Taistelun toistuessa yhä uudelleen Cage saa selville erikoisjoukkojen mallisotilaan Rita Vrataskin (Emily Blunt) kokeneen saman aiemmin. Vratanski alkaa kouluttaa Cagea.

Kuolema nollaa tapahtumat ja koko homma alkaa alusta. Kun supersotilas Vratanski huomaa tehtävän olevan menossa vikasuuntaan, hän ampuu Cruisen hahmoa päähän, sen enempää miettimättä. Kunnon hupia Cruisen vihaajille siis: tarkkaa lukua ei kerrota, mutta hän pääsee hengestään satoja kertoja. (Syy siihen, miksi Cage on joutunut aikamatkustusluuppiin selitetään, mutta ei paljasteta siitä sen enempää.)

Tom Cruisen tahto tehdä toimintaelokuvia edelleen 51-vuotiaana on oikea päätös. Hyvässä kuosissahan ukko on, ja tässä tapauksessa mukaan on ängetty sopivasti komediaa ja itseironiaa. Tomppahan osaa jopa nauraa itselleen säheltäessään aseiden kanssa ja kuollessaan mitä surkeimmilla tavoilla.

Ohjaaja Doug Liman, kuvaaja Dion Beebe ja leikkaaja James Herbert ovat onnistuneet kasaamaan paketin, jossa samat kohtaukset toistuvat, mutta ne eivät silti ala puuduttaa tai tunnu liian tutuilta. Vaihtelevat kuvakulmat ja pienet jipot saavat samat jutut tuntumaan tuoreilta. Loppu on vähän turhan Hollywoodia, mutta se ei pilaa koko leffaa. Edge of Tomorrow on parhaasta päästä tähän mennessä nähdyistä kesän megaleffoista.

PlusMiinusNolla:

+ Cruise kuolee satoja kertoja
– Cruise kuolee satoja kertoja
0 Cruise kuolee satoja kertoja