Uusimmat

78/52 on dokumentti elokuvahistorian kuuluisimmasta kohtauksesta – jututimme Night Visionsiin saapuvaa ohjaajaa

18.04.2017 13:20 Tuukka Hämäläinen

Night Visions -festivaalin vieraaksi saapuva Alexandre O. Philippe tekee dokumentteja elokuvakulttuurin ilmiöistä. Ohjaajan tuorein elokuva käsittelee Psykon suihkukohtausta.

Klassikkoelokuvista on tehty runsaasti dokumentteja, mutta Night Visions: Back to Basics -festivaalilla nähtävä 78/52 onnistuu silti tekemään historiaa. Se on nimittäin ainakin ohjaaja Alexandre O. Philippen mukaan ensimmäinen pitkä dokumentti, joka käsittelee yhtä ainoaa kohtausta.

Kohteena ei ole mikä tahansa elokuvakohtaus, vaan yksi historian kuuluisimmista. Philippen elokuva käsittelee Alfred Hitchcockin Psykon (1960) kuuluisaa suihkuepisodia.

– Vaikka suihkukohtaus on se elokuvahistorian kohtaus, josta on kirjoitettu kaikkein eniten, se ei ollut aiemmin saanut kunnollista elokuvakäsittelyä, Philippe kertoo.

– Olen vitsaillut, että olisin voinut tehdä tästä vaikka kymmentuntisen dokumentin. Mutta se ei olisi ollut yhtä viihdyttävä.

Alexandre O. Philippe kuvailee dokumenttia lemmikkiprojektiksi, jonka tekemiseen kului täydet kolme vuotta.

– Kaikki juontaa pitkäaikaisesta intohimostani Hitchcockin elokuviin ja Psykoon, Philippe kuvailee.

– Ihmiset ovat kyselleet minulta, milloin näin Psykon ensimmäistä kertaa, mutta totta puhuakseni minulla ei ole muistikuvaa siitä. Hitchcockin elokuvat ovat olleet aina osa elämääni ja tiedän katsoneeni niitä jo hyvin varhaisessa iässä.

Valtava joukko haastateltavia

78/52:ssa Psykon suihkukohtausta käsittelevät monet tunnetut elokuvantekijät. Valkokankaalla piipahtavat muun muassa Guillermo del Toro, Jamie Lee Curtis ja Danny Elfman, sekä näyttelijä Elijah Wood yhdessä tuotantoyhtiö SpectreVisionin kollegoidensa kanssa. Myös Amerikan psykon (1991) kirjoittanut Bret Easton Ellis, sekä Night Visionsissa pari vuotta sitten vieraillut ohjaaja Richard Stanley pääsevät ääneen.

Projekti käynnistyi kuitenkin tekijästä, joka oli oikeasti mukana tekemässä kuuluisaa kohtausta.

– Ensimmäiset haastateltavat olivat Marli Renfro, joka toimi Janet Leighn kaksoisolentona suihkukohtauksen kuvauksissa, sekä Stephen Rebello, joka kirjoitti kirjan Alfred Hitchcock and the Making of Psycho (1990). Haastattelimme heitä oikeastaan samana päivänä, ja se avasi paljon mahdollisuuksia.

Philippen mukaan hänelle oli tärkeää saada mukaan nimekkäiden elokuvantekijöiden lisäksi myös uutta verta osoittaakseen, että kohtauksen vaikutukset näkyvät vieläkin. Mukaan saatiin koko joukko Hitchcock-asiantuntijoita sekä elokuvaleikkaajia, jotka ruotivatkin elokuvassa hyvin tarkkaan kuuluisan kohtauksen leikkausta.

– Olimme myös onnekkaita, kun saimme Janet Leighn tyttären, Anthony Perkinsin pojan sekä Hitchockin lapsenlapsen osallistumaan projektiin.

Kaikkia toivomiaan tekijöitä dokumentaristit eivät kuitenkaan saaneet mukaan. Philippe paljastaa, että esimerkiksi Martin Scorsesen kanssa aikataulut eivät lopulta sopineet yhteen, ja Brian De Palma sekä William Friedkin kieltäytyivät molemmat haastatteluista.

