BritBox on nyt avattu – Viisi brittikomediaa, jotka kannattaa katsoa ensimmäiseksi uudesta suoratoistopalvelusta

29.04.2022 13:10 Tuukka Hämäläinen

Juuri Suomessa avautuneesta BritBoxista löytyy uudempaa ja vanhempaa komediaa. Listasimme viisi komediasarjaa, joille kannattaa heti kättelyssä antaa mahdollisuus.

Brittisarjojen oma suoratoistopalvelu BritBox avautui Suomessa aiemmin tällä viikolla. Palvelusta löytyy pukudraamojen ja brittidekkareiden ohella myös runsas määrä komediaa, ja tarjonnassa on myös pari iloista yllätystä – vaikka tarjonnan määrässä jenkkiversiolle hävitäänkin.

Listasimme viisi komediasarjaa, jotka palvelusta kannattaa ehdottomasti katsoa.

Ja ihan periaatteesta jätimme nyt jättiklassikot Mr. Beanin ja The Officen listaamatta, sillä ne löytävät katsojansa varmasti muutenkin…

1) Peep Show

Ne jotka luulevat The Officen olevan pahinta cringe-komediaa, eivät ole nähneet Peep Showta. Peräti yhdeksän kautta jatkunut kulttisarja on täynnä myötähäpeää tihkuvia tilanteita, kun kämppäkaverit Mark (David Mitchell) ja Jeremy (Robert Webb) yrittävät selvitä aikuiselämän haasteista. Sarja perustuu omaperäiseen toteutukseen, jossa tilanteet nähdään eri hahmojen näkökulmista ja samalla kuullaan myös heidän rehelliset ajatuksensa tapahtumista.

Lisäpisteet siitä, että tämä (toisin kuin aivan kaikki sarjat) on BritBoxissa tarjolla alusta loppuun. Valitettavaa on sen sijaan, ettei samojen päänäyttelijöiden erinomaista ja aliarvostettua sketsisarjaa That Mitchell and Webb Look löydy tällä erää palvelusta.

2) Extras

The Officen luoneiden Ricky Gervaisin ja Stephen Merchantin toinen sarja Extras jäi edellä mainittua vähemmälle huomiolle, mutta aivan syyttä. Sivuosanäyttelijöiden arjesta ponnistava komedia on erinomaisen kekseliäs, piikikäs ja täynnä itseään esittäviä tähtiä Ben Stilleristä aina Robert De Niroon. 

Tämän suosituksen perään on tosin huomautettava, että sarjan lopettava kaksiosainen spesiaalijakso ei näyttäisi ainakaan vielä olevan palvelussa. Tarina jää siis toistaiseksi ”kesken”.

Extras

3) Musta Kyy

Musta Kyy, eli Black Adder tuskin paljon esittelyjä kaipaa, mutta sarja on loistanut poissaolollaan niin kauan, että ehkäpä nuorempi katsojakunta ei sitä tunne. Rowan Atkinsonin tähdittämä historiallinen komediasarja kertoo sijoittuu joka kaudella eri brittihistorian vaiheeseen, joissa yläluokkainen Black Adder (Atkinson) ja tämän puupäinen palvelija Baldrick (Tony Robinson) yrittävät selvitä erilaisten valtapelien keskellä. Stephen Fryn ja Hugh Laurien kaltaiset tähdet loistavat sivuosissa.

Jostain syystä Black Adderista on tällä hetkellä BritBoxissa vain kolme kautta, ja sarjan järjestyksessä toinen kausi näyttää puuttuvan. Myöskään sarjan erinomaista jouluspesiaalia (Blackadder’s Christmas Carol) ei palvelusta löydy.

4) A Bit of Fry and Laurie

Stephen Frysta ja Hugh Lauriesta puheen ollen, palvelusta löytyy myös heidän mainio sketsisarjansa A Bit of Fry and Laurie – tai oikeastaan vain murto-osa siitä. Tällä hetkellä nimittäin palvelussa on vain yksi kausi tätä kulttisarjaa, jota tehtiin kaikkiaan neljä tuotantokautta. Sarja on joka tapauksessa katsomisen arvoinen, mutta toivottavasti loputkin kaudet lisätään pian. Tätä sarjaa on nimittäin ollut pitkään hyvin vaikea nähdä mitenkään muuten kuin brittiläiseltä DVD-julkaisulta.

Kummaa on myös, että tähtikaksikon menestyssarja Kyllä Jeeves hoitaa ei sekään sisälly BritBoxiin. Voimme vain toivoa, että se lisättäisiin tulevaisuudessa.

5) The Cleaner

Kaikki suositukset ovat tähän mennessä olleet enemmän tai vähemmän vanhoja, joten nostetaan esiin yksi tuoreempi tapaus. Vasta viime vuonna esitettiin ensimmäinen kausi komediasarjasta The Cleaner, joka on BritBoxin omaa tuotantoa. Koomikko Greg Davies tähdittää ja käsikirjoittaa sarjaa, joka kertoo rikospaikkasiivojasta, ja sivuosissa piipahtaa Helena Bonham Carterin ja David Mitchellin kaltaisia erittäin hauskoja näyttelijöitä.