Uusimmat

10 asiaa, jotka Morbiuksesta on hyvä tietää ennen uuden Marvel-elokuvan katsomista

31.03.2022 09:50 Helinä Laajalahti

Jared Leton tähdittämä Morbius saa ensi-iltansa 1. huhtikuuta. Supersankarielokuva pohjautuu Marvel-sarjakuviin.

Pitkän odottelun jälkeen Morbius-elokuva on vihdoin katsottavissa elokuvateattereissa. Keräsimme Jared Leton elokuvassa esittämää hahmoa ennestään tuntemattomille asioita, jotka on hyvä tietää ennen Morbiuksen katsomista.

10 asiaa, jotka on hyvä tietää Morbiuksesta:

1. Ensiesiintyminen Spider-Man-sarjakuvassa

Morbius, elävä vampyyri, alkujaan tohtori Michael Morbius – hahmo tavattiin Marvel-sarjakuvassa ensimmäisen kerran vuonna 1971, jolloin hän vieraili The Amazing Spider-Man -lehden numerossa #101. Tuolloin sarjakuva-alalla päättyi sensuuri, joka kielsi yliluonnollisten hahmojen, kuten vampyyreiden, esittämisen sarjakuvissa. Morbiuksen hahmon ovat luoneet Marvel-legendat Roy Thomas ja Gil Kane.

Morbius on seikkaillut myös muun muassa 90-luvun Spider-Man-animaatiosarjassa, johon liittyy nykyaikana hieman hupaisia yksityiskohtia animaatioiden sensuurista. Sarjassa ei nimittäin saanut näyttää lainkaan verta, mikä kuulostaa varsin ristiriitaiselta vampyyrihahmon tapauksessa. Animaatiossa veren (tai tässä tapauksessa “plasman”) imeminen korvattiin Morbiuksen kämmeniin sijoitettujen imukuppien avulla.

2. Morbius oli aluksi superpahis

Morbiuksen hahmo sai inspiraationsa Draculasta ja alussa hänet esitettiinkin Spider-Manin vastustajana ja superpahiksena. Myöhemmin paljastui hänen traaginen menneisyytensä ja hahmo seikkaili yli kymmenen vuoden ajan sivuhahmona erilaisissa Marvel-tarinoissa. 1990-luvulla hahmo jatkoi matkaansa omassa, Morbius the Living Vampire -sarjakuvalehdessään.

3. Michael Morbius on palkittu tiedemies

Tohtori Michael Morbius ei ole aina ollut elävä vampyyri tai superpahis. Hän on harvinaisesta verisairaudesta kärsivä ja kuolemaa tekevä, äärimmäisen älykäs tiedemies, joka tekee Nobel-palkittua uraa verisairauksien tutkijana. Hän keksii yhdistää vampyyrilepakon DNA:ta ihmisen DNA:han ja löytää parannuskeinon omaan sairauteensa. Sivuoireena hän kuitenkin muuttuu verta imeväksi vampyyriksi.

4. Morbius ei ole oikea vampyyri

Vaikka Morbius joutuu nauttimaan ihmisverta pysyäkseen hengissä, ei ole kuitenkaan perinteinen mytologian vampyyri. Hän on laboratoriossa DNA-tekniikan avulla syntynyt pseudo-vampyyri, joka on immuuni kaikille perinteisille keinoille vampyyrilta suojautumiseksi – kuten risteille, vihkivedelle ja valkosipulille. Hahmolla on kuitenkin vampyyrilepakon geenien myötä erinomainen kuulo ja kyky tietynlaiseen kaikuluotaukseen. Lisäksi hän on supervoimainen, supernopea, hänen paranemiskykynsä on nopea ja hän pystyy lentämään ilmavirtojen mukana.

5. Yhteys Bladeen

Sarjakuvissa Morbiuksella, elävällä vampyyrillä, on ymmärrettävästi yhteys vampyyrintappaja Bladeen. Hahmoon viitattiin myös vuonna 1998 julkaistun Blade-elokuvan poistetussa kohtauksessa, jossa vihjattiin Morbiuksen olevan mukana Guillermo del Toron ohjaamassa Blade II:ssa. Näin ei kuitenkaan koskaan päässyt käymään.

Nähtäväksi jää, kohtaavatko Morbius ja Blade jossakin vaiheessa tulevaisuudessa, sillä vaikka Blade on saamassa uuden elokuvan (nimiroolissa Mahershala Ali), se on osa Disneyn omistamaa Marvel Cinematic Universeä, kun taas Morbius on Sonyn Marvelin puolella. Risteämiset eivät tosin ole enää nykypäivänä täysin mahdottomia.

