Eivät kriitikot kaikkea hauku: 10 elokuvaa, jolle olemme tänä vuonna antaneet neljä tähteä tai enemmän

19.09.2019 08:55 | Muropaketin toimitus

”Miksi Muropaketin kriitikot aina vaan perseilee ja haukkuu kaikki elokuvat?”. Somessa saapunut palaute pysäytti ja pakotti tarkistamaan, onko linjamme todellakin niin penseä kuin väitetty on.

No, eipä se ole.

Vaikka Muropaketissa ei arvostella likimainkaan kaikkia Suomessa teatterilevitykseen saapuneita ensi-iltaelokuvia, olemme tänäkin vuonna antaneet ainakin kymmenelle elokuvalle arvosanaksi vähintäänkin neljä tähteä viidestä – myös täysiä pisteitä on jaeltu, viimeisimpänä huomenna ensi-iltansa saavalle Ad Astralle.

Alle on koottu kymmenen vankkaa leffasuositusta vuoden 2019 ajalta.

1. Brad Pittin tähdittämä Ad Astra -scifi-elokuva on lumoava mestariteos

”Omaperäisiä, ihmistä ja ihmisyyttä käsitteleviä elokuvia tehnyt James Gray on vihdoinkin päässyt ohjaamaan ison budjetin Hollywood-tuotannon. Ad Astra on silti täysin ohjaajansa näköinen elokuva ja mahdollisimman kaukana aivottomasta megamäiskeestä.”

2. Antonio Banderas tekee yhden uransa hienoimmista rooleista Kärsimys ja kunnia -elokuvassa

”Ohjaaja Pedro Almodóvar ja näyttelijä Antonio Banderas ovat tehneet yhteistyötä melkein 40 vuotta. Ystävysten uusin elokuva on mestariteos, ylistys elämälle, rakkaudelle ja rakkaudelle elokuvaan.”

3. 50 vuotta vanhasta materiaalista kasattu Apollo 11 on vuoden komein elokuva

”Kuulennosta kertova Apollo 11 -dokumentti näyttää siltä kuin se olisi kuvattu eilen.”

4. Once Upon a Time in Hollywood on Quentin Tarantinon neljän tähden rakkauskirje entisajan Hollywoodille

”Quentin Tarantinon yhdeksäs elokuva on oikeita henkilöitä fiktioon sekoittava rakkauskirje Hollywoodille. Tulos on auteurille tuttuun tapaan viihdyttävä ja väkivaltainen, mutta samalla itsekritiikitön.”

5. Fast & Furious: Hobbs & Shaw on leffasarjan paras toimintamäiske

”Dwayne Johnson, Jason Statham ja Idris Elba eivät todellakaan tarvitse seurakseen Vin Dieseliä. Hobbs & Shaw on upean aivotonta toimintaa ripauksella scifiä.”

6. They Shall Not Grow Old on Peter Jacksonilta upea kulttuuriteko ja lähes viiden tähden sotadokumentti

”They Shall Not Grow Old on Peter Jacksonin kulttuurihistoriallinen suurteko. Ensimmäisen maailmansodan aikaisista materiaaleista koostettu dokumentti tuo sadan vuoden takaisen sodan nähtäväksi myös nykykatsojalle.”

7. Omalaatuinen ja hauska Sistersin veljekset -länkkärikomedia sopii muillekin kuin Red Dead Redemption -faneille

”Ranskalaisen Jacques Audiardin ensimmäinen englanninkielinen elokuva on omalaatuinen ja yllättävällä tavalla lämminhenkinen western. Pääosissa loistavat erinomaiset Joaquin Phoenix ja John C. Reilly.”

8. Lars von Trierin kohua herättänyt The House That Jack Built on oksettavan väkivaltainen, mutta mainettaan paljon parempi sarjamurhaajaelokuva

”Ohjaaja Lars von Trier tarjoaa jälleen oman pahan olonsa elokuvan muodossa, jonka sairas ääriväkivalta menee mustan komedian puolelle.”

9. Haruki Murakamin novelliin perustuva Burning on viiden tähden arvoinen mestariteos

”Eteläkorealainen Burning on tunnelmaltaan julmetun upea elokuva.”

10. 10 Oscar-ehdokkuutta kerännyt The Favourite on lähes viiden tähden huippuelokuva The Lobsterin ohjaajalta

”1700-luvun brittihoviin sijoittuva The Favourite sai 10 Oscar-ehdokkuutta ja toi ohjaaja Yorgos Lanthimosille pääpalkinnon Venetsian elokuvajuhlilla. Perinteistä pukudraamaa etsivien kannattaa kuitenkin kiertää kiero, ihastuttavan absurdi ja mustan huumorin ryydittämä draamakomedia kaukaa.”

Kaikki Muropaketin elokuva-arviot löydät täältä.