Arvostelu Daredevil, Doctor Strange ja Kostajat tähdittävät Egmontin uusia Marvel-kokoelmia
Egmontin uusissa Marvel-kokoelmissa seikkaillaan 1980-luvun New Yorkissa, astraalitasolla ja avaruuden syövereissä.
Story House Egmont on jatkanut menneiden vuosikymmenten tarinoihin keskittyvien Marvel-kokoelmien sarjaa tänä vuonna kolmella uudella julkaisulla. Keväällä kauppoihin saapui Daredevil: Kiirastuli, kesällä Doctor Strange: Oudot maailmat ja alkusyksystä oli Kostajat: Ikuisuuden rautahanskan vuoro.
Nostalgisten kokoelmien lisäksi Egmont julkaisee edelleen myös Hämähäkkimiehen omaa Spider-Man-sarjakuvalehteä, joka on saapunut lehtipisteisiin joka kuukausi katkeamatta jo vuodesta 1980 lähtien.
Sarjismiesten podcastin mukaan Story House Egmont jatkaa ensi vuonna Marvel-kokoelmien julkaisemista ainakin Frank Millerin tuotantoon keskittyvällä Daredevil-kokoelmalla sekä John Byrnen Ihmenelosilla. Pitkästä aikaa luvassa on myös DC Comicsin sankareihin keskittyviä tarinoita, joista lienee luvassa virallisempaa tiedotusta loppuvuodesta. Vaan mitäpä sitä suotta hötkyilemään vielä tulevasta, kun tämänkin vuoden julkaisut on vielä perkaamatta…
Daredevil: Kiirastuli
Pehmeäkantinen | 167 sivua | 24,95 euroa
MARVEL-lehden numeroissa 2/1988 ja 4/1988 alkujaan julkaistu Daredevil-klassikko Kiirastuli (Born Again) on saatu vihdoinkin yksiin kansiin.
Frank Miller palasi vuonna 1986 Daredevilin kirjoittajaksi puolen vuoden tauon jälkeen, mutta jätti tällä kertaa kuvituksen David Mazzucchellin vastuulle. Ja hienoa että jätti, sillä Mazzucchellin piirrokset sopivat Kiirastulen maanläheiseen tarinaa selvästi paremmin kuin Millerin oma pelkistetympi tyylittely.
Mail-Manin eli Lauri Narisen suomentama Kiirastuli toimii yhä kiitettävästi ja on parhaimmillaan tarinan alkupuolella, kun Miller kuvaa kaiken menettäneen Matt Murdockin syöksyä kohti hulluuden syövereitä arkkivihollisensa Kingpinin tuhotessa sokean oikeudenpuolustajan elämän totaalisesti yksi alue kerrallaan. Loppua kohden tarkka henkilökuvaus saa tehdä tilaa Nuken mellastukselle, Kostajien cameolle ja muulle toiminnalle, mikä syö tarinan tehoja, mutta asettuu kuitenkin olennaiseksi osaksi Murdockin kokemaa katarsista.
Kiirastuli-kokoelma esittelee klassikkotarinan hieman suppeampana kuin millaisena se nähtiin MARVELissa vuonna 1988: Matt Murdockin romahdusta edeltänyttä Daredevil-lehden numeroa 226 ei kokoelmasta löydy, ja aika irrallinen yhteistyössä Dennis O’neilin kanssa tehty osuus oli jo aikoinaankin.
Bonusmateriaalit jäävät Kiirastulessa yhteen tekijäesittelysivuun.
Doctor Strange: Oudot maailmat
Pehmeäkantinen | 132 sivua | 20,95 euroa
Roger Sternin käsikirjoittama, ja Marshall Rogersin ja Terry Austinin kuvittama Doctor Strange: Oudot maailmat on Egmontin tämän vuoden Marvel-kokoelmista ainoa, joka sisältää ennen suomentamatonta materiaalia. Uudesta tarinasta ei voida kuitenkaan puhua, sillä Jouko Ruokosenmäen suomentama teos kattaa Doctor Strange -lehden numerot 48-53, jotka ilmestyivät USA:ssa jo vuosina 1981-1982.
Sarjakuvan ikä onkin helppo huomata kuvitustyylin lisäksi kerronnallisista ratkaisuista, kuten ilman ironiaa käytetyistä tekstilaatikoista ja ajatuskuplista sekä pahisten mahtipontisista monologeista. Ikä ei tietenkään hyvää sarjakuvaa vesitä, mutta Oudot maailmat edustaa oman aikansa perustason Marvelia tarjoamatta syitä sen suurempiin riemunkiljahduksiin.