6. Miten Morbius elokuvana eroaa sarjakuvasta

Elokuvan Michael Morbius on harvinaisesta verisairaudesta kärsivä poika, joka tekee älykkyydellään vaikutuksen häntä hoitavaan lääkäriin, Jared Harrisin esittämään tohtori Nicholasiin. Isähahmon roolin ottanut lääkäri auttaa pojan opiskelemaan, minkä myötä hänestä kasvaa maailman kuuluisin verisairauksien tutkija, jonka keskeisin motivaatio on löytää parannuskeino sairauteensa ennen kuin on liian myöhäistä.

Michael Morbius esitetään elokuvassa alusta lähtien hyvään pyrkivänä, korkean moraalin hahmona, joka muuntumisensa jälkeen kamppailee verenhimonsa kanssa. Elokuva on hahmon syntytarina, joka saattelee kohti Morbiuksen persoonaa antisankarina ja jättää tämän sarjakuvien sivuilta tutun superpahis-identiteetin kokonaan pois laskuista.

Vaikka 90-luvun Spider-Man-animaatiossa Morbiuksen hahmosta poistettiin veri ja väkivalta, on uusi elokuva tämän suhteen uskollinen sarjakuville. Elokuvan ikärajaksi on määritelty K-16 sen sisältämän väkivallan ja ahdistavan sisällön vuoksi.

7. Jared Leto on Michael Morbius

Elokuvassa pääosaa esittää ilmeikäs Jared Leto, joka soveltuu taustaltaan traagisen hahmon esittäjäksi erinomaisesti. Vuonna 1971 syntynyt Leto tunnetaan muuntautumiskykyisenä näyttelijänä, joka palkittiin miessivuosan Oscar-palkinnolla vuonna 2014 elokuvasta Dallas Buyers Club. Morbius ei ole Leton ensimmäinen kerta supersankariroolissa, sillä hän on aiemmin esittänyt Jokeria DC:n elokuvissa Suicide Squad ja Zack Snyder’s Justice League.

LUE LISÄÄ: Jared Leto on tehnyt jo pitkän uran näyttelijänä – Listasimme 10 tärkeää roolia monipuolisen uran varrelta

Morbius / Jared Leto

8. Elokuvan pahis ei ole sarjakuvan pahis

Morbius-elokuvassa pahiksen roolissa nähdään Matt Smith, jonka esittämä hahmo tunnetaan nimillä Milo ja Lucien. Rikkaasta perheestä lähtöisin oleva Milo on Michaelin erittäin läheinen lapsuudenystävä, joka sairastaa hänen kanssaan samaa verisairautta. Aiemmin Smithin hahmon arveltiin olevan sarjakuvien sivuilta tuttu Morbiuksen vastustaja Loxias Brown, mutta kyseessä onkin tuon hahmon inspiroima, elokuvaa varten luotu hahmo.

9. Sarjakuvista tutut hahmot elokuvassa

Sarjakuvan sivuilta elokuvaan siirtyneitä hahmoja edustaa Adria Arjonan esittämä Martine Bancroft, joka sarjakuvissa nähdään Michael Morbiuksen sihteerinä ja kihlattuna. Elokuvassa hahmo on nostettu sihteerin roolista Morbiusta avustavaksi tutkijaksi ja tohtoriksi. Jared Harrisin esittämä tohtori Nicholas on puolestaan sarjakuvan sivuilta tutun tohtori Emil Nikosin inspiroima hahmo, jonka kohtalo elokuvassa eroaa jonkin verran sarjakuvan tapahtumista.

Jo Morbiuksen trailerissakin vilahtanut Michael Keatonin esittämä Adrian Toomes / Vulture tekee myös cameo-esiintymisen Morbiuksessa. Vulture tavattiin ensimmäisen kerran elokuvassa Spider-Man: Homecoming (2017).

10. Morbius-elokuvan ohjaajana Daniel Espinosa

Morbiuksen ohjaajana toimii ruotsalaissyntyinen Daniel Espinosa, joka teki kansainvälisen läpimurtonsa Jens Lapiduksen romaaniin pohjautuvalla Snabba cash -elokuvalla vuonna 2010. Hän on ohjannut myös muun muassa Ryan Reynoldsin ja Denzel Washingtonin tähdittämän toimintajännärin Safe House (2012) ja tieteiskauhuilun Life (2017), jonka pääosissa nähdään Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson ja Ryan Reynolds.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat