Uusimmat

Elokuvateattereita rakastava ohjaaja Martin Scorsese kertoo miksi teki odotetun The Irishman -gansterielokuvansa Netflixille

16.10.2019 10:35 Muropaketin toimitus

Robert De Niron, Al Pacinon ja Joe Pescin tähdittämä The Irishman nähdään marraskuun lopussa.

Ohjaaja Martin Scorsese vieraili viime viikonloppuna Lontoon elokuvajuhlilla, jossa esitettiin hänen The Irishman -mafiaepookkinsa, yksi tämän vuoden odotetuimmista elokuvista. Samalla elokuvateattereita ja elokuvateatterikokemusta rakastava cinefiili kertoi miksi teki elokuvansa Netflixin kanssa.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö elokuvan katsominen yhdessä yleisön kanssa olisi todella tärkeää. Mutta tässä on ongelma: meidän piti saada elokuva tehtyä. Netflix antoi meille täysin vapaat kädet ja lupasi olla puuttumatta mihinkään. Elokuva tulee ensin teattereihin ja sitten Netflixiin. Tässä tapauksessa se oli tilaisuus ja riski johon oli suostuttava, Scorsese sanoi The Guardianin mukaan.

Mafian palkkamurhaajasta kertovan elokuvan budjetti nousi CGI-teknologian myötä niin isoksi, että Paramount ja STX hylkäsivät projektin. Budjetista huomattava osa on kulunut siihen, että Robert De Niro ja muut näyttelijät on saatu nuorennettua.

Netflix päätti vuonna 2017 rahoittaa elokuvan, joka oli ilmeisen kannattava satsaus. Maailmanensi-iltansa syyskuussa New Yorkin elokuvafestivaaleilla saanut The Irishman on kehuttu maasta taivaisiin. Elokuva-alalla useat isot tekijät ovat kuitenkin sitä mieltä, että Netflix pilaa laadukkaiden elokuvien katselukokemuksen, koska ne on tarkoitus katsoa valkokankaalta, ei tv-ruudulta tai läppärin näytöltä.

Yhdysvalloissa elokuvateatteriketjut AMC ja Regal sekä Iso-Britanniassa Vue ja Picturehouses ovat kieltäytyneet näyttämästä elokuvaa teattereissaan. Syy on sama kuin kaikkien muidenkin Netflix-elokuvien kanssa – esitysajat teattereissa ovat liian lyhyitä.

Suomessa tilanne on hyvin samankaltainen, sillä Finnkino ei ota Netflixin elokuvia ohjelmistoonsa. Niitä nähdään vain ei-ketjuteattereissa, ja The Irishman saapuu meilläkin valkokankaille 22. marraskuuta.

Scorsese on siis tehnyt The Irishmanin kanssa pakollisen poikkeuksen. Ohjaaja on cinefiili, kävelevä elokuvahistorian tietosanakirja ja filantrooppi, joka on tunnettu myös The Film Foundation -säätiön perustajana ja johtajana, jonka pääasiallinen tehtävä on restauroida ja säilyttää elokuvia tuleville sukupolville. The Film Foundation perustettiin vuonna 1990, ja vuonna 2007 Scorsese perusti myös World Cinema Foundation -säätion. Monet säätiöiden pelastamista elokuvista ovat peräisen Scorsesen yksityiskokoelmasta.

Netflixiin The Irishman saapuu 27. marraskuuta.