Kuvitus on sinänsä onnistunutta, mutta tekstimassat tekevät lukemisesta paikoin raskasta. Eikä tarinoissakaan ole hirveästi lihaa, jos niistä riisutaan okkultismin tuoma lisämauste. Vaikka tarjolla on ihan hyvä kattaus Oudon seikkailuja klassikkovihollisineen, itselleni jäi epäselväksi, miksi juuri tämä tarina on päätetty julkaista suomeksi. Vaihtoehtoja kun olisi ollut loputtomiin.
Todellisen klassikon aineksia Oudoista maailmoista tuskin löytäisi edes Agamotton silmä.
Parasta kokoelmassa on tietenkin itse Tohtori Outo, joka lukeutuu viiksineen ja viittoineen edelleen Marvelin parhaisiin hahmoihin. On vaikea olla nauttimatta sankarista, joka sanailee naama peruslukemilla seuraavia: ”Nouse ylös pienokainen. En ole mikään jumala. Olen vain mies, joka on oppinut hallitsemaan tiettyjä voimia. Ne voimat virtaavat meissä kaikissa.”
Doctor Strange: Oudot maailmat -kokoelman loppupuolelta löytyy alkuperäislehtien kansikuvagallerian lisäksi tekijöiden esittelyt.
Kostajat: Ikuisuuden rautahanska
Pehmeäkantinen | 248 sivua | 29,95 euroa
Daredevilin tavoin myös Kostajat: Ikuisuuden rautahanska kierrättää MARVEL-lehden materiaaleja. Vuoden selvästi paksuin Marvel-kokoelma iskee yksiin kansiin MARVELin numerot 5/1993 ja 7/1993 Mail-Manin alkuperäisellä suomennoksella.
Taustoittavaa materiaalia on taas tarjolla tasan yksi sivu, ja se keskittyy tekijöiden esittelyyn. Harmi sinänsä, sillä Marvelin suurimpiin klassikoihin kuuluvan tarinan tekemiseen olisi mielellään sukeltanut syvemminkin.
Tarinana Ikuisuuden rautahanska toimii edelleen hyvin. Käsikirjoittaja Jim Starlin saa piirtäjien George Perezin ja Ron Limin kanssa rakennettua hienon maailmanlopun skenaarion, joka pohjautuu pitkälti nujakointiin, mutta tarjoaa kylliksi draamaa ja terävää dialogia, jotta lukijan mielenkiinto pysyy yllä (liki) loppuun asti.
Pitkästä aikaa luettuna Ikuisuuden rautahanska myös muistuttaa hyvin, miten erilaista lähdemateriaali onkaan elokuvasovituksiin nähden (Avengers: Infinity War, 2018 & Avengers: Endgame, 2019). Hahmoja on tietenkin reippaasti enemmän kuin valkokankaalla, ja meno on kaikin puolin näyttävämpää. Sarjakuvan todelliset vahvuudet ovat kuitenkin ne pienet hetket, jotka kuvaavat sankareiden välisiä kipupisteitä ja miten Thanoksen toimet heijastuvat ihmiskuntaan. Erityisen hyvin Jim Starlin osaa käsitellä esimerkiksi Hulkia, jonka juttutuokio Wolverinen kanssa Kostajien päämajan katolla on Ikuisuuden rautahanskan kohokohtia. Tällaisia suvantohetkiä Russon veljekset saivat jättielokuviinsa liian vähän.
Sarjakuvaversiota kelpaa kehua myös paremmin kirjoitetusta Thanoksesta: ajatus maailmankaikkeuden elävien olentojen lukumäärän puolittamisesta on aika tolloa touhua, eikä järin pitävä ratkaisu ylikansoituksen ongelmiin. Paljon uskottavampaa (no, tavallaan) on ajatus siitä, että lemmenkipeä mielipuoli lahtaa miljardeja eläviä olentoja tehdäkseen epätoivoisesti vaikutuksen ihastukseensa, joka tässä tapauksessa sattuu olemaan kuoleman ruumiillistuma.
Alkujaan vuonna 1990 USA:ssa ilmestynyt Ikuisuuden rautahanska on paikkansa Marvel-klassikoiden joukossa todellakin ansainnut ja kokoelma Egmontilta kulttuuriteko.
Kokoelmien hinnat ovat peräisin Egmontin verkkokaupasta. Hinnoissa voi olla vaihtelua liikkeestä riippuen.