– Olen kuitenkin todella tyytyväinen haastateltaviimme. Heidän energiansa tukevat hienosti toisiaan. Kiinnitän siihen aina huomiota elokuvaa tehdessäni, koska jos dokumentti ajautuu liian akateemiseksi, ketään ei enää kiinnosta. Elokuvan täytyy olla myös viihdyttävä.

Suosikkihaastattelujaan Philippe ei halua nimetä, mutta erityisen hienoa hänen mielestään oli tavata elokuvalegenda Walter Murch, joka tunnetaan paitsi äänisuunnittelijana ja leikkaajana, myös Return to Oz -kulttielokuvan (1985) ohjaajana.

– Hänellä on niin paljon ymmärrystä elokuvatekemisestä, että oli todellinen etuoikeus saada viettää hänen kanssaan käytännössä kokonainen iltapäivä jutellen Psykosta.

– Minulla oli myös todella hauskaa SpectreVisionin tyyppien kanssa. Kun aloitimme, he olivat epävarmoja siitä, onko heillä paljon sanottavaa. Lopulta siitä tulikin kolmen ja puolen tunnin haastattelu.

Star Wars -dokumentti kiinnostaa yhä

78/52 ei ole ensimmäinen kerta, kun Philippe käsittelee dokumentissaan elokuvakulttuurin ilmiöitä. Hän on aiemmin ruotinut esimerkiksi zombie-elokuvien nousua Doc of the Deadissa (2014), sekä Star Wars -fanien ja George Lucasin erikoista suhdetta dokumentissaan People vs. George Lucas (2010).

Tähtien sotaan liittyvä dokumentti sai sekin alkunsa Philippen omasta fanituksesta. Hän uskoo kaikkien ensimmäisen sukupolven Star Wars -fanien huomanneen Lucasin ja fanien välisen kitkan.

– Elokuvan nimi pyöri mielessäni muutaman vuoden, kunnes eräänä päivänä mainitsin sen kuvaajalleni Robert Muratorelle. Hän ymmärsi välittömästi pelkän nimen perusteella, mitä ajoin takaa, ja sanoi, että meidän täytyy tehdä se.

– Silloin me myös perustimme oman tuotantoyhtiömme Exhibit A Picturesin. People vs. George Lucas oli yhtiömme ensimmäinen elokuva, ja 78/52 on jo neljäs.

People vs. George Lucasissa Philippe käsittelee esimerkiksi Star Warsin prequel-elokuvien aiheuttamaa reaktiota ja haastattelee runsaasti elokuvasarjan faneja. Elokuva ilmestyi kuitenkin jo ennen kuin Tähtien sodan oikeudet myytiin Disneylle ja elokuvasarjan uudet osat saivat ensi-iltansa. Philippe paljastaakin, että tekijät ovat harkinneet aiheeseen palaamista.

– Muutama vuosi sitten mietimme jatko-osaa, jossa tutkisimme Disney-kauppaa ja sen jälkipyykkiä. Minusta tuntui kuitenkin, ettei siinä ollut tarpeeksi tarinaa.

– Juuri nyt en ole palaamassa Tähtien sodan pariin, mutta se ei tarkoita, etten ikinä palaisi. Ehkä teemme elokuvasta erikoisversion, johon voisi tulla vaikka uusia lyhytelokuvia.

Philippellä on suunnitteilla useita projekteja, joista yksi jatkaa samoilla linjoilla, kuin tuore Psyko-dokumentti.

– Yritämme saada käyntiin kokonaista sarjaa elokuvahistorian kuuluisimmista kohtauksista. On tosin vain harvoja kohtauksia, jotka ansaitsevat puolitoistatuntisen käsittelyn.

Philippen pitkät ohjaustyöt ovat tähän mennessä olleet dokumentteja, mutta ohjajaa-käsikirjoittaja on kiinnostunut myös fiktiivisten elokuvien tekemisestä.

– Minua houkuttelisi kovasti tehdä lännenelokuva. Minulla on käsikirjoitus, jonka kirjoitin parikymmentä vuotta sitten, joka olisi täysin ainutlaatuinen pienen budjetin länkkäri. Toivon, että saamme sen tehtyä.

Night Visions
Kaikki jutut aiheesta

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat