Uusimmat

Arvostelu Salatut sodat oli Marvelin supersankareiden ensimmäinen iso yhteisseikkailu

06.09.2022 14:41 Tatu Junni

Salatut sodat

Story House Egmont on julkaissut yhden Marvel-kustantamon suurimmista klassikkotarinoista uudelleen. Salatut sodat soditaan nyt Suomessa jo kolmatta kertaa.

Salatut Sodat eli Marvel Super Heroes Secret Wars julkaistiin Yhdysvalloissa vuosina 1984–1985. Suomeen minisarja saatiin vasta vuosina 1987–1988, jolloin se täytti kotimaisen Hämähäkkimies-lehden loppupuolen jatkokertomuksena. Nurinkurista kyllä, Salattujen sotien jälkeisiä tarinoita oli Suomessa nähty tuossa kohtaa jo parin vuoden ajan.

Vuonna 2006 Salatut sodat niputettiin Suomessa ensimmäistä kertaa kokoelmaksi (Egmont Kustannus Oy Ab). Painos oli sen verran pieni, että albumi on ollut jo pitkään loppuunmyyty, ja käytettyjen kappaleiden hinta kiipeää nykyään helposti 100 euron paremmalle puolelle.

Vaikka Salatut sodat sai alkunsa täysin kaupallisista syistä – Marvel halusi parantaa toimintafiguuriensa myyntiä – muodostui Jim Shooterin, Mike Zeckin ja Bob Laytonin luomasta tarinasta klassikko jo tuoreeltaan. Vahva syy tähän on se, että vaikka Marvelin supersankarit ovat seikkailleet samassa maailmassa 1960-luvun alusta lähtien, oli Salatut sodat kustantamon ensimmäinen iso crossover, joka levisi useiden eri lehtien sivuille. Sittemmin Marvel on toistanut samaa kaavaa lukuisia kertoja vaihtelevalla menestyksellä. Viime vuosien jättiseikkailut ovat jääneet Suomessa näkemättä, mutta esimerkiksi Inferno, Onslaught, Heroes Reborn, House of M, Civil War ja Avengers vs. X–Men on julkaistu meilläkin – ainakin osittain.

Salatut sodat

Tarinansa puolesta Salatut sodat on hyvinkin suoraviivainen: itseään Tuonpuoleiseksi kutsuva kosminen entiteetti sieppaa ”maapallon ”suurimmat supersankarit ja pahimmat viholliset” tappelemaan keskenään Sotamaailma-nimisellä planeetalla. Asetelma on kuin lasten leikistä, mikä toki istuu Salattujen sotien syntytarinaan. Sodan edetessä eri osapuolet vetelevät toisiaan sitten ahkerasti lättyyn, sisäisten jännitteiden purkautuessa molemmissa leireissä säännöllisin väliajoin suunsoittoon ja käsirysyihin. Pientä lisämaustetta pakkaan tuovat ikuisesti nälkäinen Galactus, mutanttiterroristina pidetty Magneto ja Victor von Doom, joka näkee sodan mahdollisuutena saavuttaa omnipotentti valta maailmankaikkeuden nokkimisjärjestyksessä.

Lähes 40 vuotta sitten julkaistu Salatut sodat on käsikirjoitukseltaan kaukana moderneista supersankaritarinoista, ja mukana on joitakin typerryttäviä kohtauksia, jotka kielivät siitä, ettei Jim Shooter ole juuri jaksanut haastaa itseään kirjoittajana. Mutkia on vedetty suoriksi ja rytmitys uhrattu, jotta pääasiaan eli turpasaunaan ei ole päässyt syntymään jonoa. Menneitä tapahtumia jankataan kertauksenomaisesti jatkuvasti, jotta nuorinkin lukija pysyy varmasti kärryillä. Heti tarinan alussa kaikki sankarit käyvät kivasti riviin ja esittelevät itsensä toisilleen – siis lukijalle – hyvin teennäisen tuntuisesti. Sitten pistetään galaksi palasiksi ja synnytetään sen rippeistä kokonaan uusi planeetta – ja kaikki tämä vain parin sivun aikana. Toisaalta, mitäpä sitä turhia hidastelemaan, ja olipahan Stan Leelläkin välillä melkoinen vauhti päällä villeimmissä Ihmenelos-tarinoissaan.

Mutta on Salatuilla sodilla myös hetkensä. Tarinan kosmiset mittaluokat ovat ihastuttavan suureelliset, sankareiden persoonallisuudet erottuvat toisistaan selkeästi ja toisin kuin joissakin muissa Marvelin jättitarinoissa, Salattujen sotien tapahtumilla oli oikeasti merkitystä myöhäisemmissäkin Marvel-tarinoissa. Merkittävin esimerkki on tietenkin Hämähäkkimiehen uusi musta asu, joka paljastui Venominkin tarinoista tutuksi muukalaissymbiootiksi. Erinomaista on myös se, että usein takapiruksi jäävää Victor von Doomia kuvataan kerrankin ajan kanssa ja huolella. Kaverissa kun riittää kerroksia – tässä tarinassa jopa ihan sananmukaisesti.

Salatut sodat

Salatut sodat nousi kesällä taas ajankohtaiseksi julkaisuksi, kun Marvel Studios paljasti julkaisevansa vuonna 2025 Avengers: Secret Wars -elokuvan. Lienee kuitenkin turha odottaa elokuvan muistuttavan paljoakaan 1980-luvun tarinan tapahtumia. Todennäköisesti se lainaa aineksensa ensisijaisesti vuoden 2015 Secret Wars -tarinasta, joka kumarsi Marvel Cinematic Universen vaihe 4:n multiverse-teemalle ja poikkesi näin vahvasti ensimmäisistä Salatuista sodista. Jonathan Hickmanin kirjoittama ja Esad Ribićin kuvittama tarina edustaa Marvelin tuoreiden jättitarinoiden parempaa päätyä, ja olisikin hienoa saada myös se suomeksi ”jatko-osaksi” nyt julkaistulle klassikolle.

(Alkuperäinen Salatut sodat 2 – jossa Tuonpuoleinen saapui Maahan – oli aivan yhdentekevä viritelmä, kuten parista suomeksikin käännetystä tarinasta saattoi vuosina 1989 ja 1990 nopeasti päätellä).

Mikäli vanhat Hämähäkkimies-lehdet tai vuoden 2006 kokoelma ovat hallussa, ei syytä Salattujen sotien uuden version ostamiseen varsinaisesti ole. Uusi albumi on hieman perinteisiä kokoelmia isokokoisempi (kts. kuva alla) ja sen kansi Alex Rossin kierrättämä, mutta juuri muuta uutta ei ole tarjolla. Harmi sinänsä, sillä näin läpikotaisen tutusta tarinasta olisi mielellään lukenut taustoittavan artikkelin tai pari ja nähnyt vaikkapa luonnoskuvituksia. Nyt saadaan tyytyä pelkkiin alkuperäiskansiin.

Salatut sodat

Halvimmillaan Salatut sodat irtoaa kaupasta reilulla 30 eurolla, mikä on tällaisesta kovakantisesta ja yli 300 sivun klassikkotarinasta täysin käypä hinta.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat